Kleurkeuze voordat je gaat haken: belangrijk! - Breiclub.nl
Alles over haken
Babette Nijhof
Alles over haken
2 min
4

Kleurkeuze

2 min
4

Het haken van amigurumi kan in allerlei soorten, kleuren en maten. Bij het haken van amigurumi kan je helemaal losgaan met je eigen ideeën, of juist het patroon van de ontwerper volgen. Tijdens dit blog zoem ik in op het maken van kleurkeuze voor een project en laat ik het eindresultaat van mijn haakwerk zie

Voordat je gaat haken is kleurkeuze het allerbelangrijkste. In mijn geval duik ik mijn wolletjes-kasten in en ga ik kijken voor welk materiaal ik ditmaal zal kiezen. Persoonlijk volg ik bijna nooit de origineel vermeldde kleuren en garen in het patroon, want ik wil graag mijn eigen persoonlijkheid in mijn knuffel verwerken.

Meestal blijft het niet bij 1 kleur, maar wordt er gekozen voor meerdere kleuren. Je doet bij kleurkeuze altijd je uiterste best maar het kan altijd net iets anders uitpakken dan je verwacht. Daar is en blijft het natuurlijk handwerk voor.

 Zo is hier een foto van mijn “kleurkeuze-misser” in mijn ogen:

Kleurkeuze

 Het patroon is “speenknuffel kim” van cute dutch, het resultaat is best schattig. Maar ik ben achteraf gezien uiterst ontevreden met de kleurkeuze van het gezichtje. Het steekt te veel af en matcht niet met de zachte donkere kleur paars. Hier ga ik dus extra op letten bij het kiezen van de kleuren voor mijn volgende project.

Voor mijn volgende project ga ik “aap lucas” haken van cute dutch. Ik heb alleen gekozen voor een roze versie dus ik heb haar “aap lucinda” genoemd.  Voor dit project gebruik ik Scheepjes sweetheart soft. Als “bij-kleur” twijfel ik tussen de roze katoen van de hema en een huidskleur van phildar cotton 3.

 Kleurkeuze

Uiteindelijk kies ik voor de kleur die het dichtst bij de originele kleur ligt, namelijk de roze katoen van de hema. Ik heb voor deze kleur gekozen omdat ik niet dezelfde “fout” wil maken als hierboven. Ik probeer juist zo dicht als mogelijk bij de originele kleur te blijven, dit is mijn nieuwe tactiek.

Na urenlang haken, tellen, markeerders die uit mijn werk vallen en toch ook wel genieten, is de romp van aap lucinda klaar.

 KleurkeuzeWat wordt ze schattig! Die oogjes zo lief scheel, oortjes goed in proportie en snuit op de juiste plek. Nu wordt het tijd voor het saaiste gedeelte van het haken (in mijn opinie): de armen, benen en staart.

Hetzelfde aantal steken en dat zo’n 20 toeren lang duurt altijd erg lang. Ik heb voor de eenvoudigheid een draadje mee gehaakt zodat ik geen stekenmarkeerder hoefde te gebruiken.

Kleurkeuze

De staart van het originele patroon vond ik niet lang genoeg, dus die heb ik 10 toeren verlengd zodat het in mijn ogen een echte apenstaart is geworden. Voor de finishing touch heb ik een gepersonaliseerde knoop erop genaaid en een strik om de nek gedaan.

Dit is ze geworden:

 Kleurkeuze

En? Hoe vinden jullie haar geworden? Heb ik de juiste kleurkeuze in jullie ogen?

Hebben jullie soms ook wel eens twijfels bij het kiezen van kleuren of gaan jullie altijd uit van de kleuren in het patroon?

Reacties
Categorieën