Amigurumi - deel 3. Welke haaknaald en welk garen?
Amigurumi - deel 3. Welke haaknaald en welk garen?

Bij amigurumi wordt vaak gevraagd “Welke haaknaald moet ik gebruiken bij dit garen?”. Dit is een belangrijke vraag, maar waarom is dit zo belangrijk?
Het gebruik van de verkeerde maat haaknaald, kan betekenen dat er gaten in uw amigurumi zitten of dat u erg moeilijk kunt haken.
Als algemene richtlijn geldt dat u de kleinste haaknaald gebruikt, die aangegeven staat bij een garen of zelfs 1 maat kleiner.
Is de haaknaald namelijk te groot, dan komen er grote gaten tussen de steken en zult u de vulling goed kunnen zien en kan het zelfs zijn dat de vulling eruit komt.


Is de haaknaald te klein, dan zult u moeite hebben de steken te haken; de steken worden erg strak en u moet erg veel kracht zetten om te steken te haken.
Gebruikt u een (goed) haakpatroon dan staat hierbij altijd het garen dat gebruikt is voor de amigurumi en welke haaknaald u hierbij moet gebruiken. Als algemene richtlijn is dat een goed uitgangspunt, maar het kan zijn dat u de steken losser of vaster haakt dan in het patroon staat aangegeven.
Maak dus altijd een proeflapje; het kan u later veel ergernissen besparen.
Toer 1: Haak een magische ring (weet u nog van Amigurumi deel 2!) met 6V in de ring = 6V
Toer 2: Haak 2V in elke V = 12V
Toer 3: Haak (1V in de 1e V en 2V in de 2e V) 6x = 18V
Toer 4: Haak (2V in de 1e V en 1V in de 2e en 3e V) 6x = 24V
Toer 5: Haak ( 1V in de 1e t/m 3e V, 2V in de 4e V) 6x = 30V
Hieronder geef ik 3 voorbeelden van katoen garen voor haaknaald 2,5 – 3,5 (SMC Catania) en met 3 verschillende haaknaalden, nl haaknaalden 2, 2,5 en 3


Zoals u kunt zien, geeft het gebruik van haaknaald 3 mm te grote gaten. Hierdoor zou u de vulling goed kunnen zien. Haaknaald 2 en 2,5 geven betere resultaten. Zelf vind ik het haken met haaknaald 2,5 het prettigste, met haaknaald 2 raken mijn handen eerder verkrampt. U moet dus zelf even proberen welke haaknaald het beste voor u is.

Wat voor soort garen kunt u het beste gebruiken?
Als je amigurumi haakt, is het handig, zeker als je net begint, om met 100% katoen te haken. Katoen is wat gladder en je kunt de steken beter zien. Persoonlijk vind ik de katoengarens voor haaknaald 2,5 mm tot 3 mm of 2,5 tot 3,5 mm erg prettig voor amigurumi: er zijn veel merken die dit garen aanbieden en waarmee u dus makkelijk kunt mixen. Vaak zijn deze garens beschikbaar in wel meer dan 60 kleuren. Voorbeelden van dit garen zijn: Scheepjes Larra of Scheepjes Catona, Phildar Phil Coton 3, Lana Grossa Cotone, Katia Capri, Yarn and Colors Must-have en SMC Catania.


Als u meer ervaring krijgt met haken, zult u vanzelf een voorkeur krijgen voor een merk garen en een daarbij passende haaknaald.
Bent u al meer ervaren dan zou u eigenlijk elk garen kunnen gebruiken voor amigurumi als u rekening houdt met de tips voor de haaknaald. Dit leidt vaak tot verrassende resultaten. Denk eens aan (gedeeltelijk) glittergaren of fluffygaren, zoals bij dit schattige egeltje. Zodra wij genoeg theorie hebben doorgenomen, krijgt u het patroon van dit egeltje gratis bij dit blog.


Wat is uw favoriete garen voor amigurumi en welke haaknaald gebruikt u daarbij?

Mieke
Door

Mieke

op 30 Aug 2020

Ik werk zowel met katoen als met bv acryl, maar Catania is mijn favoriet , met haaknaald 2,5 van clover.

Sonia
Door

Sonia

op 30 Aug 2020

Mijn voorkeur gaat corona met haakpen 3.,maar ik doe het te weinig.

Reactie plaatsen