Vrolijke onderzetters haken
Vrolijke onderzetters haken

Vrolijke onderzetters haken :) Soms heb ik zin om de tafel een beetje op te fleuren, en wat is daar beter voor geschikt dan deze schattige onderzetters?

Ikzelf heb hiervoor restjes katoen gebruikt. De onderzetters zijn hiermee niet alleen goed wasbaar, maar het is ook een perfecte manier om die kleine restjes op te maken.

Vrolijke-onderzetters-haken-3

Benodigdheden

  • Kleine hoeveelheid katoen geschikt voor pen 3,5-4,5 mm (“sport weight”). In de voorbeelden is Wibra Nova gebruikt (100% gemercerizeerd katoen; 110m / 50g), per onderzetter ca. 11m / 5g in de hoofdkleur en ca. 7m / 3g in de contrastkleur.
  • Haaknaald maat 3,5 mm

Bijzondere steken

Popcorn steek: [Omsl, steek naald in aangeven st of ruimte tussen de steken, omsl, en trek deze door de steek, omsl, trek l door de eerste 2 l op de naald] driemaal, omsl en trek deze door alle l op de naald (popcorn gemaakt).

Beg popcorn:  [Omsl, steek naald in aangeven st of ruimte tussen de steken, omsl, en trek deze door de steek, omsl, trek l door de eerste 2 l op de naald] tweemaal, omsl en trek deze door alle l op de naald (popcorn gemaakt).

Beschrijving

Toer 1: Met de contrastkleur 1 l, 6 v in eerste l en sluit de ring met een halve v in de eerste v (6 st).

Toer 2: 1 l, 2 v in elke st, sluit met een halve v in de eerste l van de toer (12 st).

Toer 3: 1 l (telt als 1 v), 1 v in eerste st, *1 v in volgende st, 2 v in volgende st; herh vanaf *, sluit met een halve v in de keerl (19 st).

Toer 4: 3 l (telt als 1 st), beg popcorn in eerste st, 2 l, sla volgende st over, *1 popcorn in volgende st, 2 l, sla volgende st over; herh vanaf *, sluit met een halve v in de top van de eerste popcorn.

Hecht af.

Toer 5: Met de hoofdkleur 3 l (telt als 1 st), 1 st in top van popcorn, *3 st in volgende 2-l ruimte, 2 st in top van volgende popcorn; herh vanaf *, eindig met 3 st in laatste 2-l ruimte, sluit met een halve v in de keerl.

Toer 6: 3 l (telt als 1 st), 1 st in eerste st, *1 st in elk van volgende 4 st, 2 st in volgende st; herh vanaf * tot de laatste 4 st, 1 st in elk van volgende 4 st, sluit met een halve v in de keerl.

Hecht af en weef alle eindjes in.

In welke kleuren ga jij ze maken?

Vrolijke-onderzetters-haken-2

 

Jennie H.
Door

Jennie H.

op 14 Sep 2015

Misschien leuk idee om ze te haken met restjes garen van de mystery deken haken. Ik doe het straks wel. Groetjes Jennie.

Jolanda
Door

Jolanda

op 26 Sep 2015

Kei gezellig om mee te beginnen heel leuk

Reactie plaatsen