Temperatuurdeken haken - de nieuwe rage - Breiclub.nl
Temperatuurdeken haken - de nieuwe rage

Aan het einde van 2015 kwam ik op internet een leuk idee tegen, namelijk het haken van een temperatuurdeken. Binnen een paar dagen kwam ik erachter dat dat een van de nieuwe rages is op het gebied van haken. 

Het idee achter de temperatuurdeken is het volgende: Iedere dag haak je een stukje in de temperatuur van die dag. Dit kan zijn de minimum temperatuur, de maximum temperatuur, de gemiddelde temperatuur enz.

Temperatuurdeken haken - de nieuwe rage

Je kan ervoor kiezen om een gestreepte deken te haken, dus iedere dag 1 toer in de kleur van de temperatuur haken, of je haakt bijvoorbeeld een granny of hexagon die je vervolgens aan elkaar zet.

Temperatuurdeken haken - de nieuwe rage

Door iedere dag de temperatuur te haken, krijg je een heel speels resultaat. Van te voren weet je niet hoe je deken er aan het einde van het jaar uit komt te zien. Dat maakt het extra spannend.

Ikzelf heb ervoor gekozen 2 dekens te gaan haken. Deken 1 wordt in strepen gehaakt, met de maximale temperatuur van die dag. Deken 2 wordt in granny’s met de minimale temperatuur van die dag.

Het zullen dus 2 totaal verschillende dekens worden, die echt passen bij 2016.

Temperatuurdeken haken - de nieuwe rage

De kleurverdeling die ik gemaakt heb, is om de 5 graden een nieuwe kleur. Ikzelf ga haken met acryl garen van scheepjes, de colour crafter. Normaal ben ik echt van katoen, maar dat vond ik voor de dekens te zwaar worden.

Op het internet kan je heel veel leuke ideeën vinden over de dekens. Zo heb ik zelf een pinterest bord aangemaakt, speciaal met linken naar de temperatuur dekens. Zo kan je leuke ideeën opdoen.

Temperatuurdeken haken - de nieuwe rage

Ook op facebook zijn diverse leuke groepen te vinden over de dekens. Als je zoekt op temperatuurdeken, kom je er op dit moment al 3 leuke tegen.

Er is een speciale webapp bedacht om de deken uit te proberen als je hem gaat haken met granny’s: http://mamarieke.tikc.nl/#/

Hier kan je puzzelen met de kleuren die je uitgekozen hebt hoe de deken er ongeveer uit komt te zien. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de temperaturen van dit jaar.

Ik ben helemaal enthousiast geworden van de dekens. Hoe is dat bij jullie? Zijn er meer die de leuke dekens gaan haken? Of ga je er wel mee aan de slag maar wordt het een ander project zoals een sjaal?

Nynke Boonstra
Door

Nynke Boonstra

op 23 Jan 2016

Ik maak een sjaal met de gemiddelde temperaturen van ons 1e huwelijksjaar. De temperaturen vond ik op weerstatistiek.nl. Het is ontzettend leuk om te doen. De steek die ik gebruik is de weefsteek uit de haakbijbel.

Renske
Door

Renske

op 23 Jan 2016

Super leuk dat je een sjaal haakt!

Reactie plaatsen