Gehaakt winters huisje
Gehaakt winters huisje

Winters huisje

Een witte kerst, dat lijkt mij altijd zo leuk! In werkelijkheid gebeurt dat bijna nooit. Een goede reden om sneeuw als thema te nemen voor mijn aandeel aan de Adventskalender 2018 van Breiclub.nl.

Voor dit 3D-huisje gebruikte ik restjes acryl. Dat vind ik wel goed bij de winter passen. Wollig garen is ook heel geschikt. Verder heb je een bijpassende haaknaald nodig, wat fiberfill om het op te vullen, een naald en een schaar voor het afwerken/afhechten.

Het huisje haakte ik met rood:

Toer 1: begin met een magische ring en haak daarin 6 vasten

Toer 2: in iedere steek 2 vasten (12)

Toer 3: in de eerste vaste 1 vaste, *in de volgende steek 2 vasten, in de volgende 2 steken elk 1 vaste*. Herhaal van * tot * 3 x, bij de laatste herhaling slechts 1 vaste na de meerdering (16)

Toer 4: *in de eerste 3 steken elk 1 vaste, in de 4e steek 2 vasten*, herhaal van * tot * 3 x (20)

Toer 5: in de eerste 2 steken elk 1 vaste, *in de volgende steek 2 vasten, in de volgende 4 steken elk 1 vaste*. Herhaal van * tot * 3 x, bij de laatste herhaling slechts 2 vasten na de meerdering (24)

Toer 6: *in de eerste 5 steken elk 1 vaste, in de 6e steek 2 vasten*, herhaal van * tot * 3 x (28)

Toer 7: in de eerste 3 steken elk 1 vasten, *in de volgende steek 2 vasten, in de volgende 6 steken elk 1 vaste*. Herhaal van * tot * 3 x, bij de laatste herhaling slechs 3 vasten na de meerdering (32)

Haak vervolgens een aantal toeren vasten zonder te meerderen. Ik haakte er 6. Sluit af met een halve vase. Je hoeft dit niet heel netjes af te werken, omdat je de draad naar binnen kunt doen als je het dak erop bevestigd.

Het dak haakte ik met wit, dat is het dikke pak sneeuw!

Toer 1: begin met een magische ring en haak hierin 8 vasten.

Toer 2: in elke steek 1 vasten (8)

Toer 3: in elke steek 2 vasten (16)

Toer 4: in elke steek 1 vaste (16)

Toer 5: *in de eerste 3 steken elk 1 vaste, in de 4e steek 2 vasten*, herhaal van * tot * 3 x (20)

Toer 6: in de eerste 2 steken elk 1 vaste, *in de volgende steek 2 vasten, in de volgende 4 steken elk 1 vaste*. Herhaal van * tot * 3 x, bij de laatste herhaling slechts 2 vasten na de meerdering (24)

Toer 7: *in de eerste 5 steken elk 1 vaste, in de 6e steek 2 vasten*, herhaal van * tot * 3 x (28)

Toer 8: in de eerste 3  steken elk 1 vaste*, in de volgende steek 2 vasten, in de volgende 6 steken elk 1 vaste*. Herhaal van * tot * 3 x, bij de laatste herhaling slechts 3 vasten na de meerdering (32)

Toer 9: *in de eerste 7 steken elk 1 vaste, in de 8e steek 2 vasten*, herhaal van * tot * 3 x (36)

Toer 10: in de eerste 4 steken elk 1 vaste, *in de volgende steek 2 vasten, in de volgende 8 steken elk 2 vasten*. Herhaal van * tot * 3 x, bij de laatste herhaling slechts 4 vasten na de herhaling (40)

Toer 11: *in de eerste 9 steken elk 1 vaste, in de 10e steek 2 vasten*. Herhaal van * tot * 3 x (44)

Nu is het dak groot genoeg om aan het huisje vast te zetten en het steekt toch wat over. Haak er nu een onregelmatige rand aan. Ik “deed maar wat”:

– 1 vaste, 1 half stokje, 2 stokjes in 1 steek, 1 half stokje, 1 vaste

– 5 lossen, in de 2e losse vanaf de haaknaald 1 vaste, in de volgende steken vasten tot je weer bij de dakrand bent, 1 halve vaste in de dakrand

– sla 2 steken over en haak in de volgende steek 6 stokjes, sla 2 steken over en haak in de volgende steek 1 halve vaste

– haak 6 lossen, haak in de 3e losse vanaf de haaknaald (1 vaste, 1 half stokje, 2 stokjes), haak in de volgende lossen ieder 1 vaste, 1 halve vaste in de dakrand

Wissel dit naar eigen inzicht af en varieer op gevoel!

 

Het dak zet je vast op het huisje met het garen van het dak. Als het bijna dicht is, vul je het op met fiberfill en daarna sluit je het helemaal.

Als deurtje haakte ik met een donkere kleur een rondje: 12 stokjes in een magische ring. Dat bevestig je met de einddraad op het huisje.

Ik haakte een ophanglus van zo’n 30 lossen en die zette ik met de begin- en einddraad vast op het puntje van het dak.

Ik haakte nog wat hulstblaadjes met groen die ik losjes op het dak vast gezet heb. Ik had rode belletjes, die heb ik als besjes gebruikt. Je kunt hiervoor ook kraaltjes nemen.

Er zijn op het internet allerlei patroontjes te vinden voor gehaakte hulstblaadjes. Ik maakte zelf ooit een eigen variant, die vind je hier.

 

Lieve groet,

Akkelien

Liefs van De Breimeisjes!

Blog: debreimeisjes.blogspot.nl

Facebook: @debreimeisjes

Instagram: @debreimeisjes

 

Reactie plaatsen