Page content

article content

Haken tijdens een hittegolf

Haken tijdens een hittegolf. Ik brei overal en altijd. Elke dag wordt er gebreid, anders is er iets goed mis met mij. Maar zelfs voor mij zijn er grenzen. En die werden afgelopen week bereikt. Als het een hittegolf en meer dan 30 graden is, wordt het zelfs mij te gortig.

En misschien was ik bevangen door de hitte of had ik last van gesmolten hersenen. Ik besloot om te gaan haken. Dat is toch net even wat koeler. Een haaknaald en een bolletje katoen. Dat leek mij luchtiger dan breien.

Nu ik toch bezig ben, geef ik ook even wat tips om het hoofd (en de handen) koel te houden. Zodat je ook met warmte kunt door breien of haken!

Tips om het hoofd koel te houden

De tips die gelden voor ‘normale’ mensen, gelden ook voor breiers. Dus drink voldoende en zorg voor verkoeling. Hier nog een paar extra tips:

  1. water met een schijfje citroen erin is lekker fris met dit weer
  2. ga lekker buiten zitten, in de schaduw
  3. als je toch last van plakhanden krijgt, koel ze onder de koude kraan
  4. op een terrasje zitten is natuurlijk altijd fijn!
  5. doe alles rustig aan. Die trui hoeft vandaag niet af, die sokken kunnen ook wel wachten op koelere tijden. Rustig, steek voor steek. Geniet vooral van het proces, het resultaat komt dan vanzelf

Gehaakt zomerhoedje

Zoals jullie wel weten, haak ik zelden. Als ik het enigszins kan voorkomen, waag ik mij er niet aan. Dat komt vooral omdat ik een beroerde techniek heb. Draadspanning, een beetje vlot doorhaken, ik kan het niet. Maar eens per jaar laat ik me toch verleiden. Hitte in combinatie met een leuk patroontje haalt me soms toch over de streep.

Het voordeel van een zomerhoedje haken is, dat het te overzien is. Eén à twee bolletjes katoen zijn meestal al voldoende voor een hoedje. En ook fijn: ik kan het resultaat meteen gebruiken! Ik heb op de site van drops twee leuke modelletjes uitgezocht.

Hoe werkt het?

De hoedjes worden gehaakt vanaf middenachter. Hiervoor maak je een lossen cirkel en haakt daar stokjes of vasten in. In de eerste toer verdubbel je het aantal stokjes door in elk stokje uit de vorige toer twee stokjes te haken. In de volgende toer haak je twee stokjes in het eerste stokje, één stokje in de volgende en zo door tot het einde. In de derde toer haak je twee stokjes in het eerste stokje, één stokje in de volgende twee stokjes.

zomerhoedje haken

Met dit meerderen ga je door tot de cirkel groot genoeg is. Dan wordt er niet meer gemeerderd en wordt het rechte deel gehaakt. Als dit deel lang genoeg is, ga je door met de rand. Soms is dit alleen een klein randje en in andere gevallen wordt de rand breder.

Soms gaat een brede rand slap hangen of ziet er wat rommelig uit. Door het hoedje te verstevigen met suikerwater, blijft de rand veel steviger.

Foto’s: haken 1, haken 2

Links naar de patronen:

http://www.garnstudio.com/lang/nl/visoppskrift.php?d_nr=99&d_id=27

http://www.garnstudio.com/lang/nl/visoppskrift.php?d_nr=146&d_id=34

E-book "42 brei- en haakpatronen!
GRATIS! Vul je naam + e-mailadres in en download het gratis E-book:
Wij hebben ook een hekel aan spam
Maaike
Hoi! Mijn naam is Maaike. Ik brei al sinds ik 4 ben, nu al ruim 40 jaar. Ik vind het heerlijk om te breien. Ik doe dat dan ook elke dag. Het is gewoon een soort meditatie. Als ik thuiskom, ga ik zitten met een zucht en zeg: ‘Zo, nu eerst even breien.’ Na een kwartiertje is alles dan weer onder controle.Zoals gezegd, brei ik al 40 jaar. Veertig jaar ervaring. Ik vond dat zelf altijd heel gewoon, maar ik merk steeds meer dat ik ondertussen zoveel kennis heb, dat ik dat wil doorgeven aan anderen. Handige trucjes, tips om breiwerk nog mooier te maken, inspiratie en als het nodig is: aanmoediging om door te zetten! Ik roep wel eens dat ik iedereen aan het breien krijg.. Dus dat is mijn streven!

Comment Section

0 reacties op “Haken tijdens een hittegolf

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.