Temperatuurdeken - Breiclub.nl
Temperatuurdeken

Op een Facebook pagina kwam ik het idee tegen om een temperatuurdeken te haken. Dit vond ik zo’n goed idee dat ik dat ook wil gaan doen. In deze blog ga ik mijn ideeën erover met jullie delen.

Ik zag het idee op de Facebookpagina van Dutch Crochet, a granny a day 2013. Iedereen ging meteen allemaal ideeën over de deken delen. Dus mijn fantasie sloeg op hol.

De bedoeling van een temperatuurdeken is dat je elke dag een stukje haakt in de kleur die je gekoppeld hebt aan de kleur van de temperatuur van die dag. Je koppelt dus eerst een kleur  aan een temperatuur. Elke temperatuur hoeft niet een eigen kleur te hebben.  Je kan ook een verdeling van de temperaturen maken. Zoals op deze foto.

temperatuur-deken-1

Op deze foto zijn de sprongen wel groot. Je kan ook kleinere sprongen maken bijvoorbeeld per 5 graden. Dan is je verdeling dus zo:

Kouder dan – 10, -10- -5, – 5 -0, 0-5, 5-10, 10-15, 15-20, 20-25, 25-30, 30-35, warmer dan 35. Of je kan nog kleinere stapjes maken als je meer variatie wil in de kleuren.

Qua kleurenkeuze zou je de kleuren van de statistiek hierboven kunnen gebruiken. Maar je mag het helemaal zelf weten. Ik zelf ben dol op paars maar ja zulke lage temperaturen hebben we bijna nooit in Nederland. Dus ik denk dat ik het statistiekje niet helemaal ga gebruiken. Ik ben er eigenlijk nog niet helemaal uit wat ik ga doen.

En dan de steek die je gebruikt. Dat is dus ook helemaal aan jezelf. Je kan een strependeken maken. En dan dus elke dag een toer. En bijvoorbeeld elke maand een andere steek. Maar je kan ook granny’s gaan haken, dus dan elke dag een granny.

Dan krijg je zo’n idee

temperatuur-deken-2

 

Je kunt ook elke maand of week een andere granny doen. Wel moet je er dan voor zorgen dat de granny’s dezelfde afmeting hebben.

Ook kun je bijvoorbeeld de dag en nacht temperatuur gebruiken. Dan heb je een granny met twee verschillende kleuren.

Ook hadden een paar mensen het idee om een glitterdraadje mee te haken op speciale dagen. Dus bijvoorbeeld met verjaardagen, trouwdagen en verdere speciale dagen. Dit is natuurlijk ook een goed idee.

Zoals je merkt zijn de opties echt eindeloos. En zijn er ontelbaar veel dingen waar je keuzes over moet maken. Want je moet ook nog bedenken welk garen je gaat gebruiken.

Hierbij moet je bedenken dat je eigenlijk niet weet hoeveel garen je nodig hebt van elke kleur omdat er natuurlijk niets zo verradelijk is dan het Nederlandse weer.

Ik weet nog niet wat ik ga doen. Daarom schrijf ik deze blog ook een beetje om wat advies te krijgen. Dus ik ga nu eerst maar even de temperaturen bij houden van elke dag. En die schrijf ik even op. En zodra ik een keuze heb gemaakt ga ik lekker aan de slag.

Gaan jullie ook zo’n deken maken? En hoe gaan jullie het aanpakken? Misschien kan ik dan wat beter een keuze maken. 

Joke
Door

Joke

op 09 Jan 2016

Er is een speciale FB groep: Temperatuur deken Nederlands.

Taetske
Door

Taetske

op 09 Jan 2016

Kijk dat wist ik niet dank je wel voor de tip!

Renske
Door

Renske

op 11 Jan 2016

Er zijn ook meerdere Facebook groepen met Nederlandse temperatuurdekens. Maar ook sjaal. En op Pintrest veel borden

Reactie plaatsen