Confetti!
Confetti!

Ken je de quote “Add a little confetti to each day”? Zo leuk, ik heb ‘m vrij vertaald naar “Zorg voor confetti in je leven” en het past helemaal bij het idee dat ik vandaag met je deel:

confetti haken!

 

Wat heb je nodig:

De kleuren van de Nederlandse vlag zijn heerlijk vrolijk, leuk om daar wat mee te doen.

Daarom pakte ik bolletjes rode, witte, blauwe en oranje katoen uit mijn voorraad. Uiteraard kun je je eigen kleurkeuze bepalen en dit is ook prima te maken met ander garen. Gebruik een haaknaald die goed bij het garen past. Ik heb haaknaald nummer 3 gebruikt. Verder heb je een schaar nodig en een naald, want je moet wel heel veel afhechten bij dit project: per confetti 2 draadjes!

Het begin:

Elke confettie begint met een magische ring. Blog-collega Carolina legt hier uit hoe zij die maakt.

Zelf maak ik die altijd met een dubbele beginlus. Mocht je graag willen weten hoe ik dat doe, dan verwijs ik je even door naar een uitleg op mijn eigen blog.

Het leek mij leuk om confetti in verschillende maten te maken, ik heb 5 variaties gehaakt.

De kleinste variatie is met vasten. Bij de grotere confetti’s gebruik ik een “beginstokje”, dat ik een beetje in lengte varieer. In dit filmpje zie je hoe je zo’n stokje haakt

Je kunt in plaats daarvan ook lossen gebruiken, zie ook de beschrijving.

Variatie 1 vasten:

Maak een magische ring.

Haak 6 vasten in de ring, knip de draad af. Sluit de toer met de einddraad en hecht die draad en de begindraad af.

Variatie 2 halve stokjes:

Maak een magische ring.

Haak  1 “beginstokje” of 2 lossen en nog 8 halve stokjes in de ring, knip de draad af. Sluit de toer met de einddraad en hecht die draad en de begindraad af.

 

Variatie 3 stokjes:

Maak een magische ring.

Haak  1 “beginstokje” of 3 lossen en nog 11 stokjes in de ring, knip de draad af. Sluit de toer met de einddraad en hecht die draad en de begindraad af.

Variatie 4 anderhalve stokjes:

De anderhalve stokjes zijn een combinatie van een stokje met een half stokje, in deze Breiclubblog heb ik het uitgelegd met veel foto’s: (https://breiclub.nl/over-haken/slinger-vergeet-me-nietjes-haken/)

Maak een magische ring.

Haak  1 “beginstokje” of 4 lossen en nog 14 anderhalve stokjes in de ring, knip de draad af. Sluit de toer met de einddraad en hecht die draad en de begindraad af.

 

Variatie 5 dubbele stokjes:

Maak een magische ring.

Haak  1 lang “beginstokje” of 5 lossen en nog 17 dubbele stokjes in de ring, knip de draad af. Sluit de toer met de einddraad en hecht die draad en de begindraad af.

Een weetje:

Bij elke steek wordt het rondje groter en bij elke variatie komen er 3 steken bij. Als je wel eens amigurumi’s haakt, zul je weten dat die meestal met vasten gehaakt worden en dat er bij meerderingen meestal 6 steken gemeerderd worden. Als je dat aanhoudt, zal je haakwerk goed plat blijven.

Bij halve stokjes werkt dat als je begint met 9 steken en iedere toer 9 meerdert. Bij stokjes is dat met 12 steken, anderhalve stokjes hebben per toer 15 steken extra nodig en dubbele stokjes zelfs 18.

En dan?

Dit is een mooi werkje om de magische ring te oefenen en het netjes afhechten. En je houdt er herbruikbare confetti aan over.

Wat moet je nu met die confetti doen?

Je kunt het op tafel “strooien” als versiering, of een schaaltje ermee vullen. Zelf vond ik het leuk om ze aan een draad te rijgen, met wat kralen erbij, een vrolijke slinger.

 

 

Welke kleuren ga jij kiezen?

Deze blog is met veel plezier geschreven door

Akkelien Smink

Volg je mij al?

https://debreimeisjes.blogspot.com/

 

En dat kan ook via

Liefs van De Breimeisjes!

Over de schrijver
Hallo, mijn naam is Akkelien Smink. Ik ben getrouwd (in 1991) en moeder van een zoon (2000) en wij wonen in Friesland. Zelf ben ik geboren in 1965 en ik heb dan ook handwerkles gehad op de lagere school, zoals dat toen heette. Ook leerde ik wel eens wat mijn moeder en haar moeder. Handwerken heb ik altijd leuk gevonden en ging als een rode draad mee door alle opleidingen die ik volgde. Op de HAVO koos ik textiele werkvormen als examenvak en op de pedagogische akademie haalde ik alle aantekeningen, ook die voor handwerken. Natuurlijk zijn er jaren geweest dat ik nauwelijks een haak- of breipen aanraakte en toch pakte ik regelmatig de draad en wat naalden weer op. Sinds een aantal jaren haak en brei ik er weer vrolijk op los, vaak samen met vriendin Lydia en zo ontstonden De Breimeisjes. Die naam klopt niet helemaal, maar klinkt wel lekker. Er kwam een website en later een blog, om te laten zien wat we allemaal maken. Dat is meer “mijn ding”, vooral het bijhouden van de blog (debreimeisjes.blogspot.nl) vind ik erg leuk. Zonder Lydia was het vast niet eens ontstaan, dus blijft het De Breimeisjes. Nog steeds hebben Lydia en ik regelmatig “club”, dat wil zeggen: we drinken koffie/thee, nemen daar wat lekkers bij, kletsen heel wat af en ondertussen zijn we aan het haken of breien. Altijd weer inspirerend!
Reactie plaatsen

Doe jij weer mee aan het leukste brei- en haakproject van het jaar?

Ik doe mee
Ontdek alles over het thema van dit jaar!

Wil jij als eerste onze nieuwste blogs lezen?

Schrijf je dan nu in....🧶

Your information is safe with us