Dandelion flower stitch oftewel de Paardebloemsteek - Breiclub.nl
Het Stekenalfabet: De Dandelion flower stitch

Dandelion flower stitch: De laatste tijd kom ik op pinterest mooie voorbeelden van breisteken tegen die afkomstig zijn van buitenlandse blogs of websites. Zo kwam ik laatst deze steek tegen: de Dandelion flower stitch oftewel de Paardebloemsteek.

Deze steek wordt in het Engels uitgelegd in een blog op de site van We are Knitters .

Op deze site vind je niet alleen uitleg van brei- en haaksteken, maar ook gratis patronen, breitips en informatie over collecties en ontwerpers.

De Dandelion flower stitch ziet er moeilijk uit, maar is juist heel gemakkelijk te breien en geeft een leuk effect aan je sjaal, muts of trui als je met een dik garen breit. Met een dun garen dan is dit een leuke steek voor een zomertop of sjaal. Ik ben zelf al een stukje gaan breien.

Dandelion flower stitch – voor- en achterkant

Beschrijving van de Dandelion flower stitch

Zet voor dit patroon altijd een veelvoud van 8 steken + 1 steek op. Ik ben begonnen met een proeflapje en heb hiervoor 25 steken opzet (3 x 8 steken + 1 steek).

Brei dan als volgt:

1ste, 2de, 3de en 4de naald: brei tricotsteek.

Brei in de 5de naald als volgt: brei 3 steken, brei 1 bloem (zie hieronder voor de uitleg van de bloem), *4 steken, 1 bloem*. Herhaal van * tot * en eindig met 2 steken recht.

6de naald: brei 2 steken averecht, 2 steken averecht samenbreien, 1 steek averecht, 2 steken averecht samenbreien,  1 steek averecht, 2 steken averecht samenbreien, *brei 3 steken averecht, 2 steken averecht samenbreien, 1 steek averecht, 2 steken averecht samenbreien,  1 steek averecht, 2 steken averecht samenbreien*. Herhaal van * tot* totdat je nog 2 steken op de naald hebt staan en brei deze ook averecht.

7de, 8ste, 9de en 10de naald: brei tricotsteek.

11de naald: brei 7 steken recht, *brei 1 bloem, brei 4 steken recht*. Herhaal van * tot * tot je nog 6 steken over hebt en brei deze recht.

12 de naald: brei 6 steken averecht, 2 steken averecht samenbreien, 1 steek averecht, 2 steken averecht samenbreien, 1 steek averecht, 2 steken averecht samenbreien, *3 steken averecht, 2 steken averecht samenbreien, 1 steek averecht, 2 steken averecht samenbreien, 1 steek averecht, 2 steken averecht samenbreien*. Herhaal van * tot * tot er nog 6 steken op de naald staan en brei deze averecht.

Herhaal deze 12 naalden. 

Uitleg paardebloemsteek:

De bloem brei je als volgt:

Steek je rechternaald in de 2de steek van de linkernaald drie naalden lager, sla de draad om de naald en haal de draad door. Trek de steek/lus omhoog en zet hem op de rechternaald , dit is het eerste blad van de bloem.

Brei de volgende 2 steken gewoon recht en steek vervolgens weer in dezelfde steek drie naalden lager, sla de draad om de naald en trek de lus door en zet hem op de rechternaald. Dit is het tweede blad.

Dandelion flower stitch

Brei de volgende 2 steken weer recht en maak dan het laatste blad door weer in dezelfde steek drie naalden lager in te steken en 1 lus door te halen en op de rechternaald te zetten.

Dandelion flower stitch

Op youtube heb ik ook nog een filmpje met Engelse tekst en uitleg gevonden:

Ken je deze steek al en heb je deze steek al eens gebruikt voor een breiwerk?

Carla Koelemeijer
Door

Carla Koelemeijer

op 02 Jun 2016

Leuke steek ga hem uitproberen

Reactie plaatsen