Het stekenalfabet: de F van Filethaken - Breiclub.nl
Het stekenalfabet: de F van Filethaken
24 april 2015 

Het stekenalfabet: de F van Filethaken

Bij het woord filethaken denken de meeste mensen meteen aan hele ouderwetse gehaakte gordijntjes of kleedjes die bij je oma thuis te vinden zijn. Helemaal in het wit, opgebouwd uit allemaal kleine hokjes.

Het basis-patroon van filethaken bestaat uit enkel stokjes en lossen. Je haakt een stokje, dan één of twee lossen, en dan herhaal je dit tot het eind van de rij, waar je eindigt met een stokje. Je haakt in principe een raster van stokjes, er ontstaan allemaal kleine hokjes.

Je kunt sommige hokjes opvullen met één of twee stokjes, waardoor je een figuur krijgt. Je kunt er echt niet alleen gordijntjes mee haken hoor! Kijk maar eens naar deze leuke voorbeelden die ik voor jullie heb gevonden.

Filethaken foto 1

Hoe simpel wil je het hebben? Een rechttoe-rechtaan filet-wrap, die me heerlijk lijkt voor in de zomer! Patroon is hier te verkrijgen.

Filethaken foto 2

Dit topje is al heel wat kunstiger. Het wijkt erg af van het originele filet-haken maar je ziet toch duidelijk nog rasters. Ik vind het erg mooi!

Filethaken foto 3

Oversized truien vind ik altijd zo mooi! Deze is vooral heel nonchalant met de simpele steek en wijde mouwen.

Filethaken foto 4

Bij deze trui zie je echt goed een patroon, zoals het bij het originele filethaken ook vaak naar voren kwam. Het patroon is verkrijgbaar in het Loop-d-Loop haakboek (Engels).

Filethaken foto 5

Dit vind ik een hele leuke variant van het filethaken! Het friemelige randje vind ik ook erg leuk. Het patroon is te koop op Ravelry.

Filethaken foto 6

Deze luchtige deken is ook gemaakt met de filethaken techniek. Het patroon staat ook in een boek, maar voor de oplettende haakster is het misschien al goed via de foto uit te vogelen.

Welk beeld heb jij van filethaken? Heb je het ooit wel eens geprobeerd? Laat je hieronder een reactie achter?

Over de schrijver
Hoi! Mijn naam is Babette en ik ben de oprichtster van Breiclub.nl. Het is sinds 2014 mijn missie om samen met het Breiclub team, breien en haken in Nederland nóg leuker te maken.Ik wil hierbij creatief en vernieuwend zijn en ben constant bezig om waardevolle; leuke producten te creëren.Ik heb veel toekomstplannen voor Breiclub.nl en vind het geweldig om zo veel contact te hebben met bevlogen hakers en breiers. Daar haal ik echt mijn inspiratie vandaan!
Reactie plaatsen
Your information is safe with us