Tunisch haken met een gewone haaknaald.
Tunisch haken met een gewone haaknaald.

Tunisch haken, ik had er al vaker over gehoord maar nooit echt wat mee gedaan. Tijd om wat uit te proberen. Wat wil ik maken en wat heb ik nodig? Wol, haak naald en een project. Google is mijn beste vriendin, dus ik google op tunisch haken. Als je dat doet vind je oneindig veel projecten, van klein tot groot, voor beginners en meer uitdagende projecten. Er zijn best veel verschillende tunische haaksteken, dat had ik niet verwacht. Ik vind een filmpje over tunisch haken met blokjes. Leuk met verschillende kleurtjes voor een kussentje! Dat lijkt me wel wat!

Omdat het tunisch haken in dit geval met maximaal 6 of 7 steken per toer gaat, probeer ik het op gewone haaknaald. Omdat die steken makkelijk op een gewone haak naald passen. Ik heb ergonomische naalden en gewone naalden. De ergonomische naald gaat wel maar het naald gedeelte is best kort dus ik kies voor de gewone haak naald.
Het verschil met gewoon haken is dat je ook steken op de naald zet, net als met breien. Ik zet 7 steken op en begin met het eerste blokje. De ene toer haak je de lussen terug en de volgende toer haal je steken op die je haakt. Je moet goed opletten welke steken je ophaalt en vooral de laatste steek niet vergeten. Het is leuk om te doen en het eerste blokje is zo klaar. Ik haak een rij van 7 blokjes in 1 kleur. De volgende rij haak ik in een andere kleur. Omdat de blokjes eigenlijk een soort wiebertjes zijn, haak je om de rij een half blokje.

Het wisselen van de kleur gaat makkelijk en je ziet gelijk hoe leuk het wordt! Het haak werk voelt iets “steviger” aan dan met gewoon haken, maar voor een kussen is dat prima. Ik ben benieuwd hoe dat met een vest of sjaal is. De keuze van je wol of garen is daarbij natuurlijk ook van invloed.

Het kussentje is erg leuk geworden en het haakt lekker weg omdat je niet zo veel steken per toer haakt en je legt het makkelijk weg om later weer verder te gaan.

Tunisch haken: het is anders dan gewoon haken maar zeker ook erg leuk om te doen! Ik ben al op zoek naar een wat groter project zoals een sjaal of vest! Dat is vast wel te vinden op internet of in de handwerkwinkels!

Lieve groet,
Else Marie

Riet bijl
Door

Riet bijl

op 10 Sep 2020

Fantastisch hoor , ik vindt vooral de blokjes mooi en dat wilde altijd graag. Dank je wel, ben er blij mee.

Gryt
Door

Gryt

op 24 Dec 2020

Hoe moet ik de blokjes aan elkaar haken

Reactie plaatsen