Mislukt vest werd col
Mislukt vest werd col

“Handwerk mislukt nooit, het wordt hooguit anders dan gepland”, dat is al jaren mijn motto als het over handwerken gaat. Daarmee heb ik al heel wat ouderen in het zorgcentrum gerust gesteld en hen verrast met wat hun mislukking toch nog kon worden, en nu had ik zelf zo’n mislukking op de breinaalden staan.

Ik vond een leuk vest patroon, dacht ik, en na het nodige rekenwerk en proeflapjes en zo, was ik in volle gang. Voorpanden en achterpanden werden aan één stuk gebreid, dus ik had heel wat steken op de naald. Lekker bezig, dacht ik.

Maar helaas… het boord krulde om, en dat werd niet beter naarmate ik verder breide. Als ik er garen voor had moeten kopen, zou ik wol gekozen hebben, maar omdat ik de voorraad wilde laten inkrimpen, breide ik met acryl. Dat laat zich naderhand ook niet blocken, dus al breiend groeide de twijfel… en daarna de overtuiging: dit komt nooit meer goed. Nu kan ik alles uithalen, maar ik heb een erge hekel aan uithalen. En toen dacht ik weer aan mijn motto: handwerk mislukt nooit, het wordt hooguit anders dan gepland. Oké, dit wordt dus geen vest meer. Maar misschien kan het wel wat anders worden. En dan wel zo dat die kant niet oprolt…
En zo kwam ik op het idee om er een col van te maken. Die had ik afgelopen winter af en toe wel gemist. Het kan hier behoorlijk waaien, en dan is een col toch fijner dan een shawl. Nu had ik geen zin om eerst al die steken af te kanten en daarna dubbel te naaien, dus ik kantte gelijk dubbel af.

Daarna netjes op de lijn van de steken onderaan ook dubbel gevouwen, de onderkant (het krullende boord) dichtgenaaid en daarna de korte kant. Eerst met een paar steken de open kant op elkaar genaaid en daarna tegen de vouw aan gelegd en dat ook dichtgemaakt met een matrassteek, zodat je de naaisteken niet ziet.

Intussen is het hier in zuid-Zweden ook voorjaar, maar de volgende winter ga ik ‘m vast veel dragen, heerlijk warm!

Heb jij ook zo’n ufo op de naalden staan die maar niet wil vlotten? Kijk er eens met andere ogen naar, laat het patroon los, wat ga je er nu van maken?

Reactie plaatsen