arrow_drop_up arrow_drop_down

De linen stitch oftewel de linnen steek

Een leuke en simpele steek die ik pas tegenkwam en gelijk heb uitgeprobeerd is de linen stitch oftewel de linnen steek. Het is een vrij gemakkelijke steek die je prima kunt gebruiken voor allerlei soorten breiwerk, denk aan sjaals en omslagdoeken.

linnen steek

Zoals de naam al zegt, krijg je door deze steek te breien een mooi geweven effect dat lijkt op linnen. Als je de linen stitch met katoen breit en twee kleuren, geeft dit ook nog eens een bijzonder resultaat aan je breiwerk omdat je de steken om en om breit.

Deze steek is heel goed geschikt om sjaals of verschillende soorten doeken van te breien, denk een gastendoekjes of een omslagdoek. Op verschillende websites en filmpjes op youtube kom ik de uitleg van deze steek in het Engels tegen. Ik geef jullie hieronder de Nederlandse vertaling.

Uitleg van de linnen steek

Zet een even aantal steken op je naald.

De linen stitch of linnen steek brei je door telkens 2 naalden te herhalen.

De eerste naald brei je als volgt:

*1 steek recht, de draad voor je werk halen, 1 steek afhalen (dus overzetten op de andere naald zonder te breien), de draad achter je werk brengen*. Dit van * tot * herhalen tot het einde van de naald.

Je breit dus 1 steek recht en 1 steek sla je over met de draad voor je werk.

De teruggaande naald brei je als volgt:

*1 steek averecht, de draad achter je werk brengen, 1 steek afhalen, de draad voor je werk halen*. Dit van * tot * herhalen tot het einde van de naald.

Je breit nu dus 1 steek averecht en de volgende steek sla je over met de draad achter je werk langs.

linnen steek

Als je deze steek met 2 kleuren wilt breien, zoals ik heb gedaan, dan brei je eerst 2 naalden met de ene kleur en dan de volgende 2 naalden met de andere kleur en dat blijf je zo doen.

Ik vind de linen stitch een bijzonder mooie steek, die laat zien dat je met een eenvoudige herhaling van steken weer een heel ander effect krijgt aan je breiwerk.

Wat vinden jullie van de Linen stitch?

Over de schrijver
Hoi! Mijn naam is Babette en ik ben de oprichtster van Breiclub.nl. Het is sinds 2014 mijn missie om samen met het Breiclub team, breien en haken in Nederland nóg leuker te maken. Ik wil hierbij creatief en vernieuwend zijn en ben constant bezig om waardevolle & leuke producten te creëren zoals de Mini Mystery's en de Mystery Blanket. Ik heb veel toekomstplannen voor Breiclub.nl en vind het geweldig om zo veel contact te hebben met bevlogen hakers en breiers. Daar haal ik echt mijn inspiratie vandaan!
majo

Door

majo

op 24 July 2016

nog nooit gebruikt maar vind het een heel mooie steek

Sjaan Meerman-Grinwis

Door

Sjaan Meerman-Grinwis

op 25 July 2016

Moet die afgehaalde steek verspringen, zoals ik het nu lees, vat die steeds boven elkaar, mar dan wordt die steek helemaal niet gebreid

Gabriëlle

Door

Gabriëlle

op 5 August 2016

Die steek moet inderdaad verspringen. Je kunt het misschien moeilijk uit de beschrijving lezen. Op de foto's kun je het wel goed zien.

Gabriëlle

Door

Gabriëlle

op 5 August 2016

Nog even ter aanvulling. Voor deze steek werk je altijd met een even aantal steken op de naald. Dit is wel belangrijk om te doen, anders krijg je de afgehaalde steek inderdaad steeds boven elkaar.

Hennie

Door

Hennie

op 26 July 2016

Bedankt voor het downloaden, erg leuk. Was op zoek naar patroon voor sokjes. Wil zelf niet op Facebook , maar wat ik gezien heb is erg leuk.

Agnes

Door

Agnes

op 26 July 2016

Leuke steek .ga ik vast eens proberen !! Heb laatst de gerstekorrel gebruikt bij een dichte omslagdoek maar deze lijkt me ook heel geschikt .

Marianne

Door

Marianne

op 22 August 2016

Ziet er mooi uit. Ga het proberen👍

Cools

Door

Cools

op 21 November 2018

Heel mooi werk. Wil het zeker proberen met 2 kleuren. Zit bewust niet meer op Facebook maar heb hier al veel aan. Bedankt om dit te delen

anne

Door

anne

op 5 July 2019

hoi, ik brei een portemonneetje (ravelry) in linen stitch, maar t ziet er uit als soort strakke boordsteek. In de beschrijving staat: zet 25 steken op, dit moet toch een even getal zijn? wat doe ik fout? groet

Reactie plaatsen