Boogjes haken, hoe en wat - Breiclub.nl
Boogjes haken, hoe doe je dat en wat kun je ermee?

Boogjes haken is een superleuke techniek om te leren en toe te passen! Het is een vrij gemakkelijke techniek die beginners ook snel onder de knie zullen hebben. Bovendien kun je hem gebruiken in allerlei leuke projecten. Vandaag vertel ik je hoe je deze leuke steek kunt haken, en laat ik patroontjes zien die hem gebruiken.

Boogjes haken foto 1

Maar hoe dan?

Om te beginnen met boogjes haken begin je met een horizontale lijn. Je kunt om te beginnen een streng lossen haken van een meervoud van 4+1. Dit betekent dat je een aantal lossen haakt dat deelbaar is door 4, en er dan nog eentje bij haakt. Het patroon zal je vertellen of je hierna nog een keerlosse moet doen of dat die +1 losse al telt als keerlosse.

Een andere manier is om een rand van boogjes te haken aan een al bestaand haakwerk. Dat geeft een heel leuk effect!

Als je eenmaal je streng lossen of ander haakwerk hebt gemaakt, ga dan verder met het boogjespatroon:

1. 1 keerlosse, 1v (vaste) in de tweede losse vanaf de haak, *5l (lossen), sla 3 lossen over, 1v in de volgende losse*. Herhaal dit tot het einde van je lossenstreng of je haakwerk.

2. Keer om, 6l, 1v in het eerste boogje, *5l, 1v in het volgende boogje*. Herhaal tot laatste boogje. Nu haak je nog een half boogje om de rij netjes af te maken. Dat doe je als volgt: haak 2l, dst (dubbel stokje) in de laatste v van de vorige rij.

3. Keer om, 6l, 1v in het eerste hele boogje (sla het halve boogje dus over), *5l, 1v in het volgende boogje*. Herhaal tot eind. Haak hier ook een vaste in het halve boogje op het eind.

Herhaal nu rijen 2 en 3. Denk eraan dat je bij de volgende rij 2 op het eind niet in een vaste haakt, maar in de top van het dubbele stokje.

Patroonideeën

Leuke steek hè? Maar wat kun je er nu mee? Je merkt dat het een hele luchtige steek is, wat het ongeschikt maakt voor handschoenen, een muts of een deken, maar er zijn nog genoeg andere leuke dingen mee te maken.

Boogjes haken foto 2

Deze luchtige colsjaal lijkt me heerlijk voor in de zomer! Het patroon is hier gratis te downloaden in het Engels.

Boogjes haken foto 3

Een ander patroon wat zich uitstekend leent voor de boogjes-steek, is een boodschappentas. Lekker rekbaar maar toch stevig genoeg voor appels en ander fruit. Weg met die plastic zakken! Download het patroon hier.

Boogjes haken foto 4

Deze mooie poncho is niet zo geschikt voor de winter, maak hem dus alvast voor de komende zomer! Bekijk het patroon bij Drops in het Nederlands, op deze pagina.

Boogjes haken foto 5

Erg handig, deze flessenhouder! Neem hem mee tijdens een korte wandeling. Het patroon vind je hier.

Boogjes haken foto 6

Houd je haren mooi met dit bohemian haarnet. Let er wel op dat je niet te dik garen gebruikt, anders valt het patroon te groot uit. Download het patroon hier.

Boogjes haken foto 7

Dit kraagje heb ik zelf ontworpen! Een erg makkelijk patroon om effen truien mee op te leuken. Voor de kerst kun je het in glittergaren haken voor op een feestjurk! Vind het patroon hier in het Nederlands.

Boogjes haken foto 8

En wat dacht je van dit zomerse meisjesvest? Niet alleen mooi in wit maar ook in pastel of felle kleuren. Vind het hier.

Zo te zien valt er heel veel te maken met de boogjes-steek! Welke haaktechniek zou jij nog eens willen leren?

Lie
Door

Lie

op 24 Jun 2015

Beste maakster,Bedankt voor de uitleg en beschrijving! Ik heb een vraag over punt 3. Daar staat "haak hier ook een vaste in het halve boogje op het eind", maar hoe? Ik heb daar een boogje in gemaakt en dan? Twee losse en een vaste of iets anders. Alvast heel hartelijk dank voor de uitleg. Groeten, Lie

corrie
Door

corrie

op 20 Jul 2015

Hoi ik ben corrie heb een groot probleem,weet namelijk niet meer hoe ik de raglan afschuining bij een gehaakt bogen patroontje moet.Ben op zoek gegaan maar kan nergens vinden. Wie kan mij hier aan helpen,bijvoorbaat alvast bedankt.

Jeanet kops
Door

Jeanet kops

op 16 Oct 2016

Wat is een half boogje

Fien
Door

Fien

op 06 Feb 2017

Ik snap niks van minderen aan de halskant

Eveline
Door

Eveline

op 27 Jul 2016

Ja dat begrijp ik ook niet over punt 3

Marie-Andrée
Door

Marie-Andrée

op 12 Jul 2018

Hallo, ik. En een ‘boogjes’haker!!! Ik maak...wat ik noem anti-plastic-tasjes! Dat gaat goed en mensen vinden het een leuk cadeautje. Maar nu ben ik een eenvoudig haarnetje aan het maken voor mijn dochter. En nergens kan ik een Nederlandse omschrijving vinden....vreselijk. Ik ben naaister en heb moeite met haakomschrijvingen als ze niet helemaal zijn uitgeschreven. Al die afkortingen....hoe eindig ik een haarnetje dát is wat ik wil weten. Haak ik elastiek mee met de laatste toer, moet er een bandje dootheen geregen worden zodat je hem achter in je nek zelf kunt strikken oid???? Kun jij mij dat vertellen. Dank je wel alvast voor je aandacht. Groetjes Marie-Andrée

Reactie plaatsen