Een leuk gehaakt alternatief voor het “ouderwetse” snoepzakje op een kinderfeestje?
Een leuk gehaakt alternatief voor het “ouderwetse” snoepzakje op een kinderfeestje?

Een leuk gehaakt alternatief voor het “ouderwetse” snoepzakje op een kinderfeestje?

 

We hebben ze allemaal wel eens denk ik, een kinderfeestje en wat geef je meestal mee naar huis? Inderdaad een zakje snoep voor thuis, dat is ooit ergens een traditie geworden en ik hoor het vandaag de dag nog steeds. Er zijn ook hele leuke alternatieven en zeker als je ietwat creatief bent.

Hoe leuk zou het zijn als je de vriendinnetjes van je dochter, kleinkind of buurkind iets zou mee kunnen geven wat blijvend is en ook nog eens niet slecht voor het gebit of hun gezondheid?

Ik denk dat daar dan nog lang over gesproken wordt, over dat feestje waar we “die leuke dingen” meekregen in plaats van snoepjes.

Af en toe heb ik van die momenten waarop ik even iets zoek voor tussendoor, herkennen jullie dat? Even gewoon weer iets anders voor tussendoor. Iets wat je in een uurtje kunt maken en dan tussen wat grotere projecten door. Op dit moment brei ik sokken en doe ik ook mee aan de Mystery Blanket 2019 en dan hou je af en toe wat tijd over.

Mijn kleindochter had van Sinterklaas een mooie make-up doos gekregen, alleen haar huidje vond het niet zo fijn om tig keer per dag te worden ingesmeerd met allerlei kleurtjes en weer afgepoetst reinigingsdoekjes.  Dus dacht ik daar moet je toch wat mee kunnen, is dat niet te haken dan? Dus op zoek naar inspiratie en patroontjes.  Hoe leuk zou het zijn als ze dit ook met haar vriendinnetjes zou kunnen delen en daar dan oneindig mee zou kunnen spelen.

Nog niet zolang geleden werd ze 8 en ik hoorde mijn dochter al zeggen dat ze nog snoepzakjes wilde maken voor mee naar huis te geven. Dan hoor ik mijn hoofd een aantal klikken en dan is er een leuk idee geboren.

Naar aanleiding van al die voorbeeldjes zelf maar mijn eigen fantasie gebruikt en een leuk make-up tasje ontwikkelt om alle toekomstige spulletjes in op te bergen.

De afgelopen zondagen was het nogal stormachtig bij ons in Amersfoort, dus heb ik eens in mijn voorraad katoen gekeken en een leuk kleurtje voor een tasje  uitgezocht. Heerlijk kopje thee erbij en aan het haken geslagen. Een makkelijk te begrijpen patroon, kost niet al teveel tijd, ik denk dat je ook als beginnende haakster, dit wel prettig haken zult vinden. ook een nieuwe haaknaald uitgezocht en ik moet bekennen dat haakte ook heel fijn. Ik probeer het zo duidelijk mogelijk uit te leggen en ook bij de foto’s kun je goed zien hoe het moet.

In een paar kleine uurtjes was het tasje helemaal af en naar onze zin. Samen in overleg nog even de lengte van het koordje bepaalt en de versiering uitgezocht. Altijd wel handig als je wat oude knutselspulletjes in huis hebt en zeker wat kralen en knopen. Zie hier het resultaat van mijn uurtjes haken, waarvan ik verwacht dat het een hele blije kleindochter op zal leveren.

Afgelopen week was ze hier, in de voorjaarsvakantie, helemaal blij natuurlijk dat snappen jullie wel en hier zie je op de foto ook nog even hoe goed ze bij elkaar passen,  zeg nou zelf, geweldig toch?

Dus ga gauw in je omgeving kijken voor welke kleine meid je dit kunt maken en zoek uit wat hun lievelingskleur is, zoek wat garen bij elkaar en aan de slag. Uiteraard ga ik binnenkort ook nog een paar leuke patroontjes met jullie delen voor spulletjes die dan weer in het tasje kunnen qua make-up.

 

Zou het niet leuk zijn als je op deze manier onderdeel kunt zijn van een nieuwe leuke traditie wat betreft kinderfeestjes?

 

Groetjes Yolande

 

Patroontje make-up tasje:

Je haakt heen en weer, zet met een kleur naar keuze 29 lossen op.

Haak 1 vaste in de 2e lossen en vervolgens in elke losse 1 vaste = 28 vasten.

Tour 1,2,3, in elke vaste 1 vast, bij het omkeren haak je 1 losse en dan in de eerst vaste weer een vaste.

Tour 4 voor het gaatjespatroon (hoeft niet) 8 vaste, 7 x (twee losse, 1 vaste overslaan, 1 vaste in de volgende vaste).

Tour 5,6,7 doe je hetzelfde alleen dan ipv 7 x doe je dat 5 x, 3 x en 1 x. Dan krijg je een soort van torentje erin als motief.

Tour 8 & 9 in elke vaste 1 vaste.

Tour 10 in elke vaste een vaste maar dan alleen in het achterste draadje, zodat je een soort van omknikpunt of opstaand randje krijgt, zie foto.

Tour 11 tot en met 20 in elke vaste haak je 1 stokje, voor de draai aan het einde van elke tour eerst twee losse haken.

Tour 21 weer in elk stokje een vast maar dan weer in het achterste lusje/draadje.

Tour 22 tot en met 31 in elke vaste een stokje.

Dan is het haakwerk zover klaar en kun je het dubbelvouwen op het omknikpunt en zo het geheel aan elkaar haken door rondom in elke steek een vaste te doen. Daarna vouw je het klepje eroverheen en is je tasje klaar.

Maak dan in het midden van het klepje een lusje even groot als het knoopje wat je erop wil zetten en zoek nog wat versiersels voor erop. Haak de draad aan een zijkant aan en maak een ketting lossen zo lang als je wil en zet die aan de andere kant weer hakend vast.

Werk alle draadje weg en af is je make-up tasje.  Heb je vragen zet ze hieronder.

 

 

 

 

 

Reactie plaatsen