De geribbelde golfjessteek haken
De geribbelde golfjessteek haken

Vindt u het ook altijd zo prettig als u een project (bijna) gedachteloos kunt haken, zodat u er bijvoorbeeld televisie bij kan kijken? Dan is deze geribbelde golfjessteek ideaal voor u. Het is een erg leuke steek om te haken en ideaal voor een dekentje of een sjaal, want als u eenmaal de steek kent, zult u zonder beschrijving het dekentje of sjaal helemaal af kunnen haken.

Deze steek met pieken en dalen komt het mooiste uit als er na elke 2 toeren van kleur wordt gewisseld. U kunt kiezen voor 2 verschillende kleuren, die u steeds afwisselt, maar u kunt ook kiezen voor zoveel mogelijk verschillende kleuren. Ideaal als u van een garen veel restjes in verschillende kleuren heeft!

De geribbelde golfjessteek lijkt veel op de gewone golfjessteek, maar heeft iets meer diepte doordat er in de achterste lussen wordt gehaakt.

Informatie over deze steek:

  • We wisselen na elke 2e toer van kleur
  • U kunt deze steek haken met elk soort garen en bijpassende haaknaald
  • Er is geen goede of verkeerde kant
  • De gebruikte basissteek is een Stokje
  • De 3 Lossen aan het begin van de toer telt als 1 Stokje
  • Vanaf de 2e toer wordt er alleen nog maar gehaakt in de achterste lus
  • Het patroon bestaat uit een veelvoud van 12 Lossen, dus bijvoorbeeld 2 x 12 = 24 of 5 x 12 = 60 lossen

De gebruikte steken: L = Losse, ST = Stokje, Omslag = doe draad om de haaknaald

INC = 2ST in 1steek (deze meerderingen zorgen voor een piek in het haakwerk)

DECST = een samengehaakt Stokje over de volgende 2 steken (de samengehaakte Stokjes zorgen voor de dalen); omslag, doe de haaknaald in de 1e steek, omslag, haal de omslag door de steek en omslag, haal door 2 lussen van de haaknaald. Er blijven nu 2 lussen op de haaknaald. Omslag, doe de haaknaald in de 2e steek, omslag, haal de omslag door de steek, omslag, haal door 2 lussen van de haaknaald. Er blijven nu 3 lussen op de haaknaald. Omslag en haal door alle 3 de lussen van de haaknaald. (zie de foto’s)

Het begin van het samengehaakte stokje: omslag, steek haaknaald in de steek, omslag, haal omslag door de steek; u heeft nu 3 lussen op de haaknaald

Weer een omslag, haal door 2 lussen van de haaknaald. Er blijven nu nog 2 lussen op de haaknaald.

Omslag, doe de haaknaald in de 2e steek, omslag, haal de omslag door de steek, omslag, haal door 2 lussen van de haaknaald. Er blijven nu 3 lussen op de haaknaald.

Omslag en haal door alle 3 de lussen van de haaknaald. Herhaal dit voor het 2e samengehaakte Stokje

Haakpatroon: we zetten een veelvoud van 12 lossen op:

Toer 1: 3L, haak dan in de 4e losse vanaf de haaknaald: 1ST en verder (1ST in 1L) 3x, (DECST) 2x, (1ST in 1L) 3x, *(INC) 2x, (1ST in 1L) 3x, (DECST) 2x, (1ST in 1L) 3x*, herhaal *-* tot de laatste Losse: 2ST in de laatste L, keer

Nu gaan we alleen nog in de achterste lussen haken:

Toer 2: 3L, 1ST in het 1e ST, (1ST in 1ST) 3x, (DECST) 2x, (1ST in 1ST) 3x,*(INC) 2x, (1ST in 1ST) 3x, (DECST) 2x, (1ST in 1ST) 3x* herhaal *-* tot het laatste ST: 2ST in het laatste ST (het laatste Stokje is de 3 Lossen; haak bovenin de 3e Losse). Wijzig van kleur in het 2e ST bij de laatste omslag.

Herhaal nu toer 2 en wissel na elke 2 toeren van kleur. Haak dit patroon verder totdat u de juiste hoogte heeft bereikt.

Tips:

Tip 1: Op de foto’s ziet u dat ik het oude draad na een kleurwissel niet afknip maar meeneem. De draadjes zijn wel zichtbaar. Vindt u dat niet mooi, dan moet u na elke kleurwissel het draad afknippen en wegwerken OF u haakt nog een rand om het haakwerk om al deze draadjes weg te werken.

Tip 2: Als u lange toeren heeft, kan het wel eens voorkomen dat er een foutje in het haakwerk komt. U kunt eenvoudig zien of uw patroon nog klopt; de meerderingen (INC 2x) zorgen telkens voor 4 Stokjes. Bij de volgende toer haakt u deze meerderingen altijd in de middelste 2 van die 4 Stokjes.

Tot slot nog enkele foto’s over de kleurwissel:

Bij het wisselen van kleur doen we dit in de laatste steek; in dit geval in het laatste Stokje: u haakt een gewoon Stokje tot de laatste omslag, zodat er nog 2 lussen op de haaknaald staan.

U pakt de nieuwe kleur en maakt het Stokje af met deze kleur.

Reactie plaatsen