Kleding repareren: Haakwerk to the rescue - Breiclub.nl
Kleding repareren: Haakwerk to the rescue

Het gebeurt eigenlijk nog veel te vaak: Er komt een gat in die fijne broek of een rits gaat kapot en in plaats van dat we de kleding repareren, worden de kledingstukken afgedankt. Of het komt door gebrek aan kennis over reparatie technieken of gewoon gebrek aan tijd durf ik niet te zeggen.

Ik heb mij in ieder geval voorgenomen om meer kleding zelf te repareren. En om de drempel daarvoor wat lager te maken, gebruik ik waar mogelijk technieken die ik goed beheers en waarvoor ik zowiezo materialen in huis heb: Haken! 

In deze blog laat ik je een paar reparaties zien, die ik middels haken heb kunnen doen. Beide voorbeelden hebben niet zo toevallig betrekking op kleren van mijn jongste. Hij is vier jaar en echt een jongetje als ik kijk naar hoe vaak hij gaten maakt in de knieën van broeken die verder nog prima zijn.

Bij gaten in broeken, kan je natuurlijk kiezen voor “officiële” kniestukken. Ik vind het veel leuker om kniestukken te haken in een contrasterende kleur. Als je deze dan op beide knieën van de broek naait, ziet het er niet alleen ontzettend leuk uit, maar gaat de broek ook veel langer mee.

Kleding-repareren-1

In dit voorbeeld heb ik een simpele zeshoek gehaakt met acryl garen geschikt voor naalden 4 in combinatie met een haaknaald in maat 3.5 mm. Het is belangrijk dat je een kleine maat haaknaald gebruikt, om een stevig en slijtvast kniestuk te krijgen.

Zeshoekig knie- of elleboogstuk

Toer 1: Haak 6 v in een magische lus (of haak 2 lossen en vervolgens 6 v in de tweede losse vanaf de naald). Haak verder in een spiraal.

Toer 2: Haak 2 v in elke st (12 st).

Toer 3: Haak (1 v, 2 v in de volgende st) 6 maal (18 st).

Toer 4: Haak (2 v, 2 v in de volgende st) 6 maal (24 st).

Toer 5: Haak (3 v, 2 v in de volgende st) 6 maal (30 st).

Ga zo door tot je kniestuk groot genoeg is, knip vervolgens de draad af en hecht af. Zorg dat je een redelijk lange lengte aan draad overhoudt, want dan kan je daarmee het lapje op het kledingstuk naaien.

Hieronder zie je het resultaat van deze reparatie. In plaats van op een broek, kan je deze techniek natuurlijk ook als bijvoorbeeld een elleboogstuk inzetten op een trui of vest.

Kleding-repareren_1468

Meer recent brak het lipje van de rits van mijn zoon zijn winterjas. Zonde natuurlijk om alleen daarvoor een nieuwe jas of zelfs een nieuwe rits te gaan regelen. Ook hier was haken de oplossing:

Kleding-repareren_2585

Hoe heb jij haak-of breiwerk ingezet voor kledingreparaties? Ik hoor graag de verhalen!

houwers
Door

houwers

op 20 Mar 2018

een haak in een dunne blouse naar binnen halen met een speciale naald

Reactie plaatsen