Het stekenalfabet: de N van Noppensteek - Breiclub.nl
Het stekenalfabet: de N van Noppensteek

Noppensteek, bobbelsteek, popcornsteek… deze steek heeft vele namen en bestaat er voor zowel haken als breien. Vandaag leer ik jullie de haak-variant, waar je hele leuke dingen mee kan maken!

De noppen geven een leuke twist aan je werkje. Denk bijvoorbeeld aan een sjaal, kussen of tas. In sommige patronen wordt er zelfs een nop toegevoegd in het oog van een kabel, heel leuk!

Ik ga je laten zien hoe je de noppensteek kan gebruiken in je werk!

De noppen in noppensteek

De noppen kunnen ook functioneel zijn. Ze geven wat extra dikte aan je werk, wat extra beschermend kan zijn bij bijvoorbeeld een mobiel hoesje. Ook kunnen ze gebruikt worden voor scrub-washandjes! Kortom, een hele veelzijdige techniek die ook nog eens heel leuk is om te leren.

Noppensteek

Hoe maak ik een nop?

De nop is een variatie op een clusterstokje, die we wel eens bij andere steken hebben gezien. Voor een nop haak je in één steek wel vijf stokjes, die je samenhaakt. Je haakt de stokjes eigenlijk maar tot de helft, net zoals bij clusterstokjes. Dat gaat zo: Je slaat de draad om zoals gewoonlijk en steekt de naald in de volgende steek. Weer een omslag, haal een lus op, omslag en door twee lussen heen. Voor een stokje zou je nu nog doorgaan, maar bij een nop haak je deze instructies nog viermaal in dezelfde steek. Daarna sla je weer de draad om en haal je hem door alle lussen heen.

Noppen in een andere kleur

Als je de noppen in een andere kleur wilt maken als de achtergrondkleur, dan ga je iets anders te werk. Het is ietsje lastiger, dus als je net begint met haken raad ik aan om nog geen kleuren te wisselen voor het noppen haken.

Gewoonlijk zou je voor het kleurwisselen in de steek vóórdat je de kleurwisseling wil hebben al met de nieuwe kleur werken. Dat doen we hier niet, dus je haakt gewoon met de oude kleur tot aan de steek waar de nop komt. Dan haak je de nop met de nieuwe kleur. De laatste omslag, die je door alle lussen heen haalt, maak je weer met de oude kleur. Zo heb je alleen de nop in een andere kleur! Als je de volgende nop ook in deze kleur wilt hebben, kun je gewoon om die draad heen haken totdat je bij de volgende nop bent.

Noppensteek

Het patroon

Voor deze steek maakt het niet veel uit met hoeveel lossen je begint. Meestal laat ik 6 steken tussen elke nop. Als je een veelvoud van 7 lossen +1 losse haakt (3 keerlossen niet meegerekend), heb je ook nog eens 4 stokjes ruimte aan beide uiteinden van je werk. Aan het eind van elke rij keer je je werk en haak je 3 lossen.

Rij 1: Haak vanaf de 4e losse vanaf de naald in elke losse een stokje.
Rij 2: Haak 4 stokjes, 1 nop, *6 stokjes, 1 nop* herhaal tot laatste 4 steken, 4 stokjes.
Rij 3: Haak in elke steek 1 stokje.
Rij 4: Wissel van kleur, haak 1 losse en haak in elke steek 1 vaste.
Rij 5: Wissel van kleur, haak 3 lossen en haak in elke steek 1 stokje.
Rij 6: Haak 8 stokjes, 1 nop, *6 stokjes, 1 nop* herhaal tot laatste 8 steken, 8 stokjes.
Rij 7: Haak in elke steek 1 stokje.
Rij 8: Wissel van kleur, haak 1 losse en haak in elke steek 1 vaste.
Rij 9: Wissel van kleur, haak 3 lossen en haak in elke steek 1 stokje.

Herhaal nu rijen 2 t/m 9 totdat je werk lang genoeg is.

Voor dit proeflapje gebruikte ik overigens het nieuwe garen van Scheepjeswol: Softfun Denim!

Inspiratie!

Natuurlijk heb ik ook nog wat leuke inspiratie voor jullie noppen-projectjes!

Noppensteek

Esther van het blog Happy in Red haakte deze colsjaal met noppensteek, en deelde het patroon op haar blog!

Noppensteek

Deze strikjes met noppensteek van Lulu Loves zijn zo snoezig! Haak er eentje als haarspeld, broche, of versier er een tas mee! Het patroon vind je hier.

Noppensteek

Yum, deze tas ziet er door de combinatie van noppen en kabels wel heel knuffelig uit! Let wel op: voor kabels en noppen heb je meer wol nodig dan normaal. Patroon is hier te downloaden.

Hebben jullie wel eens iets gehaakt of gebreid met de noppensteek? Het stekenalfabet: de N van Noppensteek – Breiclub.nl

gré
Door

gré

op 08 Jul 2015

Een geweldig mooi patroon maar....... is er ook een nederlandse vertaling van dit patroon? dat zou geweldig zijn !

wluyendijk
Door

wluyendijk

op 13 Jul 2015

wie kan mij zeggen hoe ik een nop moet haken er staat maak een omslagom de haak naald trek de draaddoor de steek maak de lus1cm dat moet je twee keer doen en dan sla de draad om de haak naald trekdeze door alle om slagen ik snap er niks van ik ben een beginneling kunnen jullie een uit leg geven w luyendijk

thea
Door

thea

op 02 Mar 2016

je moet op de site kijken van noppen haken daar is een filmpje dat uitleg geeft ik heb dat ook gedaan en ik ken het nu ook veel plezier

Reactie plaatsen