Krukhoesje - de haaktrend van vorig jaar
Haaktrend: Krukhoesje

Het was misschien wel DE haaktrend van 2015; het krukhoesje van Janneke Assink, beter bekend als Jip by Jan. Week na week waren zo ongeveer alle krukjes in heel het land uitverkocht en op Facebook en Instagram kwam het ene hoesje na het andere voorbij.

Mijn moeder had mij regelmatig over de krukjes horen praten en met kerst verraste ze mij met een krukje zodat ik zelf ook aan de slag kon gaan.  

Materiaalkeuze

Voor haar eigen krukjes gebruikte Janneke Assink SMC Merino Extrafine 85 en Lang Yarns Sempione. Helaas bleken beide soorten niet beschikbaar te zijn bij de winkel waar ik mijn materiaal vandaan haal, dus moest ik op zoek naar een alternatief.

Het liefst wilde ik mijn krukje een geel hoesje geven, maar bijna elke kleur die ik tegenkwam vond ik te fel.

Na een lange zoektocht ben ik uiteindelijk bij Drops Nepal uni colour in de kleur 2923 oker uitgekomen. Het materiaal bestaat voor 65% uit gewone wol en 35% alpacawol. Hier bestelde ik 4 bollen van. De aanbevolen haaknaald is 5.0mm, maar na een stukje uitgeprobeerd te hebben vond ik de openingen in mijn haakwerk te grof. Daarom ben ik uiteindelijk voor haaknaald 4.5mm gegaan.

Haaktrend: Krukhoesje

Het patroon van het krukhoesje

Het patroon van het krukhoesje is op deze website te vinden en is ontzettend makkelijk te volgen. Je haakt stokjes in rondgaande toeren en af en toe voeg je een reliëf-dubbel-stokje toe. Hierdoor ontstaat de leuke ribbel waar dit hoesje bekend om staat.

Laat je vooral niet afschrikken door de term reliëf-dubbel-stokje. Het klinkt echt veel moeilijker dan het daadwerkelijk is! In de tutorial staat duidelijk beschreven hoe je de reliëf-dubbel-stokjes moet maken.

Daarnaast zijn filmpjes toegevoegd waarin het geheel stap voor stap uitgelegd is. Hierdoor zou het bij iedereen moeten lukken!

Haaktrend: Krukhoesje

Zodra je door hebt hoe je de reliëf-dubbel-stokjes haakt is het maken van het hoesje een fluitje van een cent. Een avondje tijdens het tv kijken lekker haken en je bent waarschijnlijk al klaar!

Het hoesje kan je aan het krukje bevestigen door aan de onderkant van rand naar rand draden te laten lopen, “als een spinnenweb” zoals Janneke Assink dat zelf verwoordt.  

Haaktrend: Krukhoesje

Het eindresultaat

Mijn krukje staat nu in de woonkamer te pronken. Terwijl ik aan het haken ben of aan mijn volgende blog werk kan ik er lekker mijn benen bovenop leggen!

Haaktrend: Krukhoesje

Heb jij ook al een hoesje gemaakt? Of staat het misschien nog op de planning?

P.S. mocht je nog twijfelen over welke kleur je het hoesje gaat maken, op de website van Jip by Jan is ook een pagina gemaakt waarop diverse creaties van anderen geüpload zijn. Hier kan je vast wel wat inspiratie opdoen.

Klik hiervoor op deze link!

Reactie plaatsen