Letse Draai Boordrand breien - Breiclub.nl
Letse Draai Boordrand

Letse Draai Boordrand. Zoals al eerder gezegd, is een mooie randafwerking de kers op de taart bij het afronden van een brei- of haakwerkje.

In deze blog wil ik een wel heel bijzondere gebreide boordrand laten zien: de “Letse Draai” of “gedraaide steken rand”.

Deze wordt in het Engels ook wel “Latvian Twist” of “twisted stitch edge” genoemd. Zoals je in deze foto van mijn Ayamaru kolsjaal ziet, geeft deze boordrand een bijzonder resultaat.

Letse Draai Boordrand_0

Een Letse Draai kan alleen heen en weer worden gebreid

Dit betekent dus, dat als je het wilt gebruiken op een in het rond gebreid project, je pas nà het maken van de rand in het rond verder kan gaan breien. De beide uiteinden van de Letse Draai kunnen achteraf gesloten worden met de afgehechte draden.

Deze boordrond kan ook alleen bij de start van een breiwerk gemaakt worden. Dat brengt dus wat planning met zich mee, als je aan twee kanten een identieke afwerking wilt hebben zoals bij een kolsjaal. In dat geval moeten er vooraf twee Letse Draai boordranden gemaakt worden, waarbij uiteindelijk de tweede rand middels maassteek afkanting aan de rest van het werk wordt bevestigd.

De Letse Draai, kan zowel tricotsteek als in ribbelsteek worden gemaakt, deze laatste variant helpt het rollen van het werk te voorkomen. Hij kan worden gemaakt in veelvouden van 3 tot 6 steken, die elk een eigen unieke uitstraling geven aan het werk. In dit voorbeeld gaan we uit van een Letse Draai in ribbelsteek, in een veelvoud van 4 steken.

Deel dit artikel op Twitter:[tweetquote] De Letse Draai leren breien is erg leuk! @breiclubnl legt vandaag een Letse draai in ribbelsteek uit. [/tweetquote]

Letse Draai Boordrand 8

Een instructie hiervoor zou er zou uitzien:

Letse Draai: Zet st op in een meervoud van 4, br vervolgens 5 nld recht. *Br 4 st recht, roteer de rechternaald met de klok mee om de linkernaald, zodat het werk een slag verdraaid wordt. Zorg ervoor, dat het garen zo gepositioneerd is, dat er geen omslag wordt gemaakt. Trek het garen stevig aan; herhaal van * tot het einde van de nld. Br nog een nld recht.

Hieronder volgen de stap-voor-stap aanwijzingen:

  1. Zet steken op in een meervoud van 4 steken. De opzetmethode maakt niet uit, ik heb een eenvoudige gebreide opzet gebruikt.

Letse Draai Boordrand 1

  1. Brei 5 naalden recht.

Letse Draai Boordrand 2

  1. Brei vervolgens 4 steken recht.

Letse Draai Boordrand 3

  1. Roteer de rechternaald met de klok mee om de linkernaald, zodat het werk een slag verdraait wordt. Zorg ervoor, dat het garen zo gepositioneerd is, dat er geen omslag wordt gemaakt.

Letse Draai Boordrand 4

  1. Met de roteeractie wordt het garen en de rest van het breiwerk op de rechternaald een slag verdraaid ten opzichte van het werk. Trek het garen stevig aan.

Letse Draai Boordrand 5

  1. Herhaal stappen 3 t/m 5 totdat alle steken gebreid zijn. Brei vervolgens nog een naald recht om de verdraaiingen te verankeren.

Letse Draai Boordrand 6

  1. Brei vervolgens nog een naald recht om de verdraaiingen te verankeren.

Letse Draai Boordrand 7

  1. Ga vervolgens verder met het hoofdpatroon van je project, hier ben ik verder gegaan in tricotsteek.

Letse Draai Boordrand 8

En daar heb je het: een mooie Letse Draai! Wat vind jij van deze techniek?

Mysterblanket_640x150_2015

ineke
Door

ineke

op 25 May 2015

Hallo Susanne, Wat een leuk boordje, begin net met een zomertruitje zonder boord maar ga het nu met de letse boordrand proberen. leuk ideetje bedankt. Gr Ineke

Ria
Door

Ria

op 25 May 2015

Wauw wart een leuk randje ga ik zeker war mee doen

Sybke
Door

Sybke

op 25 May 2015

Amai heel mooi , kende ik nog niet

Bianca
Door

Bianca

op 18 Jul 2016

Ik heb wel eens een muts gebreid, met een Letse draai, in het rond. Op vier naalden. De tweede en vierde naald moet je dan in tegengestelde richting draaien, wat dus ook weer een apart effect oplevert. Het kan dus wel.

Reactie plaatsen