Omslagdoeken zijn HOT - Breiclub.nl
Omslagdoeken zijn HOT !

De gehaakte omslagdoeken zijn helemaal in. Verschillende bekende Nederlanders lopen er mee en je vindt ze zelfs in de aanbieding bij het Kruidvat. Maar een mooie omslagdoek maak je het liefst zelf, toch?

Een van mijn favoriete patronen is de Southbay, een mooi patroon met vrij open structuur. Ik heb er al meerdere gehaakt, voor in de zomer van katoen en voor de koudere dagen in acryl.

Omslagdoeken-zijn-HOT-2

Van de Soutbay heb je verschillende patronen:

  • de omslagdoek
  • de sjaal dat is een recht model
  • de poncho

Ik ben momenteel een ponchomodel in verloopgaren aan het haken. Bij de poncho haak je in het rond en meerder je op twee punten. 

Bij het haken van een Southbay herhaal je elke keer 2 toeren, net zolang totdat je de omslagdoek groot genoeg vindt.

Patroon

Omslagdoeken-zijn-HOT-3

Toer 1 en 2: Je begint in het midden (nek) met 7 losse, 1 stokje in de eerste losse, 3 losse en 1 stokje in de eerste lossen. Keer met drie losse en haak 7 stokjes in de eerste boog. 1 stokje in het middelste stokje van de vorige toer, 7 stokjes in tweede boog.

Toer3: keer en haak 7 losse, 1 stokje in laatste stokje van de vorige toer. 1 stokje in 3de,4de en 5de stokje van de vorige toer, 1 lossen en 1 stokje in middelste stokje (tussen de bogen van vorige toer) 3 losse en een stokje in hetzelfde stokje als de vorige. 3 lossen en nog een stokje in hetzelfde stokje .

Je hebt nu 3 stokjes in middelste stokje van vorige toer, op de plek ga je meerderen zodat de omslagdoek ‘groeit’.

Toer 4: hierin gaan we de bogen vullen. In elk boogje haak je 7 stokjes en op elke 3 stokjes haak je 1 stokje. In het midden (punt van meerderen) haak je het extra stokje in het middelste stokje van de vorige toer.

Toer 3 en 4 worden steeds herhaald. Je eindigt met een toer van stokjes in bogen. Je kan de omslag doek afwerken met een mooie rand of franjes.

Ik haak meestal een eenvoudig randje van vasten en op het midden van de boog een picootje.

Succes!

Omslagdoeken-zijn-HOT-1

Heb jij een favoriete omslagdoek? Ik zie graag jullie omslagdoeken!

Reactie plaatsen