Slingers breien
Slingers breien

Slingers maken, dat doe ik graag en veel. Dit jaar heb ik er volgens mij al zo’n 20 gemaakt. Gehaakt dus, op de een of andere manier pak ik sneller een haaknaald voor een slingerproject. Ook voor Breiclub.nl heb ik dit jaar al een aantal keren een idee voor een gehaakte slinger gedeeld in een blog. En toch dacht ik nu: “Je bent van de Breimeisjes en je schrijft voor Breiclub.nl, het is de hoogste tijd voor een gebreide slinger!”

Wat heb je nodig:

– Garen, naar keuze, ik gebruikte zelf een restje acryl in verloopkleuren.

– Bijpassende breinaalden, maak zelf een keuze, ik heb een rondbreinaald 3½ gebruikt.

– Schaar en eventueel een naald, om draadjes af te hechten. Al is zo’n draadje aan begin en eind van een slinger volgens mij niet zo erg.

– Haaknaald, ik gebruikte dikte 3.

Nu zul je denken: “Hè? Een haaknaald? We gingen toch breien?”

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik ook nu een haaknaald heb gebruikt, voor de vlaggenlijn. Het kan zonder, die delen kun je ook prima vingerhaken. Kijk zelf wat je het meest handig vindt.

Werkwijze:

1. Haak voor het begin van de slinger een rij lossen, bijvoorbeeld 50.

2. Steek de breinaald in de laatste steek en zet al breiend nog 8 steken op, je hebt nu 9 steken op de breinaald.

3. Brei de eerste naald alle steken recht.

4. *Eerste steek averecht afhalen met draad voor het werk, vervolgens draad naar achter, volgende 2 steken samen breien, rest van de steken recht*.

5. Herhaal van * tot * tot er nog 2 steken over zijn. Haal de eerste steek averecht over met draad voor het werk, vervolgens draad naar achter, brei de tweede steek recht, haal de eerste steek over de tweede. Het eerste vlaggetje is klaar.

6. Pak nu de haaknaald weer en haak een aantal lossen, bijvoorbeeld 10.

7. Herhaal de beschrijving vanaf 2.

Maak zoveel vlaggetjes als je wilt en eindig uiteindelijk met ongeveer net zo’n lange rij lossen als waarmee je begonnen bent.

Andere maten?

In dit voorbeeld heb ik voor kleine vlaggetjes gekozen, die zijn lekker snel klaar. Ik heb direct wat andere maten geprobeerd.

Op de volgende foto zie je van links naar rechts een vlaggetje dat begint met 9, 8, 7, 6 en 5 steken.

Ik probeerde ook wat grotere vlaggetjes, met 15 en zelfs 20 steken:

Hier houd ik op met experimenteren. Het werkt in ieder geval heel goed als je snel een slinger wilt breien met veel kleine vlaggetjes. Voor grotere zou ik zelf toch een andere methode kiezen. Wat vind jij?

Haak je liever of gaat je voorkeur uit naar breien?

📷 + © Akkelien Smink

Deze blog is met veel plezier geschreven door

Akkelien Smink

Volg je mij al?

https://debreimeisjes.blogspot.com/

En dat kan ook via

Liefs van De Breimeisjes!

Over de schrijver
Hallo, mijn naam is Akkelien Smink. Ik ben getrouwd (in 1991) en moeder van een zoon (2000) en wij wonen in Friesland. Zelf ben ik geboren in 1965 en ik heb dan ook handwerkles gehad op de lagere school, zoals dat toen heette. Ook leerde ik wel eens wat mijn moeder en haar moeder. Handwerken heb ik altijd leuk gevonden en ging als een rode draad mee door alle opleidingen die ik volgde. Op de HAVO koos ik textiele werkvormen als examenvak en op de pedagogische akademie haalde ik alle aantekeningen, ook die voor handwerken. Natuurlijk zijn er jaren geweest dat ik nauwelijks een haak- of breipen aanraakte en toch pakte ik regelmatig de draad en wat naalden weer op. Sinds een aantal jaren haak en brei ik er weer vrolijk op los, vaak samen met vriendin Lydia en zo ontstonden De Breimeisjes. Die naam klopt niet helemaal, maar klinkt wel lekker. Er kwam een website en later een blog, om te laten zien wat we allemaal maken. Dat is meer “mijn ding”, vooral het bijhouden van de blog (debreimeisjes.blogspot.nl) vind ik erg leuk. Zonder Lydia was het vast niet eens ontstaan, dus blijft het De Breimeisjes. Nog steeds hebben Lydia en ik regelmatig “club”, dat wil zeggen: we drinken koffie/thee, nemen daar wat lekkers bij, kletsen heel wat af en ondertussen zijn we aan het haken of breien. Altijd weer inspirerend!
Reactie plaatsen

Doe jij weer mee aan het leukste brei- en haakproject van het jaar?

Ik doe mee
Ontdek alles over het thema van dit jaar!

Wil jij als eerste onze nieuwste blogs lezen?

Schrijf je dan nu in....🧶

Your information is safe with us