Hobbel de bobbel, het reliëfstokje!
Hobbel de bobbel, het reliëfstokje!
Alles over haken
Babette Nijhof
Alles over haken
2 min
0

Hobbel de bobbel, het reliëfstokje!

2 min
0

Hobbel de bobbel

Afgelopen zaterdag reed ik met mijn viervoeter voor het eerst in mijn vierwieler naar mijn ouders. Met een mooie vakantie in het verschiet was het tijd om het Wageningse voor het Zeeuwse te verruilen om nog even in alle rust (dat is bijna gelukt, maar een lang verhaal voor een ander moment) te genieten van de laatste koude dagen. Terug naar die reis, want ik weet zeker dat we ongeveer de helft van de afstand hobbelend en schommelend zijn door gekomen door alle bobbels en hobbels in de weg. Dat leek me een mooie aanleiding om eens iet te schrijven over steken met reliëf.

Reliëfstokje
Laten we beginnen met de meest voor de hand liggende, namelijk het reliëfstokje. Mijn moeder was toevallig bezig met een poncho waar ze reliëfstokjes voor nodig had. Voor de mensen die er nog niet bekend mee zijn, een korte uitleg hoe het er ook alweer aan toe gaat. In plaats van dat je de stokjes in de steek van de vorige toer steekt, haak je hem rond de steek van de vorige, of zelfs de toeren daarvoor. Daarmee krijg je niet alleen reliëf maar vaak ook contract tussen de verschillende toeren, meer samenspel soms ook omdat het samen komt. Je hebt reliëfstokjes voor en achter. In het eerste geval steek je in plaats van in de steek van de vorige toer voorlangs om het stokje heen om de draad op te pakken en maak je vervolgens het stokje ‘gewoon’ af. Bij een reliëfstokje achter neem je na het omslaan de derde lus op je naald door vanaf achter naar voren om te haken. Op die manier komen beide steken of een stukje voor of een stukje achter de rest van je werk te liggen.

Wafelsteek
Daarmee kun je erg leuke contrasten maken in je werk. Het meest bekende voorbeeld is denk ik de wafelsteek. Hierbij haak je elke keer afwisselend stokjes voor en achter om zo een soort wafelpatroon te krijgen, vandaar de naam. Stiekem mijn favoriete steek. Niet zo zeer omdat hij lekker weghaakt, en ondanks dat het best veel garen vreet, maar omdat mijn moeder de beste wafels in de wereld bakt. Al moet ik eerlijk toegeven dat ik zelf met het recept ook aardig in de buurt kom.

Nieuw ontwerp
Vooruit, door met het haakwerk. Reliëfstokjes hoeven niet altijd recht te zijn of elkaar af te wisselen. Eerder schreef ik in mijn serie ‘het stekencircus’ al over verticale reliëfstokjes. Waarbij je niet horizontaal een reliëf wilt creëren maar juist verticaal warme je een erg leuk patroon krijgt. Een andere optie die je vaak tegen komt in dekens, denk aan de Persian Tiles maar ook de Ubuntu Cal van Scheepjes, zijn schuine steken die elkaar kruisen. Zo ben ik bezig met een nieuw ontwerpen met ruiten en picots. Ik ben net begonnen, dus heel hard loopt het nog niet, maar ik laat het weten als mijn volgende hobbel weer online staat!

Reacties
Categorieën