Breistekenalfabet: Chevronsteek - Breiclub.nl
Breistekenalfabet: Chevronsteek

De chevronsteek is een steek waarvan je de naam waarschijnlijk niet kende maar die je ongetwijfeld wel kent. Het is één van de voorbeelden van een steek of patroon die door de jaren heen talloze keren van naam is verwisseld. Want als ik zou zeggen: zigzag breien, zou je ogenblikkelijk weten wat ik bedoel.

Chevron

Onze oma’s en moeders leerden het patroon nog onder deze naam kennen. Chevron was populair om te gebruiken in gebreide mantelpakjes. Zowel de jasjes als de rokken werden in het zigzag patroon gebreid. Ook het fenomeen mantelpakje is natuurlijk al lang uit het modebeeld verdwenen. Toch blijft het patroon ongekend populair.

Missoni

Ottavio Missoni was een Italiaanse modeontwerper. Na zijn carrière als hordeloper begint hij samen met zijn vrouw een modemerk. Het merk is vooral bekend van de mooie kleuren, het gebruik maken van gebreide stoffen en het zigzag patroon. Missoni was controversieel omdat hij de eerste was die modellen in doorschijnende stof en zonder BH de catwalk op stuurde. Het bedrijf is inmiddels overgenomen door zijn kinderen en kleinkinderen. Het handelsmerk blijft nog steeds de zigzag.

Hoe doe je het?

De zigzag ontstaat door op steeds dezelfde plek te meerderen en te minderen. Op de plek waar je mindert, wijst de punt naar beneden, op de plek waar je meerdert wijst de punt omhoog. Chevron kan zowel met tricotsteek als in ribbelsteek worden gebreid.

chevronsteek

Op de foto zie je een voorbeeld van een zigzag shawl. Hierbij is dun garen gebruikt dat op dikke naalden is gebreid. In de heengaande naald is steeds gemeerderd en geminderd, in de teruggaande naald wordt recht gebreid. Om de 12 naalden is van kleur gewisseld.

Nu een voorbeeld waarbij je aan beide kanten hetzelfde breit. Je kunt het dus nooit per ongeluk verkeerd doen. Het patroon wordt gebreid in twee kleuren, om de twee naalden wordt gewisseld van kleur. Als je twee verloopgarens neemt, krijg je een heel mooi effect.

Zet 96 steken op met kleur 1.

Toer 1 met kleur 1: [5 recht, twee recht samenbreien, 4 recht, brei in de voor- en achterkant van de steek] herhaal 7 keer (8 herhalingen in totaal)

Toer 2 met kleur 1: [5 recht, twee recht samenbreien, 4 recht, brei in de voor- en achterkant van de steek] herhaal 7 keer (8 herhalingen in totaal)

Toer 3 met kleur 2: [5 recht, twee recht samenbreien, 4 recht, brei in de voor- en achterkant van de steek] herhaal 7 keer (8 herhalingen in totaal)

Toer 4 met kleur 2: [5 recht, twee recht samenbreien, 4 recht, brei in de voor- en achterkant van de steek] herhaal 7 keer (8 herhalingen in totaal)

Herhaal toer 1-4.

Patronen

Er zijn talloze patronen te vinden met zigzag patroon. Babydekentjes, shawls, sokken, je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er patronen voor vinden. Ik geef hier nu een voorbeeld van een leuk zomers rokje. Ik zou zeggen: aan de slag!

chevronsteek

http://www.garnstudio.com/lang/nl/visoppskrift.php?d_nr=128&d_id=19&lang=nl

 Wat heb jij al eens gebreid met de chevron steek?

Reactie plaatsen