Lussenstokje haken stap voor stap - Breiclub.nl
Haakstekenalfabet: het lussenstokje

Een van de vele bijzondere haaksteken is het zogenaamde lussenstokje. Deze steek wordt in het Engels wel de “bullion stitch” genoemd. Dit is een erg decoratieve steek, die dan ook goed gebruikt kan worden bij het haken van bloemen, sieraden of mooie randjes. De afgebeelde bloem is daar een goed voorbeeld van, dit is het Bullion Stitch Crochet Flower patroon van Teresa Richardson.

Dit is trouwens een gratis patroon!

In deze blog laat ik je zien hoe je het lussenstokje kan haken.

Het lussenstokje stap voor stap

Ik begin met een klein proeflapje in halve stokjes.

het lussenstokje

1. Sla het garen losjes om je haaknaald heen. Hoeveel maal hangt af van hoe hoog jij het lussenstokje wilt hebben. Ik maak de lussenstokjes hier temidden van halve stokjes, ik sla het garen daarom 7 maal om de haaknaald heen.

Bij een lussenstokje tussen gewone stokjes in, was 10 maal omslaan beter geweest.

het lussenstokje

2. Steek de haaknaald in de volgende steek en haal een lus op.

het lussenstokje

3. Maak een omslag

het lussenstokje

4. …en haal de draad door alle omslagen op de haaknaald. Je zal merken, dat dit lastig is als je in stap 1 het garen te strak om de haaknaald hebt geslagen. Hiermee is je eerste lussensteek klaar.

het lussenstokje

Zo ziet het eruit als je meerdere lussensteken hebt gemaakt, met daar tussen gewone steken (in dit geval halve stokjes).

het lussenstokje

Tips

Zoals je wellicht merkt, kan het lastig zijn om in stap 1 het garen losjes genoeg om de haaknaald te slaan. Het kan hierbij helpen om tijdens het omslaan tijdelijk een dunne breinaald, een andere (dunne) haaknaald of maasnaald o.i.d. samen met je haaknaald beet te pakken en het garen om beiden heen te slaan.

Gebruik het juiste type haaknaald! Zoals je in onderstaande foto kan zien, steekt de kop/punt van de groene haaknaald uit ten opzichte van de steel Dit maakt het lastiger om de draad door alle omslagen heen te halen. Een haaknaald zoals die daaronder, waarbij de punt in dezelfde lijn als je steel ligt óf een haaknaald met een punt kleiner dan steel, zijn veel beter geschikt.

het lussenstokje

Hoe gebruik jij lussenstokjes in je werkstukken?

Reactie plaatsen