Filet haken
 met indrukwekkend resultaat - Breiclub.nl
Alles over haken
Babette Nijhof
Alles over haken
1 min
3

Filet haken: mooi!

1 min
3

Filet haken is het haken van patronen door stokjes en lossen af te wisselen. Voordat ik überhaupt wist wat filet haken was had ik al heel wat filet haken gezien in mijn leven: de kleedjes op tafel van vroeger bij mijn oma en de gordijntjes in onze keuken met gaatjes erin, waardoor een patroon ontstond.

Het resultaat van filet haken kan er indrukwekkend en moeilijk uitzien, maar omdat er alleen kennis nodig is van de basissteken is het juist geschikt voor beginnende hakers.

Filet haken
 – XL filet sjaal

Mijn eerste haakervaring met filet haken is het patroon ‘XL filet sjaal met bloem’ uit het boek van ‘Haken & Kleur Buiten’ van Saskia Laan en Claire Boeter.

In het begin moest ik mijn aandacht er goed bij houden, maar omdat het een patroon is dat zich herhaalt kon ik na een tijdje het boek weg leggen en werd het tomeloos haken.

Vaak wordt bij filet haken het patroon niet beschreven, maar alleen een tekening getoond. In het boek van ‘Haken & Kleur Buiten’ staat zowel een beschrijving als een tekening en dat is voor een eerste keer filet haken fijn. Bij het volgende filet haken project lukt het me wel op basis van een tekening alleen.

Zelf patronen maken

Je kan zelf patronen maken door ruitjespapier te gebruiken. De vakjes met een kruisje zijn stokjes en de open vakjes ontstaan door het gebruik van lossen. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Filet haken


Liever patronen volgen

Er zijn op internet veel filet haken patronen te downloaden. Dit zijn mijn favorieten:

Gratis patroon filet gehaakt rozenkleed (Wolplein – Nederlands)

Filet haken


Gratis patroon Framed hearts Afghan (Ravelry – Engels)

Filet haken


Gratis patroon konijnen deken (Engels)

Filet haken


Gratis patroon hartjes sjaal (Engels)

Filet haken


Heb jij suggesties voor leuke projecten filet haken?

Reacties
Categorieën