Gehaakt tutdoekje, babys zijn er dol op - Breiclub.nl
Gehaakt tutdoekje

Ik heb thuis een dochtertje van een half jaar. Zij is echt dol op tutdoekjes. Dus ja dan moet er toch een eigen gehaakt tutdoekje komen. In deze blog geef ik jullie het patroon.

Sneupend op internet kwam  ik allerlei tutdoekjes tegen. Maar die vond ik allemaal net niet leuk genoeg. Of er zaten teveel onderdelen aan. Dus ben ik zelf aan de slag gegaan om iets te bedenken.

Patroon gehaakt tutdoekje

Dit is het patroon. Mocht er iets niet duidelijk zijn laat het dan weten. Je kunt het beste elk begin van de toer even markeren met een steek markeerder of paperclip. Mocht je dan de tel kwijtraken hoef je niet weer helemaal overnieuw.

Toer 1: Je begint met een magische ring en hierin haak je 6 vasten

Toer 2: haak in elke vaste 2 vasten (totaal 12)

Toer 3: haak 2 vasten in elke 2e vaste (totaal 18)

Toer 4: haak 2 vasten in elke 3e vaste (totaal 24)

Toer 5-10: haak in elke vaste een vaste (totaal 24)

Toer 11: minder na 2 vasten (totaal 18)

Toer 12: minder na 1 vaste (totaal 12)

Toer 13: minder elke steek (totaal 6)

Dit is het hoofdje je kan hem nu gaan vullen maar dat kan ook later.

Het lijfje:

Toer 14: haak 3 lossen (dit is het eerste stokje) dan nog 2 stokjes 1 losse, 1 vaste overslaan,* 3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes, 1 vaste overslaan* herhaal nog 2 keer vanaf *, 3 stokjes in dezelfde vaste als het begin 1 vaste en met halve vaste in de beginlossen de toer afmaken

Toer 15: 3 lossen, 2 stokjes, 1 losse,* 3 stokjes om de 2 vasten van vorige toer, 2 lossen, 3 stokjes om dezelfde 2 vasten, 1 losse, 3 stokjes om de vaste van vorige toer, 1 losse* herhaal vanaf * tot je weer bij het begin bent. Hier doe je weer 3 stokjes 1 vaste en een halve vaste om de toer te sluiten.

Toer 16: zo kun je doorgaan zolang je wil als je elke keer in de twee vasten een groepje van 2x 3 stokjes maakt en in 1 vaste 3 stokjes maakt kun je het doekje zo groot maken als je zelf wilt. Dit is dus eigenlijk een standaard granny.

Zodra het lijfje groot genoeg is doe je 3 stokjes in het hoekje en dan keren en dan nog 4x 3 stokjes. Zodat het 5 hoog is. Ga dan met vasten naar het volgende hoekje en herhaal dit totdat je helemaal rondom bent. Hecht af.

gehaakt tutdoekje

Leg nu een knoop in de hoekjes.  Nu nog even het hoofdje dicht rijgen en klaar is je tutdoekje.

gehaakt tutdoekje

Ik haak mijn tutdoekjes met katoen want dit pluist niet. En je moet het hoofd ook goed strak haken zodat de vulling er niet tussendoor kan. Ik pak dan ook altijd de kleinste maat haaknaald die opgegeven wordt. Zorg er ook voor dat de onderkant bij het hoofdje goed dicht zit.

gehaakt tutdoekje

Ik heb expres ook geen ogen en oren of andere dingen eraan gemaakt. Dit zodat de baby het er ook niet af kan trekken. Wel heb ik mijn eigen labeltje eraan genaaid.

gehaakt tutdoekje

Hier kunnen de baby’s ook lekker aan friemelen.  Mijn dochtertje van zes maand vindt  de tutdoekjes echt heel leuk. En speelt er echt mee.

gehaakt tutdoekje

Voor wie ga jij een tutdoekje haken? 

Jennie
Door

Jennie

op 17 Nov 2020

Ik ben het tutdoekje aan het haken, maar ik kom er niet uit bij toer 14. Ik heb 6 steken over, hoe kan ik dan toer 14 rond krijgen? Doe ik iets niet goed?

Reactie plaatsen