Hollandse huisjes
Hollandse huisjes

Het is bijna Koningsdag, nog net tijd voor een leuk Hollands slingertje, met Hollandse huisjes! Rood, wit en blauw, dat zijn de kleuren van de Nederlandse vlag en oranje is ook echt een kleur die belangrijk is in ons land. Het zijn de kleuren die ik gebruikte.

De basis van deze huisjes is steeds als volgt:

Begin met 12 lossen. Daarop haak je 11 vasten en 1 keerlosse.

Vervolgens nog 10 toeren van ieder 11 vasten en een keerlosse. De gevels kun je allemaal anders maken.

Een hoog puntdak krijg je als volgt: elke toer minder je één steek door de eerste twee steken samen te haken. Uiteindelijk haak je de laatste drie steken samen.

Wil je een laag puntdak, minder dan in elke toer aan het begin én het eind door twee steken samen te haken.

Nog meer variaties, o.a. een trapgevel en een klokgevel, heb ik in deze blog beschreven.

Hollandse huisjes

Het is extra leuk om een oranje detail toe te voegen, bijvoorbeeld door het hele dak met oranje te haken, maar een randje vasten of een grannyrandje is ook leuk. In deze blog heb ik verschillende manieren beschreven.

En met kruissteek in rood of blauw borduur je wat ramen en/of deuren op de huisjes.

Ik haakte nog een paar huisjes naar een patroontje dat ik al eerder maakte.

Hollandse huisjes

Deze huisjes haak je met stokjes en ik deed het toen zo:

Begin met 13 lossen.

Toer 1: (eerste 3 vormen het “1e stokje”), insteken in de 4e losse vanaf de haaknaald en vanaf daar stokjes haken, in totaal 11 steken.

Toer 2 + 3: 3 lossen (= 1e “stokje”), 2 stokjes, 2 lossen, 2 steken overslaan en in volgende steek 1 stokje, 2 lossen, 2 steken overslaan, in de volgende 3 steken elk 1 stokje.

Toer 4: 3 lossen (= 1e “stokje”), 10 stokjes. Bij de “raampjes” kun je gewoon om het lussenboogje haken.

Toer 5: met halve vasten naar de 3e steek, 3 lossen (= 1e “stokje”), nog 6 stokjes.

Toer 6: met halve vasten naar de 3e steek, 3 lossen (= 1e “stokje”), nog 2 stokjes.

Haal nog 1 x een omslag door de lus en hecht af.

Een paar van deze huisjes aan een oranje draad of een stukje bakkerstouw maakt een vrolijk slingertje en zo’n slinger voor het raam geeft een feestelijk tintje aan je huis.

Leuk voor Koningsdag of voor allerlei andere feestelijke gelegenheden!

Hollandse huisjes

Deze blog is met veel plezier geschreven door

Akkelien

 

Liefs van De Breimeisjes!

 

Blog: debreimeisjes.blogspot.nl

Facebook: @debreimeisjes

Instagram: @debreimeisjes

Over de schrijver
Hallo, mijn naam is Akkelien Smink. Ik ben getrouwd (in 1991) en moeder van een zoon (2000) en wij wonen in Friesland. Zelf ben ik geboren in 1965 en ik heb dan ook handwerkles gehad op de lagere school, zoals dat toen heette. Ook leerde ik wel eens wat mijn moeder en haar moeder. Handwerken heb ik altijd leuk gevonden en ging als een rode draad mee door alle opleidingen die ik volgde. Op de HAVO koos ik textiele werkvormen als examenvak en op de pedagogische akademie haalde ik alle aantekeningen, ook die voor handwerken. Natuurlijk zijn er jaren geweest dat ik nauwelijks een haak- of breipen aanraakte en toch pakte ik regelmatig de draad en wat naalden weer op. Sinds een aantal jaren haak en brei ik er weer vrolijk op los, vaak samen met vriendin Lydia en zo ontstonden De Breimeisjes. Die naam klopt niet helemaal, maar klinkt wel lekker. Er kwam een website en later een blog, om te laten zien wat we allemaal maken. Dat is meer “mijn ding”, vooral het bijhouden van de blog (debreimeisjes.blogspot.nl) vind ik erg leuk. Zonder Lydia was het vast niet eens ontstaan, dus blijft het De Breimeisjes. Nog steeds hebben Lydia en ik regelmatig “club”, dat wil zeggen: we drinken koffie/thee, nemen daar wat lekkers bij, kletsen heel wat af en ondertussen zijn we aan het haken of breien. Altijd weer inspirerend!
Geja
Door

Geja

op 29 April 2018

Leuke huisjes, en we hebben nog een jaar de tijd om ze te maken

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down