Page content

Filethaken: gordijntjes en meer

article content

Filethaken: gordijntjes en meer

Een maand of wat geleden vroeg mijn moeder mij of ik voor haar gordijntjes wilde haken. Na wat zoeken op het internet kwam ik wat patronen tegen en ben ik aan de slag gegaan. In eerste instantie dacht ik, goh wat ouderwets, maar gaandeweg kom ik er steeds meer achter dat het eigenlijk een heerlijk haakwerkje is.

Durable patroon

Via Pinterest vond ik een leuk patroon van Durable. Samen met mijn moeder koos ik er voor om aan dit patroon te beginnen. Ik bestelde het garen en ging aan de slag.

Alleen dat lukte niet. Op een of andere manier lukte het mij niet om dit patroon goed te lezen. Dan maar zelf wat proberen dacht ik, tot ik opeens snapte dat je het gordijn van boven naar beneden haakt, en niet zoals ik dacht van links naar rechts. Hartstikke logisch natuurlijk, maar dat was niet meteen bij me opgekomen.

gordijntjes

Het patroon bestaat eigenlijk voornamelijk uit open en dichte ‘hokjes’ of ‘gaatjes’. En dat haakt dus echt lekker weg. Ondertussen hangen de eerste exemplaren ook al bij mijn moeder en ze zien er ook nog eens heel erg leuk uit.

gordijntjes

De link naar het patroon vond ik op Pinterest en vind je hier.

gordijntjes

Er is nog meer

Je kunt dus met deze techniek nog veel meer haken dan alleen gordijntjes. Zo ben ik op vakantie begonnen aan een patroon wat ik een tijd terug tegenkwam van wolplein.nl

Een prachtig mooi tafelkleed. We waren op vakantie en onze camping tafel zag er nog wat saai uit, en ik had toevallig nog wat mooie mint groene Phildar bij (eigenlijk voor een topje, maar omdat ik zelf gehaakte kleding meestal uiteindelijk toch niet veel draag heb ik dat maar opzij gelegd).

Ik dacht, laat ik dan maar aan dat tafelkleed beginnen.

De link naar dit patroon vind je hier.

 

gordijntjes

Ook al zo’n heerlijk werkje om te haken. Het duurt denk ik nog wel even voor ik ‘m af heb, maar ach, het duurt ook nog even voor we weer op vakantie gaan.

gordijntjes

Tijdens een speurtocht op Pinterest kwam ik er achter dat er nog veel meer mooie patronen zijn, in de stijl van het filet haken.

Zo vond ik op de volgende site een prachtig patroon waar een mooi kussen mee is gehaakt. Een erg mooi klassiek patroon vind ik. De link vind je hier.

gordijntjes

Wat ik zo leuk vind aan deze techniek is dat als je aan het haken bent je eigenlijk vooral hokjes aan het haken bent, ook nog eens niet heel moeilijk (stokjes en lossen dat is het vooral) en wanneer het klaar is er een heel patroon is ontstaan. En dat kan dus van alles zijn blijkt wel. Zo vond ik patronen met teksten, met dieren maar ook bijvoorbeeld veel sjaals. Voor ieder wat leuks dus.

De gordijntjes zijn ondertussen af, mijn moeder is weer blij. En ik ga weer verder met m’n vele onafgemaakte haakwerkjes. Of misschien begin ik alvast aan die leuke nieuwe eenhoornrammelaar…

Heb jij al weleens iets in filet stijl gehaakt?

 Groetjes Nicole

E-book "42 brei- en haakpatronen!
GRATIS! Vul je naam + e-mailadres in en download het gratis E-book:
Wij hebben ook een hekel aan spam
Babette
Hoi! Mijn naam is Babette en ik ben de oprichtster van Breiclub.nl. Het is sinds 2014 mijn missie om samen met het Breiclub team, breien en haken in Nederland nóg leuker te maken.Ik wil hierbij creatief en vernieuwend zijn en ben constant bezig om waardevolle & leuke producten te creëren zoals de Mini Mystery's en de Mystery Blanket.Ik heb veel toekomstplannen voor Breiclub.nl en vind het geweldig om zo veel contact te hebben met bevlogen hakers en breiers. Daar haal ik echt mijn inspiratie vandaan!

Comment Section

6 reacties op “Filethaken: gordijntjes en meer


Door lies op 7 september 2017

dank je wel ik wil al lang gordijnen haken maar het is niet meer zo makkelijk om patronen te vinden en met de winter voor de deur heb ik weer werk zat want ik brei ook heel graag


Door Marjolein op 7 september 2017

Ja heel veel gehaakt, gordijnen voor alle 5 de kamers en keuken, een 2 persoonssprei, maar gestopt met haken en nu na 30 jaar weer begonnen, maar nog niets in filethaken gemaakt.Door Marike op 27 maart 2019

ik heb er meerder gevonden op pintrest


Door Sjan op 24 oktober 2018

Vraagje? Wat bedoel je met van boven naar beneden haken? Groetjes


Door Marike op 27 maart 2019

ik heb er meerder gevonden op pintrest

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.