arrow_drop_up arrow_drop_down

Kort geleden zocht ik een patroontje voor een paddenstoel. Ik vond er genoeg en toch… ineens wist ik zelf wat leuks! Een simpel haakidee dat ik graag met jullie deel. En ja, de tafel van 9 heeft er ook mee te maken 🙂

Het gaat om een rond kleedje dat je over een deksel kunt doen. Zo maak je een zelfgemaakt potje jam tot een heel speciaal cadeautje. Er kan natuurlijk ook iets anders in dat potje zitten.

Het is een snel haakwerkje, want ik haakte het met halve stokjes. En bij halve stokjes heb je de tafel van 9 nodig om het haakwerk plat te houden.

Om het nog sneller te maken, haakte ik het zelfs spiraalsgewijs. Dat doe ik zo:

Begin met een magische ring. Daarin haak je 3 vasten en 6 halve stokjes. Sluit de ring en haak vanaf nu spiraalsgewijs. Gebruik een steekmarkeerder of een draadje om het begin van de toer aan te geven.

Toer 2: in elke steek 2 halve stokjes (18)

Toer 3: in elke tweede steek 2 halve stokjes (27)

Toer 4: in elke derde steek 2 halve stokjes (36)

Toer 5: in elke vierde steek 2 halve stokjes (45)

En zo verder.

Nog mooier is het om de meerderingen te laten verspringen. In deze blog heb ik dat al eens beschreven.

Als het rondje groot genoeg is om over het deksel te bevestigen haak je nog een vaste en een halve vaste om het af te werken.

Je kunt een draadje door de steken rond het kleedje rijgen, dat trek je aan rond het deksel en je kunt het daarmee vast knopen.

Je kunt het haakwerk ook eindigen met twee of drie toeren vasten zonder meerderingen. Dan kun je het op het deksel plakken, bijvoorbeeld met dubbelzijdig tape.

Nu versier je het met witte stippen. Of knopen. Of lovertjes. Of kraaltjes.

En daarmee is het klaar en met het deksel op een potje gevuld met lekkers heb je een cadeautje in herfstsfeer, rood met witte stippen.

Deze manier van rond haken kun je ook voor grotere projecten gebruiken. Ik haakte er al eens een poef mee. Houd je ook van haken met halve stokjes?

Deze blog is met veel plezier geschreven door

Akkelien

 

Liefs van De Breimeisjes!

Je kunt De Breimeisjes ook volgen via

Blog: blogspot.com

Facebook: @debreimeisjes

Instagram: @debreimeisjes

 

Ik ben één van de vijf ambassadeurs van Breiclub.

Wij bloggen hier beurtelings, iedere zondag.

Volg je ook Alexa, Wietske, Renske en Sietske?  Je vindt hun blogs hieronder:

Amilishly, Lief Gehaakt, Renske Creatief en Siets aan de Haak

Over de schrijver
Hallo, mijn naam is Akkelien Smink. Ik ben getrouwd (in 1991) en moeder van een zoon (2000) en wij wonen in Friesland. Zelf ben ik geboren in 1965 en ik heb dan ook handwerkles gehad op de lagere school, zoals dat toen heette. Ook leerde ik wel eens wat mijn moeder en haar moeder. Handwerken heb ik altijd leuk gevonden en ging als een rode draad mee door alle opleidingen die ik volgde. Op de HAVO koos ik textiele werkvormen als examenvak en op de pedagogische akademie haalde ik alle aantekeningen, ook die voor handwerken. Natuurlijk zijn er jaren geweest dat ik nauwelijks een haak- of breipen aanraakte en toch pakte ik regelmatig de draad en wat naalden weer op. Sinds een aantal jaren haak en brei ik er weer vrolijk op los, vaak samen met vriendin Lydia en zo ontstonden De Breimeisjes. Die naam klopt niet helemaal, maar klinkt wel lekker. Er kwam een website en later een blog, om te laten zien wat we allemaal maken. Dat is meer “mijn ding”, vooral het bijhouden van de blog (debreimeisjes.blogspot.nl) vind ik erg leuk. Zonder Lydia was het vast niet eens ontstaan, dus blijft het De Breimeisjes. Nog steeds hebben Lydia en ik regelmatig “club”, dat wil zeggen: we drinken koffie/thee, nemen daar wat lekkers bij, kletsen heel wat af en ondertussen zijn we aan het haken of breien. Altijd weer inspirerend!
Reactie plaatsen