Kipjes breien, óf haken
Kipjes breien, óf haken

Sinds begin januari kun je al paaseitjes kopen en nu is ‘t ook echt bijna zover, op 1 april is ‘t pasen. Hoog tijd dus voor een handwerkideetje in paassfeer! Vorig jaar haakte ik deze hele snelle kipjes.

Nu bedacht ik dat ik voor Breiclub.nl een gebreide versie kon maken.

Ik maakte twee versies.

Gebreid kipje 1:

Zet 20 steken op en brei een lapje in tricotsteek: afwisselend 1 naald recht, 1 naald averecht. Brei door tot je lapje 2 x zolang als breed is. Dus als je het dubbel vouwt, is het vierkant. Bij mij waren dat ongeveer 50 toeren. Kant dan alle steken af. De afwerking volgt zo, die is voor alle kipjes zo’n beetje hetzelfde.

Gebreid kipje 2:

Zet 30 steken op en brei alle toeren recht. Ik deed deze versie zo hoog dat het de helft van de breedte werd, 32 toeren. Steken afkanten en dan gaan we door met de afwerking.

Vouw het lapje dubbel en haak 2 kanten dicht met vasten. Haak op de hoek 3 vasten in één steek. Je mag het uiteraard ook naaien.

Vul het kipje op en vouw de laatste open kant zo dubbel dat de zijnaad in het midden komt. Zie ook de fotocollage. Haak of naai die naad ook dicht.

Zelf vind ik het leuk, met de naden aan de buitenkant. Het is ook handig, want in die naden hecht je makkelijk aan voor de pootjes en zo. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om het anders te doen en het voor het vullen binnenstebuiten keren.

Deze vorm heet volgens mijn zoon een d4, “dice 4”, oftewel een vierzijdige dobbelsteen. Ik heb er een van papier gemaakt, misschien maakt dat wat duidelijk:

Ik vulde het op met fiberfill. Er is ook wat voor te zeggen om er iets zwaarders in te doen, een zakje zand of rijst. Dan blijven de kipjes wat beter zitten.

De pootjes, snavel en kam heb ik gehaakt en deze zijn gelijk aan mijn gehaakte versie.

Ik haakte ze in ‘t oranje. Rood of een andere kleur kan net zo goed.

Haak de pootjes aan die laatst dichtgemaakte naad, aan beide zijkanten één:

hecht aan en haak zo’n 15 lossen, daarna voor de teentjes 5 lossen, 1 halve vaste in die 15de losse, 5 lossen, 1 halve vaste in diezelfde steek, 5 lossen, 1 halve vaste in diezelfde steek. Hecht af.

Voor de kam haak je op 6 steken op de achterkant en moet aan de bovenkant komen:

Hecht aan  en haak in de eerste steek: 1 losse, 1 vaste, 1 half stokje, 1 stokje, 1 dubbel stokje. In de volgende steek: 1 dubbel stokje, 1 stokje, 1 half stokje, 1 vaste. In de volgende steek 1 vaste, 1 half stokje, 1 stokje, 1 dubbel stokje. In de volgende steek: 1 dubbelstokje, 1 stokje, 1 half stokje, 1 vaste. Herhaal die laatste 2 steken nog een keer. Hecht af.

Voor de snavel op de zijnaad aan de voorkant:

Hecht aan in de 2e of 3e steek vanaf de bovenkant.

In de eerste steek: 1 losse, 1 vaste, 1 half stokje, 1 stokje, 3 lossen, 1 vaste in de 3e losse vanaf de haaknaald.

In de volgende steek: 1 stokje, 1 half stokje, 1 vaste. Hecht af.

De oogjes kun je borduren of je zet er een kraaltje of knoopje op. Ik gebruikte lovertjes met kraaltjes.

Je kunt de kipjes natuurlijk in elke gewenste maat maken, de basis is een rechthoekige lap, een dubbel vierkant. Je zou zelfs met steken kunnen variëren, als het maar niet een open patroon is.

Haak je de hele kip liever? Hier vind je mijn patroon van de snelle gehaakte kipjes.

En ik maakte ook een sleutelhanger-versie.

Zelf vind ik het ontzettend leuk om ze met verloopgaren te maken, maar dat hoeft natuurlijk niet!

Ik ben benieuwd naar jullie versies.

Het lijkt me leuk om ze te zien op Facebook of Instagram. Ik stel #snellekipjes voor.

Deze blog is met veel plezier geschreven door

Akkelien

 

Liefs van De Breimeisjes!

 

Blog: debreimeisjes.blogspot.nl

Facebook: @debreimeisjes

Instagram: @debreimeisjes

Over de schrijver
Hallo, mijn naam is Akkelien Smink. Ik ben getrouwd (in 1991) en moeder van een zoon (2000) en wij wonen in Friesland. Zelf ben ik geboren in 1965 en ik heb dan ook handwerkles gehad op de lagere school, zoals dat toen heette. Ook leerde ik wel eens wat mijn moeder en haar moeder. Handwerken heb ik altijd leuk gevonden en ging als een rode draad mee door alle opleidingen die ik volgde. Op de HAVO koos ik textiele werkvormen als examenvak en op de pedagogische akademie haalde ik alle aantekeningen, ook die voor handwerken. Natuurlijk zijn er jaren geweest dat ik nauwelijks een haak- of breipen aanraakte en toch pakte ik regelmatig de draad en wat naalden weer op. Sinds een aantal jaren haak en brei ik er weer vrolijk op los, vaak samen met vriendin Lydia en zo ontstonden De Breimeisjes. Die naam klopt niet helemaal, maar klinkt wel lekker. Er kwam een website en later een blog, om te laten zien wat we allemaal maken. Dat is meer “mijn ding”, vooral het bijhouden van de blog (debreimeisjes.blogspot.nl) vind ik erg leuk. Zonder Lydia was het vast niet eens ontstaan, dus blijft het De Breimeisjes. Nog steeds hebben Lydia en ik regelmatig “club”, dat wil zeggen: we drinken koffie/thee, nemen daar wat lekkers bij, kletsen heel wat af en ondertussen zijn we aan het haken of breien. Altijd weer inspirerend!
Wietske (Liefgehaakt)
Door

Wietske (Liefgehaakt)

op 18 Mar 2018

Wat een leuke kipjes! Heel mooi patroon!

De Breimeisjes
Door

De Breimeisjes

op 18 Mar 2018

Leuk hé! Dank je voor je reactie :-)

Alexa
Door

Alexa

op 18 Mar 2018

Leuke blog Akkelien!!

De Breimeisjes
Door

De Breimeisjes

op 18 Mar 2018

Dank je :-)

T.van Egmond-Oudelaar
Door

T.van Egmond-Oudelaar

op 07 Apr 2019

Leuke kippetjes, ga ze ook maken! Groetjes!

De Breimeisjes
Door

De Breimeisjes

op 07 Apr 2019

Leuk! Veel plezier bij 't maken!

Reactie plaatsen

Doe jij weer mee aan het leukste brei- en haakproject van het jaar?

Ik doe mee
Ontdek alles over het thema van dit jaar!

Wil jij als eerste onze nieuwste blogs lezen?

Schrijf je dan nu in....🧶

Your information is safe with us