Slinger met vergeet-me-nietjes
Slinger met vergeet-me-nietjes

Slinger met vergeet-me-nietjes

Heb je mijn vorige blog gelezen? Ik liet daar zien hoe je vergeet-me-nietjes kunt haken en ik vertelde dat ik daar zelf een slinger mee gemaakt heb. Vandaag laat ik je zien hoe dat gaat.

Wat heb je nodig?

Verschillende kleuren katoen.

Een bijpassende haaknaald. Ik heb nr 3 gebruikt.

Een schaar en naald om af te hechten.

En een aantal van die vergeet-me-nietjes!

Hoe maak je het?

Eerst moet je een rondje haken van het bloemetje.

Let op: het mooiste wordt dit als je bij deze toer in de achterste lussen haakt, dat zie je bij dit vlaggetje:

Ik heb het bij de volgende foto’s door beide lussen gehaakt en voor de steken maakt het verder niet uit. Daarom heb ik dat zo gelaten, maar ik wil je daar wel even op wijzen.

Hecht aan met een kleur naar keuze in het eerste stokje van een bloemblaadje en haak in deze steek een vaste. Ook in de volgende 3 stokjes haak je elk 1 vaste. *Haak 2 lossen, haak in elk van de 4 stokjes van het volgende bloemblaadje 1 vaste*, herhaal dit op alle bloemblaadjes en eindig met 2 lossen.

Bijzondere steek

In het volgende deel gebruik ik een “anderhalf stokje”. Die steek heb ik nog nooit in een haakboek zien staan, misschien heb ik ‘m zelf verzonnen. Het is een combinatie van een stokje en een half stokje. Het werkt zo:

Sla de draad 2x om de haaknaald, steek in de volgende steek, haal 1 lus door. Nu heb je 4 lussen op je haaknaald. Sla de draad nog eens om en haal deze laatste lus door 2 lussen op je haaknaald. Nu heb je nog 3 lussen op je haaknaald. Sla de draad nog eens om en haal deze laatste lus door al die 3 lussen. Klaar!

Nu gaan we van het rondje een driehoekige vorm maken. Dit kun je spiraalsgewijs doen, dus je gaat direct door op de eerste gehaakte vaste van de toer waarin het rondje gevormd is.

Het rondje bestaat uit 30 steken, in deze toer haak je 3 x een herhaling die in 10 steken gehaakt wordt. Ik schrijf dit helemaal uit:

– in de eerste 4 steken elk 1 vaste

– in de 2 lossen elk 1 half stokje

– in de eerstvolgende vaste [2 stokjes en 1 anderhalf stokje]

– in de volgende vaste [1 anderhalf stokje en 2 stokjes]

– in de volgende 2 vasten elk 1 half stokje

– in de volgende 2 lossen en 2 vasten elk 1 vaste

– in de volgende 2 vasten elk 1 half stokje

– in de volgende losse [2 stokjes en 1 anderhalf stokje]

– in de volgende losse [1 anderhalf stokje en 2 stokjes]

– in de volgende 2 vasten elk 1 half stokje

– in de volgende 2 vasten en 2 lossen elk 1 vaste

– in de eerstvolgende vaste [2 stokjes en 1 anderhalf stokje]

– in de volgende vaste [1 anderhalf stokje en 2 stokjes]

– in de volgende 2 lossen elk 1 half stokje

Haak spiraalsgewijs door, in de eerste 8 steken elk 1 vaste, in de volgende steek (het eerste anderhalve stokje) 2 vasten, 2 lossen voor de hoek, 2 vasten in de volgende steek (het tweede anderhalve stokje), in de volgende 12 steken elk 1 vaste, dan voor de hoek 2 vasten in de volgende steek, 2 lossen, 2 vasten in de volgende steek, weer 12 x 1 vaste, voor de hoek 2 vasten in de volgende steek, 2 lossen, 2 vasten in de volgende steek en tot slot nog 4 x 1 vaste. Knip de draad af en werk netjes af.

Haak zoveel vlaggetjes als je zelf wilt.

Ik heb ze aan elkaar gehaakt met katoen en naaigaren, voor een feestelijk kleureffect.

Haak eerst ongeveer 100 lossen, pak het eerste vlaggetje en haak *1 vaste, 1 losse, sla 1 steek over*, herhaal van * tot * over het hele vlaggetje, eindig met 1 vaste. Haak ongeveer 10 lossen en pak het volgende vlaggetje en haak dat er op dezelfde manier aan.

Als alle vlaggetjes vastgehaakt zijn, haak je nog eens ongeveer 100 lossen. Knip de draad af, trek stevig aan en knip begin- en einddraadje kort af.

De slinger is klaar! Zo heb je al snel een slinger om de stoel van de jarige mee te versieren. Of om op de deur te hangen. En uiteraard kun je er ook een hele lange slinger mee maken.

Want het leven is een feestje, maar je moet zelf de slingers ophangen!

Deze blog is met veel plezier geschreven door

Akkelien Smink

Volg je mij al?

https://debreimeisjes.blogspot.com/

En dat kan ook via

Liefs van De Breimeisjes!

roelie
Door

roelie

op 01 Feb 2021

sinds jaren weer eens gaan breien.jippie ik kan het nog. het is gezellig en ontspannen. leuk om zo bezig te zijn en heb zin om nieuwe dingen te leren.

De Breimeisjes
Door

De Breimeisjes

op 08 Feb 2021

Wat leuk! Ja, heerlijk om te doen. Veel plezier!

Reactie plaatsen