Wat kun je met deze kleine gehaakte mandjes?
Wat kun je met deze kleine gehaakte mandjes?

Buiten in een boom hangen, wij hebben in de voortuin een dode boom staan die wordt door de kleine vogeltjes gebruikt als aanvliegroute naar het voederhuis een stukje verderop. Ik wil die boom om die reden niet weghalen, dus wij hebben ervoor gekozen om die boom met het jaargetijde mee te versieren in allerlei thema’s. zoals je op de foto kunt zien hangen de paaskippen er ook nog in, ik dacht voorjaar daar horen ze wel nog steeds bij. Heel leuk voor wandelaars en oma’s met kleinkinderen en zeker nu in deze tijd.

Je kunt er natuurlijk ook nog andere dinge mee doen. Het idee ontstond eigenlijk toen ik iets nodig had om wat vogelvoer in te doen en dit in onze tuin in de bomen te hangen met name voor de kleine vogeltjes die in onze tuin met grote regelmaat komen rondstruinen om iets te eten te zoeken.

We hebben een heel mooi voederhuis, dat ook geschikt is voor grotere vogels omdat we ook Vlaamse Gaaien en Eksters in onze buurt hebben die nu aan het nestelen zijn.
Die grote vogels zijn vrij veilig voor al de katten in de buurt maar die kleine vogeltjes zijn zeer kwetsbaar dus dacht ik als ik die kleine mandjes met vogelvoer nou eens wat hoger in de bomen hang dan zijn ze veiliger, kunnen de poezen er niet zo snel bij en zij hebben toch te eten. Af en toe gaan de katten er ook gewoon inliggen dus je kunt je voorstellen dat we daar niet op zitten te wachten.
Nou hoor ik jullie denken: “waarom voeren jullie nu vogels?”

Dat doen wij al jaren het hele jaar rond en zeker nu, nu ze aan het nestelen zijn hebben ze dat ook hard nodig. Wat extra pinda’s, vetbollen, speciale pindakaas etc zodat ze dadelijk ook goed hun jongen kunnen voeren. Ze maken er hier dan ook dankbaar gebruik van. Ook plukken ze van alles qua kleine wolletjes eruit en nemen dat mee om hun nest mee te maken. Dat is zo leuk om te zien! Dus dacht waarom dan niet ook mandjes met restjes wol van allerlei andere projectjes erin hangen.

Hoe maak je nou zo’n klein mandje? Met alle soorten wol diktes en kleurkeuzes wordt geen enkel mandje even groot. Dat is denk ik ook het leuke ervan, de variatie die er dan in zit en het wordt daardoor ook geen saai karweitje.
Dit is zo’n beetje het basispatroontje en daar kun je natuurlijk zelf op variëren zoveel je zelf wil.

Patroon:
Maak een magische lust en haak daar zes vasten in en sluit de rij af met een halve vaste in de eerste vaste in je ring. Mocht je niet weten hoe dit moet dan zoek eens op youtube naar magische ring en kijk in een filmpje hoe dat gaat.
Toer 2 Begin met 1 losse en maak 6 x 2 vaste in 1 vaste en sluit weer met een halve vaste = 12 vasten, in alle andere vaste gewoon 1 vaste haken.
Toer 3: Begin met 1 losse en maak in elke 2e vaste 2 vasten en sluit weer met een halve vaste = 18 vasten. In alle andere vaste gewoon 1 vaste haken.
Toer 4: Begin met 1 losse en maak in elke 3e vaste 2 vasten en sluit weer met een halve vaste = 24 vasten. Haak in alle andere vaste gewoon 1 vaste.
Toer 5: Begin met 1 losse en maak in elke 4e vaste 2 vasten en sluit weer met een halve vaste = 30 vasten. Haak in alle andere vaste gewoon 1 vaste.
Toer 6: Begin met 1 lossen en haal ik elke vaste een vaste maar dan wel alleen in het voorste lusje van de steek zodat je een soort van opstaand randje krijgt zie foto = 30 vasten.
Toer 7 tm 10 Doe het zelfde als toer 6 en hecht af.
Haak dan een aantal losse, zo lang als jij het hengsel van het mandje wil maken en haak daar een toer vaste of stokjes op en hecht dit dan weer aan het mandje vast aan twee kanten en je mandje is klaar.
Bij het laatste gele mandje heb ik na het opstaand randje maar 1 toer gehaakt om weer een ander effect te krijgen een soort van platte schaal effect.

Je kunt op dit patroon natuurlijk allerlei mogelijke variaties maken en ze ook leuk versieren met steekjes of kraaltjes, teksten of weet ik wat nog meer. Gebruik je fantasie en maak er zo helemaal je eigen ding van.
Zo kun je er ook elk moment van genieten of het nu voor het Voorjaar is, of om hele kleine plantjes in te zetten, of als hondenmand in een poppenhuis, of als draagmand voor een barbie, alles kan en alles mag.
Waar ga jij deze mandjes voor gebruiken?
Laat het zien als je wat leuks hebt bedacht en veel plezier ermee.
Groetjes Yolande

Suzy
Door

Suzy

op 03 May 2020

Dit is mijn eerste kennismaking met " breiclub nl ". Bedankt dat ik er bij mag zijn

Reactie plaatsen