Waistcoat of knit stitch - breisteek voor mutsen en wanten - Breiclub.nl
De waistcoat stitch

Laatst kwam ik tijdens het kijken op Instagram een super toffe steek tegen die ik graag met jullie wil delen. Het gaat om de waistcoat of knit stitch, of in het Nederlands zou ik het de ‘brei-steek’ noemen. Deze haaksteek ziet eruit als de tricot brei-steek.

Patroon van makeanddocrew

Het patroon was van makeanddocrew, een patroon van wanten wat je via deze link kunt vinden:

waistcoat

Omdat ik het er zo mooi uit vond zien was ik meteen geïnteresseerd. Ik ben op zoek gegaan naar wat meer uitleg over deze steek, omdat ik eerst de instructie niet helemaal begreep. Gelukkig vond ik hiervan ook nog een filmpje (van een muts, die ik zeker heel snel ook ga maken). Een filmpje maakt het voor mij soms net even duidelijker.

Het filmpje vind je hier:

Een proeflapje

Het leek me een goed idee om eerst een proeflapje te maken, om te kijken of deze steek mij wel zou lukken.

waistcoat

Zoals je op de foto kunt zien lukte dit niet meteen. Ik haakte in eerste instantie te strak. Toen ik wat losser ging haken was de steek meteen veel beter te zien.

Een muts

Omdat ik zo enthousiast werd van deze steek ben ik er meteen een muts mee gaan maken. Want breien lukt me helaas nog steeds niet zo goed, maar ik vind de tricot steek er altijd wel erg mooi uitzien.

waistcoat

Over de muts ben ik niet helemaal tevreden. Ik vind dat je het minderen erg goed kunt zien. Hier moet ik nog een keer naar op zoek of dit mooier kan.waistcoat

Ik ben ook maar meteen aan de slag gegaan met een colsjaal, dat leek mij wel leuk in dezelfde stijl als de muts.

waistcoat

Deze steek haak je, zoals je ziet, in het rond. Ik denk niet dat je deze heen en weer kunt haken. Daarom leent deze steek zich natuurlijk ook super goed voor sjaals, mutsen en wanten. En nu het wat kouder wordt kom ik weer helemaal in de sfeer om deze dingen te haken.

Ook maar vast aan de wanten

Ik had ook nog een restje wol liggen van de trui die ik voor mijn dochter haakte, en daarmee ben ik ondertussen ook aan leuke wantjes begonnen. Dit is een wat fijner draadje, de Drops baby merino. Ik dacht dat deze vast te dun was, maar ik moet zeggen dat ik het er mooi uit vind zien. Daar komen er zeker nog meer van.

Heb jij weleens iets gehaakt met de waistcoat stitch?

Groetjes Nicole

Reactie plaatsen