De temperatuurdeken, een nieuwe haaktrend.  - Breiclub.nl
Alles over haken
Babette Nijhof
Alles over haken
2 min
4

Nieuwe haaktrend: de temperatuurdeken

2 min
4

Er is een nieuwe haaktrend: de temperatuurdeken. Op facebook en in verschillende blogs ben ik de temperatuurdeken al regelmatig tegen gekomen. Maar wat is het eigenlijk; een temperatuurdeken? Dat zal ik proberen uit te leggen.

De temperatuurdeken

de temperatuurdeken

Het idee achter een temperatuurdeken is dat je elke dag een toer, granny, bloem, etc. haakt waarbij de kleur bepaalt wordt door de temperatuur buiten.

Je kunt hiermee beginnen op 1 januari, zodat je een jaaroverzicht in de vorm van een deken krijgt. Jammer genoeg is 1 januari alweer voorbij, maar gelukkig kun je de deken met terugwerkende kracht haken of begin je gewoon op een voor jou geschikte datum.

Klinkt ingewikkeld? Valt wel mee, als je de beginselen maar door hebt. 

Hoe begin je?

Allereerst kijk je naar de verschillende temperaturen die in ons land voorkomen. Dit kun je ook doen voor de regio waar je woont, want ook in ons kleine kikkerlandje willen de temperaturen per regio nogal eens verschillenen.

De temperaturen verdeel je in groepjes van 5 graden of van 10 graden. Ligt eraan hoeveel kleuren je wilt gebruiken. Elke temperatuur koppel je vervolgens aan een kleur. Je bent helemaal vrij in het kiezen van kleuren.

Gebruik je fantasie en ga helemaal los. 

de temperatuurdeken

Elke dag haak je vervolgens een toer, een granny, een bloem of wat je maar wilt, in de kleur van de temperatuur van die dag.

Kom je er niet aan toe om elke dag te haken, geen nood, houdt gewoon de temperaturen van de verschillende dagen bij in je agenda of op de kalender.

Je bepaalt zelf of je de hoogste of de laagste temperatuur kiest van die dag of dat je elke dag op een vast tijdstip even de tuin inloopt om op de thermometer te kijken.

De rest van je gezin verklaart je misschien voor gek, maar ach, het houdt je van de straat. 

de temperatuurdeken

Het kleurenpalet kies je dus zelf, maar hoe je deken eruit komt te zien is afhankelijk van het weer. 

temperatuurdeken

Aangezien jij de kleuren hebt uitgezocht en ze gekoppeld hebt aan een temperatuur, wordt elke deken uniek.

Mocht je nou denken, zo’n deken is mij veel te veel werk, dan kun je er ook voor kiezen om een temperatuursjaal te haken. Minder werk, maar het effect blijft hetzelfde.

de temperatuurdeken

Je bent dus helemaal vrij in het kiezen van je kleuren, je ontwerp, je steken en je haaktechnieken.

Dat maakt dit project geschikt voor iedereen, van beginner tot gevorderde haker.

de temperatuurdeken

Ik ben heel benieuwd hoe deze reis door het jaar er uit gaat zien en wat het weer ons dit jaar brengt.

de temperatuurdeken

Wie haakt ermee?

Reacties
Categorieën