Marokkaanse tegelsteek haken
Marokkaanse tegelsteek haken

 

Een hele leuke steek om te haken is de Marokkaanse tegelsteek. U kunt het zo kleurrijk maken als u zelf wilt.

Ik word er altijd vrolijk als ik deze steek haak met zoveel mogelijk verschillende kleurtjes. Stelt u zich eens voor dat u een aantal van dit soort kussens in uw tuin heeft liggen! Krijgt u daar ook niet een zomers gevoel van?

 

Het is dus een ideale steek om allerlei restjes van hetzelfde soort garen te gebruiken. Door het patroon heen gebruikt u dan namelijk 1 basiskleur (op de foto de witte kleur, zichtbaar als V-tjes) en verder zoveel mogelijk accentkleuren.

Vindt u dit toch veel te druk worden, dan kunt u naast de basiskleur ook kiezen voor 1 accentkleur. Als u daarvoor naast een witte basiskleur voor geel kiest, krijgt u het volgende resultaat.

Hoe wordt de Marokkaanse tegelsteek gehaakt met 2 kleuren?

  • U kunt hiervoor elk soort garen gebruiken met bijpassende haaknaald
  • De lossen aan het begin van een toer tellen niet mee als steek
  • Er is geen goede of verkeerde kant aan deze steek
  • In het voorbeeld gebruik ik geel als accentkleur en wit als basiskleur

Gebruikte steken: L = Losse, V = Vaste, ST = Stokje, V-steek = (1Stokje, 1Losse, 1Stokje) in 1 steek

Zet 32 lossen op met wit. Het patroon is een veelvoud van 3 lossen plus 2.

Toer 1: 1V in de 2e Losse vanaf de haaknaald, (2L, sla 2 Lossen over, 1V in volgende Losse) 10x

Toer 2: haal de haaknaald uit de lus, stop in de witte lus een markeerder, zodat de draad niet los gaat. Begin weer aan de rechterkant met de accentkleur (geel):  begin in de 1 Lossen lus rechts naast de 1e Vaste: haak 3L, ((3ST + 1L) in elke 2 Lossen lus) 9x, 3ST in de laatste 2 Lossen lus. Haal vervolgens het witte lusje door het gele lusje en ga verder met het witte draad. Laat het gele draad hangen. Keer

 

Toer 3: 2L, (V- steek =1ST, 1L, 1ST) in elke witte vaste 2 toeren lager, eindig met 1ST in de witte 1 Lossen lus (= 10 x V-steek) Haal de haaknaald weer uit de lus en doe er een

 

Toer 4: pak aan de rechterkant het gele draad weer op: doe de haaknaald in de witte 2 Lossen lus van toer 3 en haak met geel: 3L, ((3ST, 1L) in een V-steek) 10x . Eindig met 1 ST op het witte ST van toer 3. Haal vervolgens het witte lusje door het gele lusje en ga verder met het witte draad. Laat het gele draad hangen. Keer

 

Toer 5: 2L, 1e V-steek in het 1e witte Stokje (= laatste witte Stokje van toer 3), verder (1 V- steek  in elk 2e Stokje van elke V-steek 2 toeren lager, eindig met 1ST in het 2e Stokje van de laatste V-steek. (= 10 x V-steek) Haal de haaknaald weer uit de lus en doe er een markeerder aan.

 

Toer 6: pak aan de rechterkant het gele draad weer op: doe de haaknaald in de witte 2 Lossen lus van toer 3 en haak met geel: 3L, (3ST, 1L) in een V-steek) 10x . Eindig met 1 ST op het witte ST van toer 5. Haal vervolgens het witte lusje door het gele lusje en ga verder met het witte draad. Laat het gele draad hangen.

Herhaal toeren 5 en 6 totdat u de juiste hoogte heeft bereikt. Eindig na toer 5.

Laatste toer: keer, 1L, 1V in het 1e ST, (2V in de V-steek en 1V in de het 2e ST van de V-steek) 9x, 2V in de laatste V-steek (= 30V)

Wilt u ipv 1 accentkleur meerdere kleuren gaan gebruiken, dan haakt u op dezelfde manier, maar ipv de oude (hierboven gele) kleur op te pakken, hecht u daar een nieuwe kleur aan.

Wat is uw favoriete kleurencombinatie voor de Marokkaanse tegelsteek? Gaat u voor een rustige combinatie of voor zoveel mogelijk kleurtjes?

 

Over de schrijver
Mijn naam is Carolina Speek. Ik brei en haak al sinds ik een jaar of 10 ben, nu al ruim 40 jaar. Ik vind het heerlijk om te haken en te breien, maar nog leuker vind ik het om zelf patronen te ontwerpen. Zelfs met ruim 40 jaar ervaring valt er nog steeds veel te leren en uit te proberen. De kennis die ik al heb en de kennis die ik opdoe wil ik graag delen en doorgeven aan anderen. Naast het ontwerpen van brei- en haakpatronen voor breiclub schrijf ik ook blogs. Daarin kan ik nog meer details, tips en trucs delen. Ik hoop u zo enthousiast te maken, dat u ook nieuwe technieken gaat proberen. De eerste stap is beginnen, ervaring komt dan vanzelf!
Els
Door

Els

op 04 Jul 2021

Wat een leuk patroon, maar hoeveel garen heb je nodig om een kussen 40x40 te hakken? En op welke naald? Groet Els

anneke de jong
Door

anneke de jong

op 24 Jul 2021

is er ook een fimlpje er van

Wil Roos
Door

Wil Roos

op 11 Oct 2021

De tegelsteek lijkt me niet makkelijk, maar ga ik absoluut proberen. Hartelijk dank voor de uitdaging.

Reactie plaatsen

Wil jij als eerste onze nieuwste blogs lezen?

Schrijf je dan nu in....🧶

Your information is safe with us
arrow_drop_up arrow_drop_down