Trinity stitch, wie weet de Nederlandse naam? - Breiclub.nl
arrow_drop_up arrow_drop_down

Trinity stitch - Wie weet de Nederlandse naam?

Trinity stitch: Ik heb een sjaal gemaakt van een steek die ik per ongeluk tegen kwam op YouTube. Op Youtube heet het filmpje ‘trinity stitch scarf’. Ik kwam bij dit filmpje uit nadat ik een ander filmpje over breisteken aan het kijken was en per ongeluk Youtube door liet lopen. 

Het filmpje trok mijn aandacht door de typerende dame die op een aardige toon begon te breien met een steek die ik nog nooit eerder had gezien.

Trinity Stitch

Ik heb mijn versie gemaakt van twee bollen Royal van Zeeman en gebruikte haaknaald 5. In het filmpje worden 34 steken opgezet met naald 10. Voor mijn versie zette ik 40 steken op. Ik heb het patroon tijdens het breien bijgehouden en deel hem hier met je:

Trinity stitch sjaal

  • Zet 40 steken op

Trinity Stitch

  • Toer 1: brei de eerste steek rechts (dit is je rand steek), haal de draad naar je toe en brei 38 steken links, brei de laatste steek rechts.
  • Toer 2: brei de eerste steek rechts (rand steek). Nu komt een steek waarbij je van 1 steek 3 steken gaat maken.
    *Begin met je naald insteken zoals je rechts breit maar laat de steek niet afglijden (insteken, omslaan, doorhalen NIET af laten glijden), haal je draad naar je toe, met je rechter breinaald insteken in de eerste steek en brei links maar laat de steek niet afglijden (insteken, omslaan, doorhalen, NIET af laten glijden), haal je draad naar voor en brei nu de eerste steek rechts waarbij je de steek wel afmaakt. Haal de draad naar je toe en brei drie steken samen / tegelijkertijd links. Breng de draad weer naar voren / van je af.* Herhaal dit totdat je bij je laatste steek uit komt.

Trinity Stitch

  • Toer 3: is hetzelfde als toer 1. Dus begin met een steek rechts (rand steek), haal de draad naar je toe en brei 38 steken links, brei de laatste steek rechts.
  • Toer 4: is hetzelfde als toer 2.

Na een tijdje zie je een patroon ontstaan: 

Je herhaalt nu telkens toer 1 en 2 achter elkaar totdat je de gewenste lengte hebt bereikt.

Mijn groene versie heeft een lengte van 160 centimeter. Tot slot heb ik mijn sjaal afgewerkt met een picotsteek maar dat hoeft natuurlijk niet.

Wie weet de Nederlandse naam voor deze trinity stitch?

Over de schrijver
“Breien?! Haken?! Waar haal je de tijd vandaan, je doet toch al zoveel?!” Deze vraag is ogenschijnlijk terecht; ik werk fulltime (marketeer), doe als bestuurslid vrijwilligerswerk, ben lid van een ondernemende netwerkclub, vind het leuk om met vrienden leuke dingen te doen, studeer een marketing opleiding Nima C en ja… ik haak en ik brei! Ik brei en haak door mijn moeder die mij dat leerde toen ik een jaar of 6 was. Inmiddels ben ik wat jaartjes ouder maar ik vind het nog steeds leuk om sjaals, sokjes, poppetjes, eigenlijk van alles te maken en anderen hier blij mee te maken. Ik vind het leuk om na ieder project na te denken voor wie ik nu weer iets ga maken dus het resultaat kan iedere keer anders zijn in ontwerp of kleur. Soms maak ik patronen zelf, soms laat ik me inspireren door de vele leuke voorbeelden op bijvoorbeeld Pinterest! Ik organiseer regelmatig breikransjes. Deze naam is door een vriendin bedacht: een soort thee kransjes met iets lekkers erbij. Gezellig bij elkaar komen waarbij ik anderen leer breien of haken en waar we samen handwerken, ieder aan een eigen project. Website: www.mhaakselsenbreisels.nl Instagram: @Mhaakselsenbreisels Facebookpagina: Mhaakselsenbreisels.
Ingrid
Door

Ingrid

op 27 March 2016

Volgens mij heet dit in het Nederlands de braam steek.

Ruth
Door

Ruth

op 27 March 2016

Ik ben de steek al meermaals tegengekomen met verschillende benamingen, oa sterrensteek en madeliefjessteek. Heb er voor mezelf ook al een sjaal mee gebreid.leuke steek!

Truus
Door

Truus

op 27 March 2016

Volgens mij neemt de steek Bramemnsteek

Truus
Door

Truus

op 27 March 2016

Het moet zijn Bramensteek Hier boven staat het een beetje raar Dat was niet de bedoeling

Rietje
Door

Rietje

op 27 March 2016

Het lijkt op de braamsteek .

IdW
Door

IdW

op 27 March 2016

Noemen ze t niet de braamsteek?

Lieneke
Door

Lieneke

op 27 March 2016

Deze steek heet de bessensteek. Hij staat op: www.strica.nl

Annemie
Door

Annemie

op 27 March 2016

Ik dacht Framboos steek

Hanneke Majoor
Lucia Debrier
Door

Lucia Debrier

op 27 March 2016

Ik denk dat dit het "astrakan-patroon" is. Groetjes

Annelies
Door

Annelies

op 28 March 2016

Hallo dames dit is de honingraad steek in nederlands

A.b.
Door

A.b.

op 28 March 2016

Hallo dames dit is de honinggraadsteek

Trijnie
Door

Trijnie

op 29 March 2016

is links breien hetzelfde als averecht breien?

Jolanda
Door

Jolanda

op 14 April 2016

Hoi Trijnie, volgens mij dat hetzelfde! Gr Jolanda

Reactie plaatsen