Leren haken: gehaakte tas maken! - Breiclub.nl
Leren haken: gehaakte tas maken!

Leren haken: gehaakte tas maken! In een eerdere blog over mijn haakprojecten heb ik al laten weten dat ik, naast het breien, ook aan het haken geslagen ben.

Mijn eerste ervaring met haken was op de basisschool, waar ik met raffia een plantenhanger mocht haken….. Toen dit grandioos mislukte, is het uiteindelijk een pannenlap geworden.

Vandaag echter een haakproject dat wél gelukt is: een gehaakte tas! En ik deel hem graag met jullie.

Ik kom steeds leukere haakpatronen tegen, zoals laatst deze gehaakte tas met bontrandjes, die ik niet kan laten liggen. Niet te moeilijk om mee te beginnen en het ziet er gelijk superleuk uit.

Wat heb je nodig?

Het haakpatroon komt uit het boek Creaties 2013/2014 van Bergere de France en ik heb de tas gehaakt met 3 bollen Phildar Partner 6 en 1 bol Phildar Zibeline in het zwart. Het patroon is niet gratis te downloaden, maar je kunt het brei- en patronenboek van Bergere de France op verschillende websites te bestellen, bijvoorbeeld: www.bergeredefrance.nl of www.hobbydoos.nl.

Verder heb je nodig een haaknaald nr. 6 en een haaknaald nr. 10, een magneetsluiting en een stukje zwarte stof voor de voering.

Leren haken

 

Notabene: voor de stevigheid heb ik het patroon wel iets aangepast door de rand boven het handvat iets langer te maken. Deze rand heb ik naar binnen geslagen en net boven de opening van het handvat rondom vastgezet. Of je kunt voor de rand boven het handvat de tapestry techniek oftewel inhaken gebruiken, namelijk één of twee draden meehaken met de vasten. Carmen heeft deze techniek vorig jaar juli in één van haar blogs behandeld. Deze haaktechniek gaat ook gebruikt worden als je via de breiclub.nl de mini Mystery van april besteld. Lees er hier alles over: https://breiclub.nl/minimystery

Leren haken: aan de slag

De gebruikte haaksteken zijn: lossen, halve vasten, halve stokjes en stokjes. Hieronder vind je een korte uitleg van de gebruikte haaksteken. Deze uitleg is deels ook te vinden op www.hobbydoos.nl.

Lossen of kettingsteek

Beginsteek van het haken. Maak een lus. Steek de haaknaald door deze lus. Maak 1 omslag om de haaknaald en haal deze omslag met de haak van de naald door de lus. Dit is een losse. Herhaal dit tot het gewenste aantal lossen.

Vasten

Aan het begin van de toer haak je 1 losse. Vervolgens haak je in de tweede steek van de vorige toer als volgt een vaste: je steekt de haaknaald van voren naar achteren door een steek van de vorige toer, 1 omslag, deze doorhalen, 1 omslag, deze door twee lussen halen. Enzovoort.

Halve vasten

Leren haken
De haaknaald in een steek steken, 1 omslag, deze in één keer door de steek en de lus op de haaknaald halen.

Stokjes

Stokje zijn tweemaal zo hoog als de vaste. Tussen stokjes krijg je iets meer ruimte dan bij vasten.
Leren haken
Aan het begin van de toer haak je drie lossen (zie eerste plaatje). Om een stokje te krijgen haak je als volgt: 1 omslag, de haaknaald van voor naar achter in een steek van de vorige toer steken, 1 omslag. Dan heb je 3 lussen op de naald, weer omslaan, door twee lussen halen, nogmaals omslaan en door twee lussen halen.

Halve Stokjes

Het effect van halve stokjes is mooi gesloten werk.
Leren haken

Aan het begin van de toer haak je twee lossen. Voor een half stokje: haak je 1 omslag, de haaknaald in een steek steken, 1 omslag. Dan heb je 3 lussen op de naald, weer omslaan en vervolgens de draad door de 3 lussen halen.

Heb je zin gekregen om net als ik ook weer met te leren haken? Geef je reactie hieronder!

P.S. Hier vind je de winkels die de garens verkopen: http://www.grenzelooscreatief.nl/winkels-met-bdf.html

marianne jacob
Door

marianne jacob

op 01 Oct 2016

kan ik gratis patroon krijgen

Reactie plaatsen