Het stekenalfabet: de T van Tulpensteek - Breiclub.nl
Het stekenalfabet: de T van Tulpensteek

Het stekenalfabet: de T van Tulpensteek. Hebben jullie wel eens van de tulpen-haaksteek gehoord? Het is een haaktechniek waarbij je in verschillende kleuren en steken werkt, waardoor er tulpjes gevormd worden!

Een superleuke steek voor bijvoorbeeld een deken. Omdat Nederland bekend staat om haar mooie tulpen, vind ik het een hele ‘Nederlandse’ steek. Leuk dus om te verwerken in een project met een Nederlands tintje!

Wat heb je nodig?

Voor de tulpensteek heb je minstens drie kleuren nodig. Een basiskleur, een kleur voor de blaadjes, en een kleur voor de bloemen. Eventueel kun je ook nog verschillende kleuren nemen voor de bloemen. Je maakt bijvoorbeeld een rij gele tulpen, dan een rij roze tulpen.. Ik gebruikte Cotton 8 in de kleuren beige, lichtgroen, en twee tinten roze. Daarbij gebruikte ik haaknaald maat 2,7mm.

Uitleg Clusterstokjes

T van tulpensteek foto 1

Net zoals in het ajourpatroon van vorige week, zitten er in dit patroon ook clusterstokjes. Op de bovenstaande foto kun je zien hoe deze steek wordt gemaakt. Je haakt eerst de helft van een gewoon stokje: draad omslaan, haaknaald insteken, lus ophalen, draad omslaan en door lus halen. Dit herhaal je nog 3 keer. Dan sla je de draad om en haal je deze door alle lussen op je naald.

T van tulpensteek foto 2

Het patroon

Voor deze steek heb je een aantal lossen nodig dat deelbaar is door 3. Daarbij tel je nog 2 lossen op, plus nog een keerlosse. Omdat de eerste rij uit vasten bestaat, en je daarvoor maar 1 keerlosse hebt, blijft het totaal aantal lossen deelbaar door 3.

Rij1-3: 1v in elke steek
Rij 4: Met blaadjeskleur: 3 lossen, sla 1 v over, *(st, 1 losse, st) in de volgende v, sla 2 v over*. Herhaal dit tot het eind van de rij, tot je nog 3 steken over hebt. Dan: (st, 1 losse, st) in de volgende steek, 1v overslaan, 1st in de laatste steek.
Rij 5: Met bloemkleur: 3 lossen, 1 cluster van 4 stokjes om de losse tussen de twee stokjes, 2 lossen, 1 cluster van 4 stokjes om de losse tussen de twee volgende stokjes.* Herhaal tot einde toer. Op het laatst: 1 stokje in de laatste steek van de rij.
Rij 6: Met basiskleur: 1v vóór de eerste cluster, *1v in de cluster, 2v in de ruimte tussen de clusters*. Herhaal tot einde rij, 1v in laatste steek.
Herhaal hierna rijen 1 t/m 6, totdat je werk van de gewenste lengte is. Bij de volgende herhaling kun je dus een andere kleur gebruiken voor de bloemen.

Ideeën

T van tulpensteek foto 3

Er zijn zoveel leuke dingen te maken met deze steek! Denk aan placemats voor pasen, een hoesje voor een glazen pot zoals ik vorige week maakte.. en op het haakblog ByHaafner vond ik ook dit leuke idee om er kleerhangers mee te bekleden!

Heb jij deze steek wel eens geprobeerd? Wat zou jij ermee maken?

lucy Brand-wesselink
Door

lucy Brand-wesselink

op 12 Feb 2015

Wat enorm leuk. Ik kijk echt veel te weinig op de site. Maar enorm leuk het alfabet en deze steek is inderdaad super.

Alies
Door

Alies

op 16 May 2019

Ik ben een jute tas aan het omhaken met de tulpensteek

Reactie plaatsen