Temperatuursjaal of -deken gehaakt? - Breiclub.nl
Temperatuurdeken: het eindresultaat!

Weten jullie het nog? Begin vorig jaar zijn veel haaksters begonnen aan een temperatuurdeken of temperatuursjaal, waarbij ze elke dag op basis van een eigen gekozen kleurenschema een stukje haakten.

Zo ik ook en na een heel jaar elke dag de nacht- en dagtemperatuur bij te hebben gehouden en vervolgens gedisciplineerd te hebben gehaakt, heb ik op 31 december de laatste temperaturen genoteerd en kon ik mijn temperatuurdeken afmaken.

En zie hier het eindresultaat:

temperatuursjaal

Mijn jaar met mijn temperatuurdeken

Ik wil graag even terugblikken naar het afgelopen jaar. Ik ben een jaar lang bijna elke dag bezig geweest met mijn temperatuurdeken en vond het zo mooi om te zien hoe het kleurverloop werd. Bij mijn deken kun je goed zien wat de koudere en warmere periodes van het jaar zijn geweest.

In een blog van maart vorig jaar heb ik verteld dat ik zou beginnen en liet ik mijn idee en mijn gekozen garen en kleuren zien.

Halverwege het jaar heb ik in één van mijn blogs nog even een tussenstand gegeven van mijn temperatuurdeken.

Als basis heb ik een patroon van cirkeltjes gebruikt. Voor elke dag haakte ik een cirkeltje die ik vervolgens gelijk aan het cirkeltje van de vorige dag vasthaakte. De binnenste kleur was de nachttemperatuur van die dag in mijn woonplaats en de buitenste kleur de dagtemperatuur. Door de verschillende kleuren kreeg ik een mooi patchworkeffect.

Ik heb 16 verschillende kleuren van het katoengaren  Catania van Schachenmayr gebruikt en hierbij het volgende kleurenschema aangehouden.

Temperatuur Kleurnr. Kleur
-11  –   -9 247 Hemelsblauw
-8    –   -6 173 Lichtblauw
-5    –   -3 8415 IJsblauw
-2    –     0 106 Wit
1   –     3 172 Lichtgrijs
4   –     6 402 Grijsgroen
7   –     9 392 Lichtgroen
10   –   12 212 Groen
13   –   15 401 Lichtoranje
16   –   18 408 Lichtroze
19   –   21 409 Middenroze
22   –   24 411 Oranje
25   –   27 258 Roze
28   –   30 413 Wijnrood
31   –   33 396 Bruinrood
34   –   36 192 Bordeauxrood

 

Aan het begin was ik benieuwd of ik de kleuren hemelsblauw (voor de temperatuur – 9 tot – 11 graden) en bordeauxrood (voor de temperatuur 34 tot 36 graden) nodig zou hebben. Ik heb ze inderdaad niet nodig gehad. Ook lichtblauw heb ik niet nodig gehad. In mijn woonplaats is het vorig jaar niet kouder dan – 5 graden en niet warmer dan 33 graden geweest.

 

 

Ik heb in totaal 378 cirkeltjes gehaakt. Dit waren 366 cirkeltjes voor elke dag van het jaar. 2016 was immers een schrikkeljaar. Na elke maand heb ik ook een cirkeltje van de gemiddelde temperatuur van die maand gehaakt.

Voor elke rij heb ik 14 cirkeltjes oftewel dagen aan elkaar gehaakt en zo ben ik tot een totaal van 27 rijen gekomen. Als laatste heb ik rondom de deken nog een rand van stokjes gehaakt. Mijn temperatuurdeken is uiteindelijk 75 breed en  115 cm lang geworden.

Ik ben nog aan het bedenken waar ik mijn deken voor ga gebruiken. Wat denken jullie? Gebruiken als stranddoek of ophangen aan de muur als kunstwerk?

temperatuursjaal

 

Als laatste ben ik benieuwd naar jullie temperatuurprojecten.

Zijn jullie vorig jaar ook begonnen aan een temperatuurdeken? Hoe is het daarmee?

Henriette
Door

Henriette

op 20 Jan 2017

Wat een leuk idee, hij ziet er prachtig uit. Gebruik hem als plaid op de tuinbank in de zomer en in de winter binnen. Hij lijkt me er comfortabel genoeg voor.

Gabriëlle
Door

Gabriëlle

op 24 Jan 2017

Dankje. Ik ga hem zeker zomers buiten gebruiken als plaid.

Anneke Verrest
Door

Anneke Verrest

op 22 Jan 2017

Wat een mooi eindresultaat. Mijn complimenten ik doe het je echt niet na.

Christina
Door

Christina

op 22 Jan 2017

Wat een leuke deken is het geworden....! Ik heb het niet meegekregen vorig jaar,ik ga er toch over nadenken en aan de slag...!!

Elly
Door

Elly

op 22 Jan 2017

Mooie deken geworden, heerlijk voor op de bank met een haakwerkje, koffie en iets lekkers

jolanda
Door

jolanda

op 22 Jan 2017

Wat een geweldig leuk idee. Ben sinds september vorig jaar met quilten begonnen. Naast haken en breien wil ik hier ook iets meer van weten. Wil met jouw kleurenschema een deken maken van stof. Geweldig. Nu nog even de temperaturen van de afgelopen dagen opzoeken en ahdv dmc kleurstaal stof kopen/restjes zoeken.

Gabriëlle
Door

Gabriëlle

op 24 Jan 2017

Bedankt voor al jullie reacties. En leuk om te lezen dat jullie door mijn temperatuurdeken enthousiast zijn geworden om zelf ook iets te gaan maken. Het is zo leuk om te doen, zeker als je hem maakt in een speciale periode van je leven. Dan is het ook een herinneringsdeken.

Astrid
Door

Astrid

op 22 Jan 2017

Wat is dit leuk zeg.

Gerda
Door

Gerda

op 23 Jan 2017

Wat een leuk idee. Ik kopieer gelijk je schema, als ik nu begin komt het vast wel goed. Hartelijk dank en nog heel veel handwerkplezier.

Anne-Marie van Alem
Door

Anne-Marie van Alem

op 23 Jan 2017

Wat een leuk idee, en wat is het een prachtig deken geworden. Hier mag je wel trot sop zijn! Groetjes Anne-Marie

Reactie plaatsen