2 Sokken tegelijk teen eerst: de hiel.
2 Sokken tegelijk teen eerst: de hiel.

In mijn vorige blog schreef ik over 2 sokken tegelijk breien. Om het voorkomen van eenling sokken omdat je na de eerste geen zin meer hebt om de tweede te maken. Tot nog toe ben ik erg blij met deze methode! Voordeel vind ik ook dat beide sokken precies hetzelfde worden, je kan je niet vergissen in het aantal toeren bijvoorbeeld tussen teen en hiel. Nou ja, dat kan wel maar niet dat je bij de ene sok 20 toeren en bij de andere 19 toeren maakt. Nu ben ik toe aan de hiel.

De hiel

Ik vind de boemeranghiel een mooie hiel om te breien. Als je in google op boemeranghiel zoekt vind je talloze filmpjes en beschrijvingen van de boemeranghiel. Bij de boemeranghiel verdeel je de steken in tweeën. Omdat we met de rondbreinaalden breien staan de steken al in twee delen op de naald. Nu brei je de eerste helft van de steken van de beide sokken. De hiel deel je in drieën. Ik heb een sok met 36 steken. De helft daarvan is 18 steken. Met deze steken brei je de hiel. Dat is dus 1 naald. De hiel bestaat uit drie delen: de twee zijkanten en het midden. Omdat ik 18 steken op de naald heb is elk deel 6 steken.

Nu brei je de eerste helft van de steken van de beide sokken Dan keer je je werk dan maak je een omhaal, trek deze goed aan en brei de rest van de steken averecht.

Keer je werk en maak een omhaal en brei de rest van de steken recht tot de omgehaalde steek van de vorige toer. Nu heb je de omgehaalde steek nog op je linker naald staan dit lijken 2 steken. Deze zet je zonder te breien over op je rechter naald dan brei je de volgende sok. Aan het einde van deze toer heb je weer de omgehaalde steek deze laat je op de naald staan.

Keer je werk. Deze toeren herhaal je tot je 6 steken in het midden over hebt. De omgehaalde steken die je tegenkomt haal je af zonder deze te breien. De toer waar je 6 steken over hebt is recht.

Aan het einde keer je nu je werk niet maar brei je weer in het rond. De omgehaalde steken brei je als 1 steek.

Ik plaats steken markeerders voor de omgehaalde steken en erna. Je breit 2 toeren.

Het 2e deel van de hiel

De 2e toer brei je tot de steken markeerder plus 1 steek, dan keer je je werk en maak 1 omslag. Brei weer tot de stekenmarkeerder plus 1 en keer je werk. Deze toer brei je tot en met de omgehaalde steek, 2 lusjes als 1 breien plus 1. Zo ga je door tot je alle hielsteken gebreid hebt. Nu kan je door met het been gedeelte, let wel op dat je aan de goede kant rondbreit, dus de rechte steken, niet averecht.

Ik ben erg blij met deze methode, 2 sokken tegelijk af! En doordat je met de teen begint kan je steeds tussendoor passen en eventueel aanpassen!

Ik hoop dat jullie deze methode ook eens proberen, het is heel erg leuk om te doen en je hebt 2 gelijke sokken.

Hebben jullie nog tips voor de beginnende sokkenbreier? Ik ga de komende tijd maar weer eens op google zoeken naar een uitdagender patroon!

Liefs Else Marie

Reactie plaatsen