Cupcake steek haken
Cupcake steek haken

Hieperderpiep, hoera. Bij een verjaardag hoort taart of cupcakes. Wat denkt u van deze cupcake steek. Niet zo lekker, maar wel leuk om te gebruiken bij een feestelijke bijeenkomst!

In mijn vorige blog vertelde ik al dat ik in de zomer jarig ben en graag versieringen maak voor mijn verjaardag. Heel feestelijk is dan deze cupcake haaksteek.

Is dit niet een grappige steek? Heel veel kleine cupcakes naast en boven elkaar. Ideaal voor een sjaal, deken of placemat.

Vandaag gaan we een placemat haken met deze steek. De maat van deze placemat is ongeveer 43 cm breed en 30 cm hoog als u garen voor haaknaald 2,5 -3 gebruikt en haaknaald 2,5.

Placemat:

Gebruikte steken: L = Losse, V = Vaste, ST = Stokje, C5ST = Cluster van 5 stokjes; zie uitleg

C5ST = *omslag, steek de haaknaald in de volgende steek, omslag, haal lus door de steek, omslag en trek door 2 lussen op de haaknaald*, herhaal *-* voor de volgende 4 steken , omslag en trek door de 6 lussen op de haaknaald

Algemene informatie:

 • De lossen aan het begin van een toer, tellen niet mee als steek
 • We beginnen aan de onderkant van de cupcake
 • U kunt hiervoor elk soort garen gebruiken met bijpassende haaknaald
 • Er is geen Goede of Verkeerde kant
 • Knip na elke kleurwissel de oude kleur af

Nodig 4 kleuren garen; tussen haakjes geef ik aan welke kleur ik gebruik:

 • 1 voor de basiskleur (blauw): 90 meter
 • 1 voor de cupcakebasis (bruin): 100 meter
 • 1 voor de creme (creme): 75 meter
 • 1 voor de topping (roze): 90 meter

Begin met de basiskleur (blauw)en haak 112 Lossen: (het patroon is een veelvoud van 6 Lossen plus 4; 112 Lossen geeft 18 cupcakes)

Toer 1: Begin in de 2e Losse vanaf de haaknaald: 1 V in elke L, keer (= 111V)

Verander van kleur naar de cupcakekleur (bruin)

Toer 2: 2L, 1ST in de 1e V, 1L, sla de volgende 2 V over, 2ST in de volgende steek, 1ST in de volgende steek, 2ST in de volgende steek,*( 1L, sla 3 V over, 2ST in de volgende steek, 1ST in de volgende steek, 2ST in de volgende steek)*, herhaal *-* tot de laatste 3 Vasten:  1L, 1ST in de laatste V, keer

Verander van kleur naar de crèmekleur (crème)

Toer 3: 1L, 1V in het 1e ST, *(1V in de 1L-lus, (1V in 1ST)5x)*, herhaal *-* tot de laatste 1L-lus: 1V in 1L-lus, 1V in 1ST, keer (= 111V)

Verander van kleur naar de topping (roze)

Toer 4: 2L, 1ST in de 1e V, *(4L, sla 1 V over, C5ST, 1L)*, herhaal *-* tot de laatste 2 V: 3L, 1ST in de laatste V, keer

Verander van kleur naar de basiskleur (blauw)

Toer 5: 1L, 1V in het 1e ST, 3V om de 4L-lus, *(6V omde 5L-lus)*, herhaal *-* tot de laatste 4L-lus, 4V om de 4L-lus en 1V in het laatste ST, keer (= 111V)

Herhaal nu toeren 2 t/m 5 totdat u de juiste hoogte heeft bereikt.

Afwerking: we hebben natuurlijk heel veel afgeknipte draadjes. Deze kunt u afwerken door een rand van Vasten om de placemat te haken en gelijktijdig om deze afgeknipte draadjes te haken.

 • Haak 1 extra Vaste in elke hoek
 • Haak in de zijkanten: 2 Vasten als daar 2 Lossen of 1 Stokje gehaakt is (bij de kleuren bruin en roze) en 1 Vaste als daar 1 Losse of 1 Vaste gehaakt is (bij de kleuren creme en blauw)
 • Haak in de onderkant 1 Vaste in elke Losse
 • Haak in de bovenkant 1 Vaste in elke Vaste

Reactie plaatsen