Breien en haken is gezond en maakt je gelukkig - Breiclub.nl
Breien en haken is gezond

Breien en haken is gezond ! Er wordt me wel eens gevraagd of ik sport. Nee, ik ben niet van het sporten. Nooit geweest en zal het ook nooit worden, maar ik haak en brei zeg ik dan.

Dat is ook gezond! Nu zei ik dat altijd wel grappend maar wat blijkt nu, onderzoek heeft het bewezen breien en haken is gezond!

Het breien van sjaals is mijn yoga

Ik zorg dat ik altijd een eenvoudig brei- en haakproject heb liggen. Voor mij is het recht breien van een sjaal een eenvoudig breiproject dat ik gedachteloos kan doen, maar voor iemand met meer brei ervaring kan dat een trui breien zijn.

Het gaat erom, dat je een brei- of haakproject hebt liggen waarbij je je weinig hoeft in te spannen. Mijn vriend lacht me wel eens uit als ik weer een sjaal brei – alsof ik er nog niet genoeg zou hebben.

Maar het gaat me bij het breien van sjaals niet alleen om de sjaal. Ik merk, dat het breien van sjaals ontspannend is. Ik word er BLIJ van.

Het is mijn yoga.

In 2013 hebben wereldwijd 2500 breiers deelgenomen aan een onderzoek waarbij ze na het breien werd gevraagd hoe ze zich voelden. Meer dan 80 procent gaf aan zich gelukkiger te voelen.

De ritmische, herhalende bewegingen van breien en haken bevorderen de afgifte van serotonine in je hersenen en verbetert je stemming. Breien en haken werkt pijnstillend en kalmerend en vermindert angst, stress en depressie.

Wist je dat als je breit, dat al binnen een paar minuten je hartslag en bloeddruk lager wordt?

Breien en haken is gezond

Het meedoen aan CAL’s is mijn fitness

Omdat ik nog niet zo lang haakervaring heb is het meedoen aan Crochet Alongs (CAL’s) een uitdaging waarbij ik mijn hoofd erbij moet houden.

Een CAL betekent een patroon lezen, begrijpen en vertalen naar je handen. Dat is niet yoga, maar fitness!

Breien en haken is gezond

Met breien en haken gebruik je verschillende onderdelen van je hersenen tegelijk en dat is goed voor je! Je houdt je hersenen scherp en bevordert herstel in geval van bijvoorbeeld een TIA.

Je vingers worden sterker van breien en dat kan positief zijn in het voorkomen of verlichten van artritis. Breien heeft ook baat mij het verbeteren van de fijne motoriek bij bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson.

Breien en haken is gezond – wil je meer lezen hierover ?

Breien en haken is gezond

Boek Knit for Health & Wellness door Betsan Corkhill (website) (Bol.com)

Artikel 6 Unexpected benefits of knitting

Artikel Don’t stop knitting! It keeps you healthy

Artikel Science says knitting makes humans warmer and happier mentally

Artikel We KNEW it: Knitting is amazing for your health and here’s why

Herken je dat blije gevoel dat breien en haken geeft?

Over de schrijver
Hoi! Mijn naam is Babette en ik ben de oprichtster van Breiclub.nl. Het is sinds 2014 mijn missie om samen met het Breiclub team, breien en haken in Nederland nóg leuker te maken.Ik wil hierbij creatief en vernieuwend zijn en ben constant bezig om waardevolle; leuke producten te creëren.Ik heb veel toekomstplannen voor Breiclub.nl en vind het geweldig om zo veel contact te hebben met bevlogen hakers en breiers. Daar haal ik echt mijn inspiratie vandaan!
Josée Stienen
Door

Josée Stienen

op 12 Feb 2016

Hoi Martine, ik herken het helemaal. Yoga ontspant en fitness maakt je sterk. Allebei goed voor de brains. Discipline, volhouden, creativiteit enz geven je karakter een 'boost'. 😃

Martine
Door

Martine

op 13 Feb 2016

Dankjewel voor je reactie!

Tinie Houtzager
Door

Tinie Houtzager

op 13 Feb 2016

Ik ben het er helemaal mee eens. Sinds ik haak merk ik dat mijn stijve en pijnlijke handen beter gaanl ook wordt b ik inderdaad blij van haken. Breien vind ik minder leuk maar je hoeft niet alles te doen. Dank je voor dit artikel. Groetjes Tinie

Martine
Door

Martine

op 13 Feb 2016

Wat fijn om te horen! Dankjewel, Martine

Cora
Door

Cora

op 14 Feb 2016

Tini ik heb het precies hetzelfde met mijn handen en vingers en inderdaad het haken is er goed voor. Zelfs mijn therapeut geeft mijn tip aan andere mensen.

Natali
Door

Natali

op 17 Feb 2016

Ja, haken (of breien) kan heel ontspannend werken. Ik ben zelf ADHD'er en voor mij is het haken mijn Ritalin. Ik slik (gelukkig) geen medicijnen maar vind rust in het haken. Er zijn maar 2 dingen waardoor de chaos in mijn hoofd niet merkbaar aanwezig is en dat zijn: lezen en haken. Heerlijk.

marij
Door

marij

op 25 Sep 2016

ik brei en haak en maak kleding al vanaf mijn 12 jaar en ben nu 64 heb zoveel hobby s te veel om op te noemen Ik heb dinsdag en donderdagochtend ook een hobbyclub met oudere dames we maken van alles haken fietsbanden sierraden

Lieneke
Door

Lieneke

op 25 Sep 2016

Haken en breien IK heb er weer tijd voor na tropenjaren werken kinderen als allenstaand ouder. Idd het geeft mij rust ik neem mijn werkjes zelfs mee in de bus. Microcrochet en plantjes haken. Ik kan nog zoveel met patroontjes van deze breiclub maken ☺

Ali
Door

Ali

op 25 Sep 2016

Klopt helemaal. Krijg er weer energie van en kan moeilijke dingen van me afzetten.

Daphne
Door

Daphne

op 26 Sep 2016

Het is echt zo! Voor mij werkt het haken heel goed voor het verwerken van verdriet. Ik ben met haken begonnen vlak na het overlijden van mijn zoon en als ik haak krijg ik rust die ik nergens anders vind 😊 ik voel me dan idd gelukkiger

Reactie plaatsen

Wil jij als eerste onze nieuwste blogs lezen?

Schrijf je dan nu in....🧶

Your information is safe with us