How to amigurumi - Breiclub.nl
How to amigurumi

Ik vind ze helemaal geweldig, de gehaakte knuffels ook wel amigurumis genoemd, de term amigurumi komt uit het japans voor rondgehaakte beestjes en zijn eigenlijk best makkelijk om te maken.

Toen ik 1 jaar geleden begon met haken keek ik me ogen uit bij alle mooie patronen die er te vinden zijn, van grote gezellige goedzakken tot kleine knuffelige schatjes. Ik vond de drempel naar het maken van knuffels best hoog , want laten we eerlijk zijn de patronen kunnen er best moeilijk uit zien. Hier heb ik wat tips om te beginnen met het haken van amigurumis vooral omdat toen ik er mee begon, ik ontzettend zat te stuntelen en er regelmatig een haakwerkje door de kamer vloog ( mijn vriend en kinderen pakken automatisch een helm zodra ik mijn wolletjes tevoorschijn tover haha).

How-to-amigurumi-3

Allereerst

Zoek een patroon, ikzelf vond het fijn om patronen op internet te zoeken, je hebt geweldige sites (zoals pinterest, en etsy) en leuke haakgroepen op facebook waar je talloze patronen kunt vinden.

Een leuke site waar je duidelijke kleine gratis patronen kunt vinden is bijv stip en haak.

Lees altijd van te voren de patronen goed door, meestal word er namelijk vermeld welke materialen en welke hoeveelheid je nodig heb voor de knuffel, uit ervaring weet ik dat als je net lekker aan het haken ben en je kan niet verder, je echt heel gefrustreerd op de bank kan zitten  ;)

Een mooi medium om te leren haken vond ik de vele youtube filmpjes die er te vinden zijn, zoek gewoon gericht op amigurumi haken en je vind talloze opties.

Het mooie van deze filmpjes is dat je kan pauzeren en terug spoelen zo vaak je wil en je dus kan leren op je eigen tempo. Kijk niet verbaasd op dat je soms wel 10x moet terugspoelen om iets te begrijpen , ik denk dat de maker van het filmpje die ik gebruikte ontzettend blij werd van de aantal views van mij alleen al omdat ik maar bleef herhalen.

Een hele belangrijke …

How-to-amigurumi-1

…is toch echt welk materiaal je gebruikt.

Voor amigurumis vind ik het persoonlijk het mooiste om mooi glanskatoen te gebruiken, ik gebruik het katoen van phildar en by claire 1. En voor een wat zachter resultaat stonewash garen van scheepjes.

Om te oefenen kan je natuurlijk gewoon een goedkoop bolletje gebruiken maar voor het beste eindresultaat is mooi garen toch een echte must!

Als je de knuffel wilt maken voor babys of kleine kinderen is het heel belangrijk om goede veiligheidsoogjes te gebruiken, deze zitten zo goed vast dat het vrijwel onmogelijk is om ze los te krijgen voor een kind en erin te stikken.

En als laaste een goede haaknaald! Iedereen heeft een specifieke voorkeur maar het is vooral belangrijk om gedurende je hele werkje de zelfde naald te gebruiken om oneffenheden te voorkomen, dus bedenk van te voren goed welke naald het prettigste werkt voor je.

How-to-amigurumi-2

Heb je nog vragen of zelf tips ?

Laat vooral een reactie achter, en uiteraard ben ik altijd benieuwd naar de mooie werkjes die van jullie haaknaald kruipen ! 

Reactie plaatsen