Tutorial: Haak een randje aan je gastendoekjes
Tutorial: Haak een randje aan je gastendoekjes

Inmiddels al een heel aantal jaren terug besloot ik wat van mijn gastendoekjes op te leuken met een gehaakt randje. Echt ontzettend leuk om te doen, en ik besloot er toen een tutorial van te maken die ik alleen op Pinterest had geplaatst, en die verder in de diepten van Pinterest verdween. Vandaag schreef ik een uitgebreide uitleg bij de foto’s, zodat ook jij je gastendoekjes kan opleuken! Doe je mee?

Benodigdheden

Om te beginnen de benodigdheden; je hebt natuurlijk wat gastendoekjes nodig. Het maakt niet zo uit hoe oud ze zijn, die van mij waren best gedateerd, maar met de randjes werden ze net iets leuker, en liggen ze nog steeds te pronken op mijn wc. Verder heb je wat dun garen nodig, zoals die vroeger gebruikt werd voor gehaakte kleedjes. Ook heb je een scherpe naald nodig, een schaar, een haaknaald 2.5 of 3mm, en wat glanskatoen.

Klaar voor de start

Om te beginnen gaan we een randje steken aan het doekje naaien waar je vervolgens in kan gaan haken. Dit doen we met de festonsteek, het dunne katoen en een hele scherpe naald. (Pas op voor je vingers!) Ik maakte een knoopje in een uiteinde van de draad en stak toen de naald door de naad. Hierdoor komt het knoopje tussen de lagen stof van de rand te zitten, zodat je deze niet kan zien. Bij mij zit het na al die jaren nog steeds netjes vast, en ik ben niet bepaald voorzichtig met mijn was.

Vervolgens naai je de festonsteek aan de hele rand. Ik stak de naald door een klein stukje van de rand, zodat je nauwelijks kan zien dat het verschuift. Zorg wel dat de ruimte tussen de steken ongeveer gelijk is, zodat je straks mooi de haaksteken kwijt kan. Het kan misschien even oefenen zijn welke afstand je nodig hebt voor jouw steken. Je kan ook twee streepjes op je wijsvinger tekenen en dit als leidraad gebruiken voor waar je je steken moet maken.

Aan de haak

Als je randje een net festonsteekje heeft hecht je de draad af in de omslag van de handdoek, net zoals je de steken begon. Nu kan je met je glanskatoen aanhechten, en je randje haken. Ik heb er helaas geen patroon van, omdat ik gewoon een leuk randje in een haakboek heb opgezocht.

Tel wel hoeveel steken je kan gebruiken voor je randje, zodat je kan uitrekenen of je gekozen patroon wel past. Als je bijvoorbeeld twintig steken hebt kan je een patroon kwijt met een herhaling van 4, 5 of 10, maar niet van 3, 7 of 12. Dan heb je namelijk steken over of tekort.

Haak je randje in de festonsteken, en hecht dan af. Nu alleen je draad nog wegwerken, en klaar is kees.

Een nieuw leven

Ik vind dit echt een ontzettend leuke manier om je oude spullen wat op te leuken zodat ze nog wat langer meegaan. Toen ik zwanger was van mijn tweeling had ik nog meer gastendoekjes voorzien van een randje, en ik heb toen ook een heel stel gastendoekjes geborduurd. Echt zo leuk om zo’n lief gastendoekje van de stapel te pakken, en het gaat echt goed mee in de was.

Wat is jouw favoriete manier om oude en gebruikte spullen een nieuw leven te geven?

Reactie plaatsen