Kerststerren haken
Kerststerren haken

 

Het is bijna kerst en huize De Breimeisjes is aardig in de sfeer met o.a. twee kerstbomen, eentje met engelen en eentje met sterren. Verder hier en daar leuke hoekjes met lichtjes, kersthuisjes, herten en een mini-ijsbaan.

De laatste weken was er al wat kerstinspiratie te vinden in de blogs bij Breiclub.nl. Je kon o.a. een kerstgnome haken en zelf deelde ik een patroon van gehaakte onderzetters en een gebreide wandhanger. Vandaag heb ik nog een snel patroontje, van een gehaakt sterretje. Dit sterretje haak je eigenlijk in één toer.
Wat heb je nodig?
Praktisch elk garen is geschikt en kies er een bijpassende haaknaald bij.
Gewoon katoen, mooi glittergaren, sokkenwol of effectgaren, experimenteren maar!
Verder een naald en een schaar voor het afhechten.
Het patroon:
Begin met een magische ring.
Haak 3 lossen (of een “beginstokje”) en 1 stokje in de ring.
*4 lossen en haak vanaf de tweede losse vanaf de haaknaald 1 vaste, 1 half stokje, 1 stokje, 2 stokjes in de ring*
Herhaal van * tot * 4x en daarna haak je weer 4 lossen en vanaf de tweede losse vanaf de haaknaald 1 vaste, 1 half stokje, 1 stokje. Je hebt dan 5 sterpunten.
Trek de magische ring dicht.
Sluit de ster met 1 halve vaste in de bovenste van de 3 beginlossen of bovenin het beginstokje en hecht af.


Tips:
Ook handig: van de begin- en einddraad kun je een ophanglusje knopen. Steek met een naald die beide draden naar de bovenkant van een sterpunt en knoop de uiteindes aan elkaar.
Ze zijn dan klaar om in de kerstboom te hangen. Je zou ze ook om een servet kunnen knopen. Als je beide draden afhecht, kunnen ze ook als versiering op tafel liggen of je rijgt een heleboel aan een draad om een mooie sterrenslinger te maken.

Dit levert ook leuke sterren op: haak een draadje naaigaren mee met witte of ongebleekte katoen of een ander glad garen.

Ben jij ook nog druk met haak- of breiwerk voor de kerst? Of ben je er al helemaal klaar voor?

Ik wens je vast fijne feestdagen toe!

Deze blog is met veel plezier geschreven door

Akkelien Smink

Volg je mij al?
https://debreimeisjes.blogspot.com/

En dat kan ook via
Facebook: @debreimeisjes
Instagram: Liefs van De Breimeisjes!

Over de schrijver
Hallo, mijn naam is Akkelien Smink. Ik ben getrouwd (in 1991) en moeder van een zoon (2000) en wij wonen in Friesland. Zelf ben ik geboren in 1965 en ik heb dan ook handwerkles gehad op de lagere school, zoals dat toen heette. Ook leerde ik wel eens wat mijn moeder en haar moeder. Handwerken heb ik altijd leuk gevonden en ging als een rode draad mee door alle opleidingen die ik volgde. Op de HAVO koos ik textiele werkvormen als examenvak en op de pedagogische akademie haalde ik alle aantekeningen, ook die voor handwerken. Natuurlijk zijn er jaren geweest dat ik nauwelijks een haak- of breipen aanraakte en toch pakte ik regelmatig de draad en wat naalden weer op. Sinds een aantal jaren haak en brei ik er weer vrolijk op los, vaak samen met vriendin Lydia en zo ontstonden De Breimeisjes. Die naam klopt niet helemaal, maar klinkt wel lekker. Er kwam een website en later een blog, om te laten zien wat we allemaal maken. Dat is meer “mijn ding”, vooral het bijhouden van de blog (debreimeisjes.blogspot.nl) vind ik erg leuk. Zonder Lydia was het vast niet eens ontstaan, dus blijft het De Breimeisjes. Nog steeds hebben Lydia en ik regelmatig “club”, dat wil zeggen: we drinken koffie/thee, nemen daar wat lekkers bij, kletsen heel wat af en ondertussen zijn we aan het haken of breien. Altijd weer inspirerend!
Reactie plaatsen

Doe jij weer mee aan het leukste brei- en haakproject van het jaar?

Ik doe mee
Ontdek alles over het thema van dit jaar!

Wil jij als eerste onze nieuwste blogs lezen?

Schrijf je dan nu in....🧶

Your information is safe with us