sokkenwonder breien
Sok op het sokkenwonderIn een van m’n vorige blogs vertelde ik over het breien met een sokkenwonder. Dat is een rondbreinaald met een korte draad, ongeveer 25 cm. Ik ben nogal enthousiast over deze naald. Ik heb er inmiddels een sjaal mee gebreid en vingerloze wanten en ben met een tweede sjaal bezig. Voor de blog van vandaag probeer ik er sokken op te breien.


Ik probeer direct ook andere sokkenwol uit, die van Durable, met de leuke naam Soqs. De samenstelling van dit garen is 75% wol en 25% polyamide. Ik vind dat het lekker zacht aanvoelt en het breit prima. De kleur waar ik mee brei heet Misty Blue. Er zijn maar liefst 45 kleuren!
De sokken die ik brei zijn geïnspireerd op een patroon uit Durable Magazine, Cosy. Dit is de eerste uitgave, het herfst/winter-nummer van 2021. Een leuk blad met mooie patronen. Het patroon van de sokken heet “Lacy Dots Soqs”. Ik pas zelf een aantal dingen aan.
Het beendeel gaat fantastisch met het sokkenwonder! Het is aan te raden om een steekmarkeerder te gebruiken om het begin van de toer aan te geven. Je breit namelijk heel makkelijk rond en rond en rond. Zonder markeerder is het heel lastig om bij te houden waar je bent.
Bij de hielflap heb ik er twee normale sokkennaalden bij gepakt.

Het deel voor de bovenvoet rust op het sokkenwonder.
Bij het opnemen van de steken voor de spie ben ik weer met het sokkenwonder verder gaan breien. Ook nu is de steekmarkeerder handig: ik heb ‘m nu geplaatst op het punt waar de bovenvoet begint. Dat deel blijf ik in patroon breien. De ondervoet brei ik altijd in tricotsteek, want dat loopt prettiger.
Bij de teen aangekomen ben ik zolang mogelijk door blijven breien op het sokkenwonder. Dat lukte tot ik nog 32 steken op de naald had. Toen ben ik verder gegaan op kleine sokkennaaldjes, de steken verdeeld over vier naalden, breien met de vijfde:Dan is het nog maar een paar toeren tot er uiteindelijk 20 steken over zijn. De sok is dicht gemaasd met de Kitchener steek, dat geeft een mooi naadloos einde aan de sok:
Sok nummer twee staat op het sokkenwonder, binnenkort heb ik een heel mooi nieuw paar sokken! En het sokkenwonder werkt dus ook prima bij sokken.


Heb jij al eens iets gemaakt met dit type naald? Wat zijn jouw ervaringen? Leuk als je dat wilt delen!


📷: Akkelien Smink


Deze blog is met veel plezier geschreven door


Akkelien Smink

Volg je mij al?

https://debreimeisjes.blogspot.com/


En dat kan ook via

    Facebook: @debreimeisjes

    Instagram: @debreimeisjes

Liefs van De Breimeisjes!


Over de schrijver
Hallo, mijn naam is Akkelien Smink. Ik ben getrouwd (in 1991) en moeder van een zoon (2000) en wij wonen in Friesland. Zelf ben ik geboren in 1965 en ik heb dan ook handwerkles gehad op de lagere school, zoals dat toen heette. Ook leerde ik wel eens wat mijn moeder en haar moeder. Handwerken heb ik altijd leuk gevonden en ging als een rode draad mee door alle opleidingen die ik volgde. Op de HAVO koos ik textiele werkvormen als examenvak en op de pedagogische akademie haalde ik alle aantekeningen, ook die voor handwerken. Natuurlijk zijn er jaren geweest dat ik nauwelijks een haak- of breipen aanraakte en toch pakte ik regelmatig de draad en wat naalden weer op. Sinds een aantal jaren haak en brei ik er weer vrolijk op los, vaak samen met vriendin Lydia en zo ontstonden De Breimeisjes. Die naam klopt niet helemaal, maar klinkt wel lekker. Er kwam een website en later een blog, om te laten zien wat we allemaal maken. Dat is meer “mijn ding”, vooral het bijhouden van de blog (debreimeisjes.blogspot.nl) vind ik erg leuk. Zonder Lydia was het vast niet eens ontstaan, dus blijft het De Breimeisjes. Nog steeds hebben Lydia en ik regelmatig “club”, dat wil zeggen: we drinken koffie/thee, nemen daar wat lekkers bij, kletsen heel wat af en ondertussen zijn we aan het haken of breien. Altijd weer inspirerend!
Winnie
Door

Winnie

op 19 Feb 2022

Hallo, Ik maak met breien graag gebruik van een magic loop. Is dat met deze breinaald ook te doen, of is hij daar te kort voor?

De Breimeisjes
Door

De Breimeisjes

op 20 Feb 2022

Dat gaat niet lukken met het sokkenwonder! Dit is zo'n klein naaldje dat je geen magic loop nodig hebt, het is precies groot genoeg voor een sok. Groet, Akkelien

Reactie plaatsen

Doe jij weer mee aan het leukste brei- en haakproject van het jaar?

Ik doe mee
Ontdek alles over het thema van dit jaar!

Wil jij als eerste onze nieuwste blogs lezen?

Schrijf je dan nu in....🧶

Your information is safe with us