De Alpinesteek haken
De Alpinesteek haken

 

Ik ben een groot fan van de Alpinesteek en eigenlijk van elke steek die gebruik maakt van een Reliëfstokje. De Alpinesteek geeft namelijk een prachtige structuur doordat het Reliëfstokje de steek naar voren haalt en dus het haakwerk diepte geeft.

Bij de Alpinesteek wordt gebruik gemaakt van Vasten, Stokjes en Reliëfstokjes Voor. Het is een eenvoudige steek en alleen bij de eerste toeren moet u even goed opletten.

Het patroon van de Alpinesteek bestaat uit 4 toeren, die u telkens herhaalt. Aan de goede kant van uw haakwerk haakt u Stokjes en Reliëfstokjes Voor en aan de verkeerde kant haakt u altijd Vasten.

De steek is prachtig voor babydekentjes en kussens, maar ook voor kleding.

Hoe moet u nu deze Alpinesteek haken?

Daarvoor moet ik eerst uitleggen hoe u een Reliëfstokje Voor haakt: het Reliëfstokje Voor is eigenlijk een gewoon stokje die u niet bovenin de steek haakt, maar achterlangs een steek. Bij de Alpinesteek moet u de haaknaald achter het Stokje 2 toeren lager insteken.

Bij het voorbeeldlapje haak ik de zijkanten met Stokjes en Vasten (zodat u deze kunt vergelijken met de Alpinesteek) en in het midden over 17 steken het patroon van de Alpinesteek.

Ik heb lossen opgezet, in de 1e toer (goede kant) Stokjes gehaakt en in de 2e toer (verkeerde kant) Vasten gehaakt. In de 3e toer heb ik tot nu toe gewone Stokjes gehaakt en nu gaan we het eerste Reliëfstokje voor haken:

Net zoals bij een gewoon Stokje doet u het draad om de naald en dan steekt u de haaknaald achter het Stokje 2 toeren lager en haakt vervolgens het Stokje af.

 

 

Zorg er wel voor dat dit Reliëfstokje even hoog wordt als de overige steken in deze toer, dus u haalt lange lussen op

Bij de Alpinesteek haakt u na een Reliëfstokje Voor een gewoon Stokje. Als u een Reliëfstokje heeft gehaakt slaat u de Vaste, die achter het Reliëfstokje zit, over.

Na het gewone Stokje haakt u weer een Reliëfstokje voor

 

Na de toer van Reliëfstokjes aan de Goede Kant en Vasten aan de Verkeerde Kant, gaan we weer Reliëfstokjes voor haken, maar ditmaal tussen de vorige Reliëfstokjes.

 

 

U haakt dus het Reliëfstokje Voor achter het gewone Stokje 2 toeren lager.

De alpinesteek:

nu ik het Reliëfstokje heb uitgelegd, kunnen we verder met het haakpatroon voor de Alpinesteek:

  • U kunt hiervoor elk garen met bijpassende haaknaald gebruiken
  • Gebruikte steken: L = Losse, V = Vaste, ST = Stokje, RSTV = Reliëfstokje Voor
  • Het patroon bestaat uit een oneven aantal steken
  • De eerste en de laatste steek van de oneven toeren zijn altijd Stokjes; dit om te voorkomen dat de buitenste steek een Reliëfstokje is

Haak een oneven aantal Lossen:

Toer 1: 2L (telt niet mee als Stokje), 1ST in elke L, keer

Toer 2: 1L (telt niet mee als Vaste), 1V in elk ST, keer

Toer 3: 2L, 1ST, *1RSTV, 1ST*, herhaal *-* tot de laatste 2 steken: 1RSTV, 1ST, keer

Toer 4: 1L, 1V in elke steek, keer

Toer 5: 2L, 1ST, *1ST, 1RSTV*, herhaal *-* tot de laatste 2 steken: 1ST in elk van de laatste 2 Vasten, keer

Toer 6: 1L, 1V in elke steek, keer

Herhaal toeren 3 t/m 6 totdat u de juiste hoogte heeft bereikt.

Hier ziet u hoe belangrijk het is, dat u de Reliëfstokjes even hoog maakt als de overige steken in die toer. Bij het witte haakwerk heb ik korte Reliëfstokjes gehaakt waardoor het haakwerk erg uit verhouding is.

Zoals u ziet is kan ik niet stoppen met het haken van Reliëfstokjes. Vindt u het ook geen prachtige steek?!

 

 

Over de schrijver
Mijn naam is Carolina Speek. Ik brei en haak al sinds ik een jaar of 10 ben, nu al ruim 40 jaar. Ik vind het heerlijk om te haken en te breien, maar nog leuker vind ik het om zelf patronen te ontwerpen. Zelfs met ruim 40 jaar ervaring valt er nog steeds veel te leren en uit te proberen. De kennis die ik al heb en de kennis die ik opdoe wil ik graag delen en doorgeven aan anderen. Naast het ontwerpen van brei- en haakpatronen voor breiclub schrijf ik ook blogs. Daarin kan ik nog meer details, tips en trucs delen. Ik hoop u zo enthousiast te maken, dat u ook nieuwe technieken gaat proberen. De eerste stap is beginnen, ervaring komt dan vanzelf!
Jacqueline
Door

Jacqueline

op 16 May 2021

Prachtig effect geeft de alpinesteek, die ga ik zo uitproberen!Dank voor de duidelijke uitleg!

Adri
Door

Adri

op 23 August 2021

G.m. bij deze een vraag. Kan je ook een omslagdoek in de alpinesteek haken en is er een patroon van. Lijkt mij erg mooi,in deze steek. H?gr Adri Bijl

Evelien Witteveen
Door

Evelien Witteveen

op 15 September 2021

Goeden middag Carolina, Prachtige steek. Ik ben dan ook direct aan de slag gegaan.......Het ziet er wel mooi uit, maar toch.....: Op de foto liggen de reliëfstokjes als druppeltjes min of meer tegen elkaar. Bij mij zie je veel meer van de tussenliggende steek. Wat zou hier aan de hand kunnen zijn? Alvast dank! Hartelijke groet E. W. P.S.: op andere foto's van deze steek, die voorbij komen op internet, zie ik vaak hetzelfde euvel.

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down