Sfeervolle krans omhaken
Sfeervolle krans omhaken

 

De dagen worden al weer korter en koeler. Tijd om het binnen gezellig te maken. Een van mijn favoriete versieringen is het maken van een krans. 

Bijvoorbeeld de krans op bovenstaande foto. Deze is eenvoudig te maken en in elk formaat. Het enige dat u nodig heeft is een piepschuimen krans, garen en bijpassende haaknaald. De grootte van de krans is afhankelijk van de  gekozen piepschuimen krans.

In dit voorbeeld gebruik ik een relatief kleine krans van 22 cm doorsnede en een hoogte van 4 cm. De uiteindelijke doorsnede is 32 cm.   

 

U kunt natuurlijk elk formaat krans gebruiken, maar u heeft dan wel een andere hoeveelheid garen nodig!

Voor het garen van deze krans heb ik ivm de zichtbaarheid op de foto’s gekozen voor een felle kleur roze, maar u kunt natuurlijk elke kleur kiezen die past bij uw interieur. 

Om deze krans te maken, begin ik met het maken van Vasten om de vorm. Het garen moet de hele krans bedekken, zodat er geen wit piepschuim meer te zien is. Daarna maken we decoratieve steken om de krans heen. 

Wat heeft u nodig:

 • Piepschuim krans (bijvoorbeeld 22 cm doorsnede en 4 cm hoogte)
 • Garen (ik heb garen voor haaknaald 5 gebruikt. Daar had ik voor deze krans ongeveer 100 meter voor nodig)
 • Haaknaald 5. Gebruikt u ander garen, gebruik dan de bijpassende haaknaald.

 

De krans maken:

 1. Maak een schuifknoop met het garen om een 5 mm haaknaald
 2. Doe het garen door de krans naar achteren en leg het boven de krans

 

 1. Doe het garen om de haaknaald en haal door de schuifknoop

 

 1. Pak vervolgens het garen door het midden van de krans. Er zijn nu 2 lussen op de haaknaald

 

 1. Gebruik de haaknaald om garen te pakken van achter de krans en trek dit door de 2 lusjes op de haaknaald. Trek het garen een beetje aan zodat het mooi om de krans sluit.

 

 1. Op deze manier krijgt u bovenop de krans Vasten, die we in de volgende toer weer gaan gebruiken. Herhaal stappen 4 en 5 totdat de hele krans bedekt is. Schuif de draden dicht op elkaar zodat het wit van de krans niet meer zichtbaar is. Zorg ervoor dat u een veelvoud van 4 vasten bovenop de krans krijgt.

 

 1. Nu we de krans bedekt hebben, gaan we een mooie decoratieve rand erom heen haken:

Haak 2 Lossen (telt niet mee als steek), *1 Stokje in de 1e, 2e en 3e Vaste, 1 Losse, sla de volgende Vaste over*, herhaal *-* tot het einde van de toer. Eindig de toer met 1 Halve Vaste in het 1e Stokje.

 

 1. *Haak 5 Lossen, 1 Vaste in de 1 Losse lus*, herhaal *-* tot het einde van de toer.

 

 1. *Haak in de 5 Lossen lus: 1 Vaste, 1 Stokje, 2 Lossen, 1 Halve Vaste in de 2e Losse vanaf de haaknaald, 1 Stokje en 1 Vaste*, herhaal *-* tot het einde van de toer. Eindig de toer met 1 Halve Vaste in de 1e Vaste. Knip het draad af; maak eventueel een lusje om de krans op te hangen.

 

In welke kleur gaat u de krans maken? Welke kleur past het beste bij uw interieur?

Over de schrijver
Mijn naam is Carolina Speek. Ik brei en haak al sinds ik een jaar of 10 ben, nu al ruim 40 jaar. Ik vind het heerlijk om te haken en te breien, maar nog leuker vind ik het om zelf patronen te ontwerpen. Zelfs met ruim 40 jaar ervaring valt er nog steeds veel te leren en uit te proberen. De kennis die ik al heb en de kennis die ik opdoe wil ik graag delen en doorgeven aan anderen. Naast het ontwerpen van brei- en haakpatronen voor breiclub schrijf ik ook blogs. Daarin kan ik nog meer details, tips en trucs delen. Ik hoop u zo enthousiast te maken, dat u ook nieuwe technieken gaat proberen. De eerste stap is beginnen, ervaring komt dan vanzelf!
Reactie plaatsen

Wil jij als eerste onze nieuwste blogs lezen?

Schrijf je dan nu in....🧶

Your information is safe with us
arrow_drop_up arrow_drop_down