Gordijntjes haken en meer mooie filethaak-ideeën - Breiclub.nl
Filethaken: gordijntjes en meer

Een maand of wat geleden vroeg mijn moeder mij of ik voor haar gordijntjes wilde haken. Na wat zoeken op het internet kwam ik wat patronen tegen en ben ik aan de slag gegaan. In eerste instantie dacht ik, goh wat ouderwets, maar gaandeweg kom ik er steeds meer achter dat het eigenlijk een heerlijk haakwerkje is.

Durable patroon

Via Pinterest vond ik een leuk patroon van Durable. Samen met mijn moeder koos ik er voor om aan dit patroon te beginnen. Ik bestelde het garen en ging aan de slag.

Alleen dat lukte niet. Op een of andere manier lukte het mij niet om dit patroon goed te lezen. Dan maar zelf wat proberen dacht ik, tot ik opeens snapte dat je het gordijn van boven naar beneden haakt, en niet zoals ik dacht van links naar rechts. Hartstikke logisch natuurlijk, maar dat was niet meteen bij me opgekomen.

gordijntjes

Het patroon bestaat eigenlijk voornamelijk uit open en dichte ‘hokjes’ of ‘gaatjes’. En dat haakt dus echt lekker weg. Ondertussen hangen de eerste exemplaren ook al bij mijn moeder en ze zien er ook nog eens heel erg leuk uit.

gordijntjes

De link naar het patroon vond ik op Pinterest en vind je hier.

gordijntjes

Er is nog meer

Je kunt dus met deze techniek nog veel meer haken dan alleen gordijntjes. Zo ben ik op vakantie begonnen aan een patroon wat ik een tijd terug tegenkwam van wolplein.nl

Een prachtig mooi tafelkleed. We waren op vakantie en onze camping tafel zag er nog wat saai uit, en ik had toevallig nog wat mooie mint groene Phildar bij (eigenlijk voor een topje, maar omdat ik zelf gehaakte kleding meestal uiteindelijk toch niet veel draag heb ik dat maar opzij gelegd).

Ik dacht, laat ik dan maar aan dat tafelkleed beginnen.

De link naar dit patroon vind je hier.

gordijntjes

Ook al zo’n heerlijk werkje om te haken. Het duurt denk ik nog wel even voor ik ‘m af heb, maar ach, het duurt ook nog even voor we weer op vakantie gaan.

gordijntjes

Tijdens een speurtocht op Pinterest kwam ik er achter dat er nog veel meer mooie patronen zijn, in de stijl van het filet haken.

Zo vond ik op de volgende site een prachtig patroon waar een mooi kussen mee is gehaakt. Een erg mooi klassiek patroon vind ik. De link vind je hier.

gordijntjes

Wat ik zo leuk vind aan deze techniek is dat als je aan het haken bent je eigenlijk vooral hokjes aan het haken bent, ook nog eens niet heel moeilijk (stokjes en lossen dat is het vooral) en wanneer het klaar is er een heel patroon is ontstaan. En dat kan dus van alles zijn blijkt wel. Zo vond ik patronen met teksten, met dieren maar ook bijvoorbeeld veel sjaals. Voor ieder wat leuks dus.

De gordijntjes zijn ondertussen af, mijn moeder is weer blij. En ik ga weer verder met m’n vele onafgemaakte haakwerkjes. Of misschien begin ik alvast aan die leuke nieuwe eenhoornrammelaar…

Heb jij al weleens iets in filet stijl gehaakt?

 Groetjes Nicole

lies
Door

lies

op 07 Sep 2017

dank je wel ik wil al lang gordijnen haken maar het is niet meer zo makkelijk om patronen te vinden en met de winter voor de deur heb ik weer werk zat want ik brei ook heel graag

Marjolein
Door

Marjolein

op 07 Sep 2017

Ja heel veel gehaakt, gordijnen voor alle 5 de kamers en keuken, een 2 persoonssprei, maar gestopt met haken en nu na 30 jaar weer begonnen, maar nog niets in filethaken gemaakt.

marijke lek-hertroys
Door

marijke lek-hertroys

op 28 May 2018

wie heeft een haakpatroon voor een kat om een gordijn te maken

Marike
Door

Marike

op 27 Mar 2019

ik heb er meerder gevonden op pintrest

Sjan
Door

Sjan

op 24 Oct 2018

Vraagje? Wat bedoel je met van boven naar beneden haken? Groetjes

b.buijs
Door

b.buijs

op 05 Mar 2021

sorry ik bedoel de lengte maar vind overigens alleen haakmodellen

Marike
Door

Marike

op 27 Mar 2019

ik heb er meerder gevonden op pintrest

Juul
Door

Juul

op 30 Jul 2019

Ik heb dit gordijn vroeger al eens gehaakt en ben er net opnieuw mee begonnen. Ik vraag me af of de 6 lossen in de boogjes er niet beter 5kunnen zijn, zodat er overal even veel lossen zitten. Heb jij het patroon gevolgd?

anneke sinke
Door

anneke sinke

op 25 Feb 2021

wat een mooi gordijntje. ik zou het graag willen haken maar de link naar het patroon werkt niet. zou u het patroon naar me kunnen mailen?

Mariët
Door

Mariët

op 04 May 2021

Dag Anneke, heb jij inmiddels het patroon van iemand ontvangen? Ik wil ook graag het gordijntje haken maar de link werkt inderdaad niet. Graag ontvang ik je reactie.

Marrie Timmer
Door

Marrie Timmer

op 04 Apr 2021

hoe kom ik aan dit patroon

R.Bobeldijk
Door

R.Bobeldijk

op 24 May 2021

Patroon van valletje niet meer beschikbaar. Kunt u het nogmaals op printerest plaatsen? Bij voorbaat hartelijk dank. Rinie

Alida
Door

Alida

op 27 Jul 2021

Ik zou ook het patroon willen. Want als ik op de link klik bestaat die niet meer. Dus hoe kom ik aan het patroon dan? Mvg alida

Edith
Door

Edith

op 10 Sep 2022

Hoi Nicole, leuk he dat bovenste gordijntje. Ik heb het gehaakt toen ik een tiener was, en wil het graag nog eens doen. Alleen de naar het patroon werkt niet meer. Kan je mij uit de brand helpen met een diagram?? Bij voorbaat dank.

Karima
Door

Karima

op 01 Nov 2022

Ik zou ook graag dit patroon willen. Waar kan ik dit vinden?

Wanda
Door

Wanda

op 17 Sep 2023

De blog naar dit patroon is verwijderd, helaas Kun jij mij hiermee helpen dat ik het patroon alsnog krijg

Corry Vogelaars
Door

Corry Vogelaars

op 13 Nov 2023

Jammer dat het patroon van het gordijntje niet meer te vinden is

Hannie Lulofs
Door

Hannie Lulofs

op 25 Jan 2024

Ik heb het patroon wel kunnen vinden . Ben sinds kort begonnen om het te haken

Reactie plaatsen