Gerecycled materiaal, ideaal om ermee te haken - Breiclub.nl
Haken met gerecycled materiaal!

‘’Waar haak jij mee?’’ – ‘’ Nou, soms met wol of acryl, maar meestal katoen.’’ – ‘’En met gerecycled materiaal?’’ – ‘’Met wat?’’

Ja, met gerecycled materiaal! Recycling staat steeds hoger op onze agenda’s. En terecht, want onze consumptie is in de afgelopen zestig jaar verviervoudigd. Wat betreft recyclen doen wij Nederlanders en Belgen het niet zo slecht, we staan namelijk op de achtste en vijfde plaats op de ranglijst beste recyclers!

Maar heb je al eens nagedacht om te gaan haken met gerecycled materiaal? Ik heb voor jullie uitgezocht hoe je o.a. van een oude jeans, plastic tasjes en touw de leukste haakwerkjes kunt maken!

Sinds vorig jaar is het niet meer vanzelfsprekend dat je een gratis tasje aangeboden krijgt bij je aankopen. Het is daarom handig om ervoor te zorgen dat je zelf altijd een tas bij je draagt. En wat is er nu leuker dan een zelf ge(h)(m)aakte tas van gerecycled plastic?!

gerecycled materiaal

Op internet vond ik dit leuke patroon voor jullie. Er wordt precies in uitgelegd hoe je een bolletje ‘’plastic’’ garen kunt fabriceren en hoe je de plastic tas maakt. Het is een simpel patroon met een super leuk resultaat!

Opmerking: het patroon is in het Engels. Maar ook als je niet zo’n talenknobbel hebt, is het goed te volgen aan de hand van de afbeeldingen.

Via deze link ga je naar het patroon.

Misschien niet helemaal in het kader van ‘’recyclen’’, maar wel erg leuk. Namelijk haken met (jute) touw! Als je wat rond surft op internet kom je verschillende leuke patroontjes tegen die je zoal kunt haken met touw.

Want hoe leuk is bijvoorbeeld dit armbandje? Simpel, maar zó leuk! Je hebt alleen wat touw nodig en leuke knoopjes, je haaknaald in de aanslag en beginnen maar..!

Het Nederlandse patroontje vind je hier.

Zoek je nog naar een manier om je (creatieve) spulletjes in op te bergen? Misschien zijn deze mandjes dan wel iets voor jou! En ook deze zijn gehaakt met… touw!

gerecycled materiaal

Ook hiervoor vind je een patroon, in het Engels, op het internet.

Nog twee leuke ideeën om te maken met touw:

gerecycled materiaal

http://www.deliacreates.com/simple-jute-twine-crocheted-coasters/

http://mycraftbay.com/121-free-crochet-handbag-patterns/

Na het zien van deze leuke voorbeelden, ben ik natuurlijk ook even zelf aan de slag gegaan.

Want met een oude jeans kan je zeker wat haken. Leuk! Ik had nog een oude liggen in mijn kast. Maar dan… hoe ga je te werk?

gerecycled materiaal

Stap 1. Knip lange stroken in de lengte van de broekspijpen. Probeer ze even breed te knippen, ik hield ongeveer een breedte van 1cm aan.

Stap 2. Knip in beide uiteinden van elke strook, een gleufje. Dit heb je nodig om alle stoken aan elkaar bevestigen. (Zie afbeelding.)

gerecycled materiaal

Stap 3. Rol de strook op tot een bolletje. Kies een haaknaald (ik koos voor 10mm) en je kunt aan de slag!

Met mijn bolletjes ‘’Jeans’’ haakte ik een haaknaaldenbakje. Eerst maakte ik de onderkant waar ik 3 toeren in het rond heb gemeerderd tot 18v, waarna ik vervolgens 6 toeren de hoogte in ging.

Natuurlijk kan je de jeans ook vervangen door bijvoorbeeld een oud T-shirt, laken of een oude doek.

gerecycled materiaal

 

 

Claudia
Door

Claudia

op 07 May 2017

Wow! Dit heeft mij meteen geïnspireerd om mijn oude broeken op andere wijze te gaan gebruiken! Aangezien ik bij een werkgever werk die recycling ontzetend belangrijk vindt (en ik ook overigens!) zou dit een fantastisch ideetje kunnen zijn om op kantoor wat elementen te verwerken met gehaakte werkjes van gerecycled materiaal! Met name de tekeningen van het touw en de jeans zullen mij daar goed bij helpen. Dankjewel voor de tips!

Reactie plaatsen